Poličistični jajnici • PCOS • Sindrom policističnih jajnika

Policistični jajnici, drugačije se nazivaju i „tihi poremećaj„, predstavljaju jedan od najčešćih hormonalnih poremećaja kod žena. Zahvata čak 5% – 20% žena u rodnom dobu. Studije su dokazale da su policistični jajnici odgovorni za probleme sa neplodnošću kod oko 70% žena.

A ako to radi u vašoj porodici, možda ćete biti u većem riziku da razvijete ovo stanje. Dobra vest je da postoji puno prirodnih načina lečenja simptoma PCOS-a, a počinje sa radom sve što je moguće kako bi se prirodno balansirali hormoni. Pročitajte kako biste povećali svest PCOS-a. Saznajte moje preporuke o tretiranju simptoma PCOS-a ako ste jedan od procjenjenih 5 miliona žena u Sjedinjenim Američkim Državama koje se bave ovim uslovima.

Šta je sindrom policističnih jajnika?
Šta uzrokuje sindrom policističnih jajnika?
Ženski reproduktivni sistem i sindrom policističnih jajnika
Simptomi sindroma policističnih jajnika
Prirodni lekovi za PCOS simptome

Šta je sindrom policističnih jajnika?

Sindrom policističnih jajnika su jedan od najčešćih hormonskih poremećaja koji danas zahvata žene i često se karakteriše otpornošću na insulin. Endokrini sistem je vrlo složen; dok je sindrom policističnih jajnika dijagnostifikovan i opisan pre više od 75 godina i sada se smatra vodećim oblikom endokrinih poremećaja kod žena reproduktivnog uzrasta.

Postoji nekoliko uznemirujućih činjenica; prva je da ovaj sindrom zahvata negde između 5% i 20% žena u reproduktivnom periodu, a druga je da je manje od 50% žena pravilno dijagnostikovano, što znači da milioni nemaju pojma šta uzrokuju njihove osnovne simptome.

Uobičajeni simptomi sindroma policističkog jajnika uključuju povećanje telesne težine, promene raspoloženja, nizak libido, nepravilan menstrualan period, nepravilan gubitak kose, pojava akni i plus se smatra da je glavni uzrok neplodnosti kod žena.

Poličistični jajnici • PCOS • Sindrom policističnih jajnika
Poličistični jajnici • PCOS • Sindrom policističnih jajnika

PCOS može da se razvije iz različitih razloga, a simptomi mogu da variraju od žene do žene, iako je dokazano da rezistencija insulina igra veliku ulogu u razvoju bolesti. Trenutno nema poznatog „leka“ za sindrom policističnih jajnika, mada se smatra da su osnovni hormonski uzroci uglavnom reverzibilni, a mnoge žene nađu efikasne načine da snize simptome bez upotrebe lekova.

Za doktore, jedan od izazova identifikacije i lečenja sindroma policističnih jajnika jeste to što se ne može dijagnostikovati samo jednim testom. Plus, simptomi ovog sindroma podsećaju na druge hormonalne poremećaje, kao što su poremećaj u lučenju adrenalina, hronični zamor i poremećaji štitne žlezde.

Insulinska rezistencija utiče na 50% -70% svih žena sa sindromom policističnih jajnika. Ukoliko se ovo ne leči, može povećati rizik za razvoj metaboličkog sindroma, hipertenzije, dislipidemije (visokih nivoa holesterola i/ili triglicerida) i razvoj dijabetesa.

Šta uzrokuje sindrom policističnih jajnika?

Osnovni uzrok simptoma ovog sindroma je abnormalno visok nivo muških polnih hormona (ili androgeni, gde spada testosteron, DHEA-S i drugi) u poređenju sa ženskim hormonima.

Visoki nivoi muških polnih hormona je zastupljen duže vreme kod pacijenata sa sindromom policističnih jajnika (ovo se naziva hiperandrogenizam). Visoki nivoi testosterona mogu sprečiti jajnike da oslobađaju jaje svakog meseca bez hormonskih disbalansa. Zbog toga su žene imaju neredovne menstualne cikluse i probleme sa začećem .

Ponekad ovi muški hormoni nisu toliko visoki da bi se smatrali abnormalnim. Međutim, to i dalje može prouzrokovati probleme kod žena ukoliko su ženski hormoni i dalje malo niži. To predstavlja odnos hormona koji je izuzetno važan i uvek mora postojati ravnoteža. Ukoliko se ova ravnoteža naruši dolazi do hormonskog disbalansa.

