PAPA test

Papanikolau test, PAP test ili Papa test je test sa kojim se dokazuju abnormalne, kancerogene promene u ćelijama uzorkovanih iz sekreta grlića materice ili unutrašnjih zidova vagine. Nekada se u rezultatu ovog testa mogu pronaći blago izmenjene ćelije na osnovu kojih se prognozira da li postoji mogućnost da dođe do razvitka raka grlića materice.

Papa test je najbolji i najjeftiniji postupak koji omogućava identifikaciju prekancerogenih ćelija, malih i skrivenih tumora koji se tokom vremena mogu razviti u rak grlića materice. Ako se dotične ćelije otkriju na vreme, adekvatnim lečenjem se mogu sprečiti teži oblici raka (karcinoma) grlića materice.

Generalno, doktori savetuju svim osobama ženskog pola koje imaju dvadesetjednu (21) i više godina da rade papa test svake 3 godine.


Kada je potrebno raditi papa test?
Kako se izvodi PAPa test?
Da li je PAPA test bolan?
PAPA test priprema
Tumačenje nalaza PAPa testa
PAPA test grupe

Papa test grupa I (1)
Papa test grupa II (2)
Papa test grupa III (3)
Papa test grupa IIID (3D)
Papa test grupa IV (4)
Papa test grupa V (5)

Zašto je potrebno ponoviti PAPa test?
Šta je kolposkopija?
Koji su potencijalni simptomi za PAPA test?
Da li je potrebno raditi PAPA test ako nemate matericu?

Kada je potrebno raditi papa test?

Dugogodišnje iskustvo je pokazalo da je potrebno ponavljati papa test svim osobama ženskog pola koje su starije od 21 svake treće (3.) godine. Ženama nakon tridesete (30.) godine života se savetuje kombinacija papa testa sa HPV testom svakih pet (5) godina. Ženama koje su starije od 65 godina sa istorijom normalnih rezultata papa testa savetujemo da pitate Vašeg ginekologa da li je potrebno da radite papa test, a lekar će na osnovu Vaše celokupne istorije bolesti proceniti i preporučiti Vam šta da radite.

Papa testom se ne otkrivaju polno prenosive bolesti. Osobama sa aktivnim seksualnim životom se pored ovog testa savetuje da rade testove i za hlamidiju, gonoreju, sifilis i hiv svakih godinu dana.

Žene sa određenim faktorima rizika, kao što su žene koje žive sa HIV virusom (virus koji uzrokuje sidu), žene sa oslabljenim imunitetom zbog hemoterapije, transplantacije organa i hronične upotrebe steroida bi trebale da rade PAPA test skoro svake godine.

Kako se izvodi PAPa test?

Lekar će uz pomoć aparata koji se zove spekulum proširiti otvor vagine što će mu omogućiti bolji pristup cerviksu i unutrašnjem zidu vagine. Plastičnom lopaticom i četkicom će prikupiti sekret sa grlića materice ili sa zida vagine. Uzeti uzorak se pakuje u bočice sa rastvorom i dalje se šalje u laboratoriju na ispitivanje.

Da li je PAPA test bolan?

Postupak uzimanja uzorka sekreta iz vagine i sa grlića materice je potpuno bezbolan, ali za ženu cela ova procedura može biti malo nelagodna.

PAPA test priprema

Uzimanje uzorka za PAPa test za vreme menstruacije se uglavnom izbegava jer rezultati mogu biti manje precizni. Pokušajte da izbegnete seksualni odnos, ispiranje vagine i upotrebu vaginalnih krema dan pre uzorkovanja sekreta, jer ovo takođe može uticati na rezultate.

Uzorkovanje brisa za PAPa test će biti lakše i brže ako se opustite tokom postupka. Udahnite duboko i ostanite mirni.

Tumačenje nalaza PAPa testa

Nalaz Papanikolau testa može biti:

 • Uredan i ženama sa ovim rezultatom se savetuje ponovna kontrola za 3 godine.
 • Sa znacima upale i sa njenim etiološkim uzročnikom, ali bez promene u uzorkovanim ćelijama.
 • Izmenjen-patološki kada je dokazano prisustvo abnormalno izmenjenih ćelija u uzorkovanom uzorku. Ovaj rezultat ne znači da imate rak grlića materice. To samo znači da postoje izmenjene ćelije, od kojih neke mogu biti prekancerogene. Nekada je poželjno ponoviti PAPa test.

PAPA test grupe

U nekim laboratorijama se još uvek rezultati klasifikuju prema sistemu ,,Papa 1 do 5″. Ovaj sistem klasifikacije je pogodan za lakše razumevanje rezultata kada su ćelije epitela izmenjene i zavisno od stepena izmene ćelije, rezultati testa se svrstaju u određenu grupu.

Papa test grupa I (1)

Rezultat nalaza grupa 1 znači da je nalaz uredan, nema izmenjenih ćelija i sve je u redu.

