Plodnost nakon upotrebe intrauterinih kontraceptiva

          S obzirom na promene u endometrijumu koje izazivaju intrauterini ulošci postavlja se pitanje reverzibilnosti kontraceptivnog dejstva, to jest da li je posle ekstrakcije intreuterinog uloška fertilnost očuvana, i da li se željena trudnoća može planirati i normalno razvijati. Pretpostavlja se da dugo nošenje intrauterinog uloška smanjuje fertilnu sposobnost žene. Najbolji dokaz su promene reverzibilnog karaktera su trudnoće nakon uklanjanja intrauterinog uloška. Prema podacima iz literature prethodna upotreba intrauterine kontracepcije nije imala utiicaja na kasniju sposobnost i brzinu začeća. Za razliku od tog mišljenja, drugi autori nalaze da plodnost opada uporedo s dužinom korišćenja intrauterine kontracepcije kod žena koje su bile starije od 30 godina života. Prema podacima koje iznose naši autori 87% bivših korisnica intrauterinih uložaka zatrudnelo je unutar prve godine, a još 2,26% nakon tog roka, što ukupni postotak začeća nakon odstranjenja intrauterinih uložaka podiže na 90,23%.

         Jedna od tri žene ostane trudna unutar prva tri meseca, u prvih šest meseci od četiri žene, tri su ostale trudne, a prvih deset meseci od deset žena devet je ostalo trudno. U prva tri meseca 59,4% žena je ostalo trudno, a 88,25% u prvih 12 meseci. Učestalost zatrudnjivanja u roku od 13 meseci posle uklanjanja intrauterinog sredstva od 99%. Naši autori u 173 žena kojima je uklonjen intrauterini uložak nastanak trudnoće nalaze u prva tri meseca u 44,50%, u toku 4-6 meseci 25,43%, u periodu 7-12 meseci 23,11%, a posle 12 meseci svega 6,93%.

          Ishod trudnoće nakon odstranjivanja intrauterinog uloška nije se razlikovao od uobičajenih ishoda kod žena koje prethodno nisu upotrebljavale intrauterini uložak. Kod korisnica intrauterinog uloškka s veonorgestrelom – Mirena, posle prekida korišćenja fertilnost se brzo uspostavlja kod 80% korisnica u toku od jedne godine.

         Prema tome, intrauterina kontraceptiva ne smanjuju plodnost žene posle prestanka upotrebe, već naprotiv omogućavaju planiranje nove željene trudnoće. Preporučuje se jedan do dva ciklusa za restituciju ad integrum.