Neki od uobičajenih uzroka sindroma policističnih jajnika su:

Sindrom policističnih jajnika se najčešće genetski nasleđuje, ali to naravno ne znači da će mu se javiti. Ukoliko imate pozitivnu porodičnu anamnezu (neko u Vašoj porodici je imao ovaj sindrom), treba da vodite računa o svoj telu, o ishrani, o bavljenju fizičkom aktivnošću, itd.

Insulin i zapaljenje takođe mogu doprineti pojavi ovog sindroma. Previsok nivo insulina – (hormona proizvedenog u pankreasu koji omogućava ćelijama da “ubacuju” glukozu i koriste je za svoje potrebe) može pojačati proizvodnju muških polnih hormona u jajniku, što automatski narušava sposobnost jajnika da vrši ovulaciju. Hronična zapaljenja takođe mogu stimulisati policistične jajnike da proizvode veće nivoe androgena.

Ženski reproduktivni sistem i sindrom policističnih jajnika

Hormoni se stvaraju od žlezda koji primaju signale od organa čitavog tela. Vaša nadbubrežna, tiroidna i hipofizna žlezda su toliko važne da kontrolišu skoro svaki aspekt života, uključujući temperaturu Vašeg tela, sposobnost metabolizma, pulsa, varenje, raspoloženje, plodnost i još mnogo toga. Ukoliko je Vaše telo podložno stresovima bilo koje vrste, proizvodnja hormona se može zaustaviti pre reproduktivnih hormona poput estrogena ili progesterona.

„Kontrolnim centarom“ Vašeg endokrinog sistema smatra se hipotalamus, koji je deo mozga veličine badema i deluje kao glavna tačka kontakta vašeg endokrinog sistema. Hipotalamus stalno dobija informacije od različitih hormona Vašeg tela koji putuju krvotokom do mozga. Hipotalamus signalizira oslobađanje jednog od dva hormona u zavisnosti od informacija koje dobija: oslobađajući ili inhibirajući hormon (pod nazivom folikulo-stimulišući hormon i luteinizujući hormon, odnosno, oba ova hormona kontrolišu menstrualni ciklus i plodnost).
Vaša hipofiza može donekle da kompenzuje hormone koji se luče prilikom stresa i da ublaži hormonsku neravnotežu. Pod stresom, hipofiza luči adrenokortikotropni hormon, koji govori Vašim nadbubrežnim žlezdama da oslobađaju kaskadu stresnih hormona, uključujući kortizol i adrenalin. Porastom ovih hormona u krvi doćiće do odgovora Vašeg tela – na primer, adrenalin povećava Vaš krvni pritisak i brzinu lupanja srca, dok kortizol oslobađa glukozu u mišićima, tako da imate energiju da izbegnete stresne situacije.

Savremeni stres u Vašem životu zapravo nije opasan po život, vaša HPA osovina (koja označava hipotalamus-hipofizno-nadbubrežnu osovina, kompleksni skup interakcija povratnih informacija između vaših endokrinih žlezda) odgovara na isti način svim vrstama stresa, a to nanosi štetu Vašem celokupnom endokrinom sistemu, što dovodi do abnormalnih nivoa ženskih polnih hormona. Rezultat? Simptomi sindroma policističnih jajnika, uključujući nedostatak ovulacije, nedostatak menstrualnog ciklusa i različitih znakova povišenog nivoa muških hormona.

Simptomi sindroma policističnih jajnika

Postoji nekoliko simptoma kod sindroma policističnih jajnika među ženama koje imaju poremećaj nivoa hormona. Ponekad, jajnici mogu formirati takozvanu „funkcionalnu jajnu cistu„. Ovakve “vrećica” se formira na površini jajnika oko zrele jajne ćelije. Ova “vrećica” uglavnom nestaje kada se jaje oslobodi. Ako se jaje ne oslobodi ili se ova “vrećica” zatvari oko jajeta i ispuni se tečnošću, postaje funkcionalna cista. Termin „policistični jajnici“ bukvalno znači da ženski jajnici imaju više malih cista na njima.

Jajnici oslobađaju malu količinu muških polnih hormona (koji se zovu androgeni), ali kod žena sa sindromom policističnih jajnika, jajnici počinju da luče veće količine androgena, što je razlog pojave muškog tipa maljavosti na licu i telu žena, kao i pojava ćelavosti.

Kod žena, sa nekim od sledećih simptoma, lekari uvek traže višestruke ciste na jajnicima (opisani kao „niz bisera“ prilikom izvođenja ultrazvuka). Dokazano je da svaka žena sa dijagnozom sindroma policističnih jajnika ima vidljive ciste na jajnicima.