Papa test grupa II (2)

Papa nalaz grupa 2 znači da su dokazane i dalje normalne, neizmenjene ćelije ali sa znacima upale (zapaljenja). Zapaljenje je reakcija imuniteta na štetno delovanje nekih etioloških uzročnika u organizmu, a uzročnici upale mogu biti neke bakterije ili virusi. U ovom slučaju prisustvo upale je dokazano na mestu uzorkovanja sekreta. Ovo je veoma čest nalaz. Vaš ginekolog će prvo lečiti upalu i pokušati da otkloni uzročnika adekvatnom terapijom. Period ponovljenog testiranja Papa testom nakon ovog rezultata se ne skraćuje i ženama se savetuje redovna kontrola nakon 2-3 godine.

Papa test grupa III (3)

Ova grupa označava znatne promene u ćelijama ili prisustvo teže upale, ali ovaj rezultat nije dovoljno ubedljiv za sumnju na prisustvo karcinoma. Nalaz sa ovom grupom je uglavnom posledica lošeg kvaliteta uzetog sekreta, na osnovu koga je bilo teško proceniti da li su pronađene ćelije bezopasne ili ne, zato je potrebno ponoviti PAPA test. Ponekad se rade i drugi testovi kao što je kolposkopija u kojem ginekolog koristi specijalizovani mikroskop da ispita cerviks i vaginu. Tokom ovog testa Vaš ginekolog može uzeti deo tkiva i poslati na biopsiju ako smatra da je ovo potrebno radi preciznije dijagnoze.

Papa test grupa IIID (3D)

Grupa IIId označava da su u uzorkovanom sekretu pronađene blago ili veoma malo izmenjene ćelije, ali ne i kancerogene. Slovo „D“ je skraćenica za „displaziju“ ili za blagu promenu u sluzokoži. Vaš ginekolog će redovitijim Papa testovima da vidi da li se displazija vraća u normalu, ostaje nepromenjena ili napreduje. Kolposkopija takođe u ovom slučaju može da pomogne u dijagnostikovanju uz pomoću koje će lekar bolje videti promene u sluznici.

Ukoliko se dijagnoza IIID ne promeni u narednih godinu dana, ginekolog će uzeti uzorak tkiva za biopsiju. Analizom tkiva će se dobiti preciznije informacije o stepenu izmenjenih ćelija grlića materice. Rezultati ovog testa su svrstani u 3 razdreda prema stepenu promena (CIN 1-3).

Papa test grupa IV (4)

Rezultat grupa IVa znači da se sumnja na ozbiljne promene u tkivu ili su već prisutne prekancerogene ćelije. Ovo stanje se naziva karcinom in situ (CIN 3), što znači da su promene tkiva lokalizovane samo u najpovršnijem sloju sluzokože. Ove izmenjene ćelije se nisu proširile dublje u tkivo niti se šire kroz celo telo. Ako lekar ne može sa sigurnošću da tvrdi da kancerogene ćelije nisu prisutne u dubljem tkivu, dijagnoza koja će biti napisana je grupa IVb.

Papa test grupa V (5)

Grupa V u nalazu papa testa znači da je prisutan tumor koji je verovatno prožet i u dublje slojeve tkiva. Lekar će morati uzeti isečak tkiva kako bi dijagnoza bila potvrđena i precizna. Ako se dijagnoza potvrdi, lekari obično preporučuju bolesnicama da im se hirurškim putem ukloni cela materica (histerektomija). Limfni čvorovi će takođe biti uklonjeni u širokom području oko materice, čak i previše.

Zašto je potrebno ponoviti PAPa test?

Jedan od razloga za ponavljanje PAPA testa je neadekatno prikupljanje sekreta sa zida vagine i cerviksa. Znajući da smanjen nivo ženskog hormona (estrogen) može uticati na rezultate PAPA testa, žene u menopauzi će možda morati ponoviti PAPA test nakon što im se aplikuje egzogeni estrogen u organizam.

Šta je kolposkopija?

Kolposkopija je pregled grlića materice i zidova vagine. Tokom ovog pregleda se spekulum ubacuje u vaginu, kao i tokom izvođenja PAPA testa. Vaš ginekolog gleda kroz aparat nalik na složen sistem lupe koji se u ovom slučaju zove kolposkop. Aparat pomaže lekaru precizniju analizu i identifikaciju raznih promena koje se ne vide golim okom na cerviksu i vagini.

Kolposkopija nije uvek neophodna nakon abnormalnog nalaza PAPA testa. Porazgovarajte sa Vašim ginekologom i o drugim potencijalnim opcijama.

Koji su potencijalni simptomi za PAPA test?

Prisustvo prekancerogenih ćelija u grliću materice nažalost retko uzrokuju simptome. Iz tog razloga je veliki problem otkriti karcinom cerviksa. Jedini način da se otkrije dotični karcinom je redovna kontrola PAPA testom.

Kada se karcinom na cerviksu već razvije najčešći simptom koji je prisutan je abnormalno krvarenje. Krvarenje može biti prisutno između redovnih menstrualnih ciklusa ili nakon seksualnog odnosa. Neuobičajni vaginalni sekret je još jedan karakterističan simptom. Bol nažalost nije rani znak upozorenja kod ove bolesti. Ovi simptomi nisu sigurni znaci raka. Ali nemojte odlagati Vaš odlazak kod ginekologa ako prepoznate neke od ovih simptoma.

