Pedikuloza (pediculosis): vaši u kosi i picajzle

Pedikuloza je često parazitarno, infektivno oboljenje koje izaziva vaš iz roda Anoplura. Razlikuju se dve vrste vaši: Pediculus humanis (dve subpopulacije capitis i corporis) i Phthirus pubis (picajzle, pubične vaši, stidne vaši). Klinički znaci nastaju desetak dana od infestacije, kao posledica ujeda vaši i senzibilizacije na salivu i ubrizgani antikoagulans. Svrab je redovan simptom oboljenja.

Pediculosis capitis: vaši u kosi

Pediculosis capitis je parazitarna dermatoza, lokalizovana u okcipitalnoj regiji kapilicijuma. Uglavnom se javlja u dečijem periodu, može i kod odraslih. Prenosi se direktnim kontaktom ili preko inficiranih predmeta (kapa, češalj).

Simptomi i znaci

Pediculosis capitis je najčešće lokalizovan u okcipitalnoj regiji ili retroaurikularnom predelu, ali može i u drugim kosmatim predelima. Svrab je uvek prisutan, a na koži vrata, ramena i potiljka postoje linearne ekskorijacije i eksudativne papule. U slučaju superinfekcije kosa je slepljena žuto zelenim ili sivim krustama, praćeno uvećanjem vratnih limfnih čvorova. Duž dlake ili na mestu izlaska dlake iz folikula uočavaju se ovalna inkapsulirana beličasta jaja parazita.

Dijagnoza

Lekar može potvrditi dijagnozu mikroskopskim pregledom dlake.

Lečenje

Lokalna terapija podrazumeva primenu 1% lindana u emulziji ili gelu koji se utrlja u kosu. Lečenje se ponavlja kroz 3-5 dana. Kod dece i gravidnih žena daje se 0,5 rastvor malationa. U slučaju superinfekcije daje se lokalna i sistemska antibiotska terapija.

Pediculosis corporis

Pediculosis corporis je parazitarna i kontagiozna dermatoza lokalizovana na trupu. Oboljenje se javlja kod osoba sa nižim socio-ekonomskim standardom. Vaši se prenose odećom i rubljem, a prenosioci su rikecije.

Pedikuloza (peduculosis): vaši u kosi i picajzle
Foto: https://step2.medbullets.com/dermatology/120064/pediculosis-pubis-crabs

Simptomi i znaci

Prve promene su na trupu u vidu sitnih makula na mestu uboda insekta, a kasnije se javljaju urtike i papule. Karakteristične su linearne eksorijacije, sekundarna infekcija i postinflamatorna pigmentacija (cutis vagantium).

Lečenje

Lična higijena, izuzetno je potrebno primeniti linden.

Pediculosis pubis (phthiriasus pubis): picajzle, stidne vaši

Picajzle su infektivno kontagiozno parazitarno oboljenje koje se obično prenosi seksualnim putem.

Simptomi i znaci

Nalazi se na dlakama pubčnog regiona, trbuju, aksila, na mamilarnim dlakama, a kod dece i na obrvama i trepavicama (oni su delovi tela gde ima apokrinih žlezda). Na donji deo dlake se lepi jaja iz kojeg se razvija gnjida, a onda i odrasli parazit. Hrani se krvlju, pa otuda ima boju rđe. U početku se na koži zahvaćenog predela javlja iritacija, a zatim nastaju sivo-ljubičaste makule, nastaju razgradnjom bilirubina u biliverdin usled delovanja enzima iz pljuvačke vaši. Moguća je superinfekcija i ekcematizacija.

Dijagnoza

Lekar postavlja dijagnozu na osnovu kliničkog pregleda.

Lečenje

Terapija se primenjuje kod oba partnera. Koriste se pedikulocidni losioni: permetrin, piretrum i malation.