Najčešći simptomi PCOS-a su:

 • nepravilni menstualni ciklusi, uključujući amenoreju (gubitak ciklusa);
 • neplodnost;
 • promene u telesnoj težini, posebno povećanje telesne težine i nagli gubitak težine;
 • pojava bubuljica;
 • insulinska rezistencija (povezana sa povećanim rizikom od dijabetesa);
 • visok nivo testosterona;
 • Hirsutizam (prekomeran rast kose, uključujući mestima na kojima kod žena ne raste kosa, kao npr. na licu i abdomenu);
 • muški uzorak ćelavosti, proređivanje kose;
 • umor;
 • promene raspoloženja;
 • gubitak libida.

Prirodni lekovi za PCOS simptome

1 Jedite hranu bogatu hranjivim materijama

Kao što sigurno već znate, „odgovarajuća dijeta“ je različita za svakoga od nas. Kod žena koje su prekomerne težine ili kod onih imaju izraženu insulinsku rezistenciju preporučen je gubitak telesne težine, koristeći namirnice sa niskim glikemijskim sadržajem i niskim sadržajem šećera. Međutim kod žena koje se bore sa poremećajem nadbubrežne ili štitne žlezde koji izazivaju potrošnju velike količine energije tela, preporučuje se kalorijski veći unos hrane i hranljivih materija.

Umesto da se fokusirate na ono što treba da eliminišete iz ishrane, razmislite o tome da je „ishrana“ zapravo ta koja može poboljšati Vaše stanje. Preporučuje se da jedete različite prirodne antiinflamatorne namirnice kao što su povrće, voće, meso sa pašnjaka, divlje ulovljene ribe (poput lososa), orasi/semena (kao što je chia, lan, konoplja, bademi i orasi) i nerafinisana ulja/masti (uključujući kokosovo ulje, maslinovo ulje i avokado).

Evo jedne pozitivne činjenice koju treba da zapamtite kada je ova ishrana u pitanju! Dijetanski režim koji se koristi za borbu protiv sindroma policističnih jajnika takođe pomaže u lečenju različitih drugih bolesti, uključujući gojaznost, bolesti srca, autoimune bolesti i dijabetes.

Takođe Vam preporučujemo da smanjite unos sledećih supstanci:

 • alkohola ili kofeina;
 • šećera i zaslađivača (uključujući visoko-fruktozni kukuruzni sirup, upakovane slatke proizvode i rafinisane zrne);
 • pakovane i prerađene namirnica, koje sadrže mnogo veštačkih sastojaka, konzervansa, šećera, natrijuma;
 • hidrogenizovana i rafinisana biljna ulja (soja, kanola, šafrer, suncokret i kukuruz);
 • konvencionalne mlečne proizvode i gluten.

2 Pokušajte da smanjite stres

Jedan od ključnih saveta kod hormonskih poremećaja jeste da pažljivo sagledate „vezu um-tela“. Stres može imati drastičan uticaj na endokrine sisteme i samim tim na povećanu proizvodnju hormona.

Jasno je da svakome odgovaraju različiti vidovi opuštanja, tako da ću Vam pokušati navesti što više. Pokušajte da se opustite na više načina i videćete koji Vam najviše odgovara. Neki od vidova opuštanja su: provođenje više vremena u prirodi, bavljenje jogom ili meditacijom ili fizičkim aktivnostima (šetanje, vožnja bicikla, trčanje, planinarenje, plivanje), molitva, čitanje, pisanje, itd. Takođe pokušajte da se pozabavite sferama Vašeg života koji izazivaju najviše stresa i pokušajte njima pravilno da rukovodite.

Adaptogene biljke su jedinstvena vrsta lekovitih biljaka koja mogu pomoći u uspostavljanju hormonskog balansa i zaštite tela od efekata uzrokovanih hroničnim stresom. Takođe se mogu koristiti za lečenje sindroma policističnih jajnika. Ovi lekovi uključuju ašvagandu, sveti bosiljak i koren maka. Ove lekovite biljke Vam mogu pomoći ako se zdravo hranite i njih ubacite u svakodnevnu ishranu, dok korišćenje samo ovih biljaka ne može izlečiti Vaše stanje. Mogu pomoći i u poboljšanju funkcije štitne žlezde, smanjenju holesterola, smanjenju anksioznosti,  depresije i smanjenju simptoma sindroma policističnih jajnika.

3 Odmarajte se dovoljno

Spavanje je ključno za regeneraciju ćelija, proizvodnju hormona, kontrolu stresa i čak i za upravljanje telesnom težinom. Nedostatak sna može imati isti negativan efekat na zdravlje i hormone kao i nedostatak fizičke aktivnosti i loša ishrana.

Prema naučnim studijama, pacijentkinje sa sindromom policističnih jajnika koje imaju manje spavanja su u većem riziku od pojave mentalnih problema i insulinske rezistencije.

Bez dovoljno sna dolazi do povećavog lučenja stresnih hormona u telu, uključujući kortizol, i samim tim se menja nivo hormona koji kontrolišu vašu telesnu težinu i apetit, uključujući insulin i grelin. Što Ste pod većim stresom, to Vam treba više sna – preporuka koja dobro funkcioniše za većinu ljudi je između 7 i 9 sati svake noći.

4 Trudite se da se zdravo hranite

Gojaznost pogoršava simptome PCOS-a. regulacija telesne težine može poboljšati ovo stanje, a pored toga može poboljšati plodnost, toleranciju na glukozu i regulisati menstrualni ciklus.

Studije su dokazale da žene koje su posle dijagnostifikovanja ovog sindroma promenile način života (bavljenje fizičkom aktivnošću i promena ishrane) uspele da smanje simptome ovog stanja. Kod nekih je čak do 60% poboljšana i plodnost! Neke od ovih žena su takođe koristile i pilule za kontracepciju kojima su uspele donekle da regulišu svoj menstrualni ciklus. Posavetujte se sa svojim lekarom o korišćenju kontracepcijskih pilula, pogotovo ako Vam je dijagnostifikovan ovaj sindrom!

5 Vežbajte na odgovarajući način

Ukoliko imate predispoziciju za razvoj hormonskog disbalansa, imajte na umu da postoji tanka linija između premale i previsoke fizičke aktivnosti. Uopšteno gledano, žensko telo je podložnije hormonskim promenama kada se pretera sa vežbanjem. Na primer,  takozvana „trijada atletičarki“ je jedan od uslova koji mogu doprineti pojavi ovog sindroma. To je uzrokovano teškim vežbama i izuzetno napornim treninzima u kombinaciji sa restriktivnom ishranom i premalo kalorija. Prema najnovijim studijima, žene sportisti su mnogo podložniji neredovnim menstrualnim ciklusima.

Foto: @cuki44 ;)
Foto: @cuki44 😉

Naravno, ovo ne znači da morate potpuno izbaciti vežbanje iz svoje svakodnevne rutine, jer ima mnogo koristi koje mogu pomoći u hormonskom balansu. Samo je pitanje da li ćete pronaći količinu koja Vam najbolje odgovara. Ako ste neko ko se bori sa visokim nivoom kortizola u krvi i hronično nestabilnim nivoom šećera u krvi, možda ćete se okrenuti vežbanju kako biste izgubili neželjene kilograme. Ovo je i dalje dobar pristup, ali isto tako nije ni najbolje rešenje. Uzmite u obzir sve vrste stresa koji imate, i razmotrite da li ćete raditi slabije ili intenzivnije vežbati, ali u kraćim vremenskim intervalima. Posavetujte se sa personalnim trenerom.

6 Dodaci ishrani sa inositolom

Jedna izuzetno značajna prirodna metoda za lečenje sindroma policističnih jajnika je inozitol, hemijsko jedinjenje šećernog alkohola koje se može naći u plodovima, pasulju, zrnevlju i orasima. Inositol je u najvećim koncentracijama prisutan u kontalupi i pomorandži.

Inositol se takođe može naći i u obliku suplemenata, i to u dve : mio-inositol i D-chiro-inositol. Istraživanja potvrđuju da je maksimalni dnevni unos ovih suplemenata 1200-2400 miligrama i da u može doprineti smanjenju simptoma ovog sindroma. Takođe je potvrđeno da inositol može poboljšati otpornost na insulin, smanjiti muške hormone u krvi, smanjiti krvni pritisak i smanjiti visoke nivoe triglicerida u krvi.

Najznačajnija činjenica je da inositol poboljšava ovulaciju, što zauzvrat može poboljšati plodnost.

7 Poboljšajte stanje svoga tela koristeći alternativne tretmane

Neke žene sa ovim sindromom pronalaže uspevaju da smanje simptoma korišćenja alternativnih tretmana, kao što su masaže, akupunktura i herbalizam. One mogu pomoći u ublažavanju stresa i vraćanju odgovarajuće „energije“ u telo, spuštanjem stresnih hormona i poboljšanjem osećaja opuštenosti.

Akupunkturna terapija može imati značajnu ulogu u sindromu policističnih jajnika jer povećava protok krvi u jajnike, smanjuje volumen jajnika i broj jajnih cista, kontroliše hiperglikemiju kroz povećanje osetljivosti na insulin i smanjuje nivo glukoze i insulina u krvi.