Da li je potrebno raditi PAPA test ako nemate matericu?

Većina ginekologa će savetovati redovnu kontrolu PAPA testom nakon totalne histerektomije, naročito ako ste u prošlosti imali preinvazivne ili invazivne karcinome ili druge tumore jer vi i dalje imate povišen rizik za razvoj vaginalnog karcinoma.

18 одговора на „PAPA test“

 1. Dobar dan. U velikoj sam nedoumici nakon citanja vašeg teksta. Ja sam usla u menopauzu i kada dam otisla kod ginekologa na redovnu kontrolu uradili smo sve potrebne briseve i svi su bili dobri osim pape koji je bio IIIb grupa. Onda sam uradila i tumor markere koji su takodje bili dobri. Na grlicu nema nikakvih promena ali doktorka insistira na biopsiji i kiretazi cervikalnog kanala. Pa me zanima da li je pametno da prvo ponovim papa test ili da poslusam doktorku i uradim intervenciju?

  1. Možete ponoviti, ali sumnjam da će Vam se nalaz promeniti. Nakon intervencije ćete dobiti rezultate koji će reći o čemu se tačno tu radi. Pozdrav.

  2. Dobar dan Vam zelim ja sam radila Papa test ali sam imala upalu rezultat nije dobar ljekar je rekao da imam papa test 4 B moram raditi dalje biopsiju ja zivim u Berlinu ljekara nisam od soka dobro ni razumjela. Sta znaci 4B paoa test? Moje ime je Arijana Kubur 30.03.1975 iz Lp pozdrav s poštovanjem

  3. @KUBUR ARIJANA

   Poštovanje,

   imate ozbiljnije promene epitelu grlića materice, verovatno ta promena nije probila bazalnu membranu epitela, što pre uradite biopsiju, i onda ćete znati tačno šta i kako.

   Srdačan pozdrav, ako nešto treba tu smo.

 2. Pozdrav, mene samo zanima koliko je papa test pouzdan ako se ceka 2 3 meseca?

  1. Rezultati papa testa mogu biti gotovi za nekoliko sati, sve zavisi od organizacije i gužve u laboratoriji u kojoj se radi.

   Papa test je vrlo pouzdan, ukoliko ginekolog posumnja u rezultate preporučiće Vam da ga ponovite sa obzirom da je test vrlo jeftin u odnosu na druge dijagnostičke procedure.

  2. Mislim da odgovor nije adekvatan. Ako lekar uzme bris za papa test a rezultat se ceka tri meseca,da li taj rezltat vazi? Za tri meseca moze doci do promena na grlicu ili ne? Ja sam cekala rezultat skoro 4 meseca jer nisu imali reagense i pitam se da li mi vredi rezultat posle toliko vremena…..
   Unapred hvala na odgovoru.

 3. Pre 3 meseca mi je radjen papa test i ispostavilo se da imam 3 grupu. Ginekolog mi je zakazao biopsiju grlica materice. Postavljena dijagnoza je: Cervicitis chronica in exacerbationem acuta.

  Opis: U pregledanom materijalu se nalaze serijski isečci iz nekoliko pločastih fragmenata ukalupljeni i gde se histološkim pregledom nalaze u većem manjem delu cirkumferentnom pločastoslojevitom epitelu promene tipa naglašenije bazalne hiperplazije a bez nalaza displazije i mešoviti upalni infiltrat.

  Displazija se u pregledanom materijalu ne nalazi.
  dg. Polypus mucosae canalais cervicis uteri.

  Ja ne znam odakle meni HPV virus, da li to znači da mi se muž svalera? sta da radim? da li je moguce vratiti papa test na drugu grupu?

  1. Poštovana gospođo, HPV virus se prenosi isključivo polnim putem. Redovno se kontrolišite kod ginekologa i sve će biti dobro. Srdačan pozdrav.

 4. Poštovani, da li je moguce imati neku polnu bolest, ukoliko su svi nalazi redovnog pregleda uredni? Hvala unapred na odgovoru

  1. Poštovanje,

   Sve zavisi sta su radili od testova u sklopu redovnog pregleda.

   Ali pretpostavljam da niste radili sve testove s obzirom da pitate i da mnogi ne rade test na sve, tako da moj odgovor je, da moguće je imati neku polnu bolest a da redovne ginekoliške pretrage ne ukazuju na to.

   Pozdrav.

  2. Dobar dan da li mozete da mi rastumacite nazaz? Dosta leukocica,zahvacenje skoro u svim slojevima skvamozne epitelne celije cija su pojedina jedra nepravilnih ivica.

  3. molim vas papa mi je 3a agus zakazana biopsija i kiretaza cervikalnog kanala jer je grlic cist kao suza, imala sam slabo krvarenje posle odnosa da li to znaci da je karcinom?

 5. Dobar dan . Molila bih da mi kažete nešto o nalazu koji sam dobila a radi se o sledećem.PAPA test mi je pokazao III grupu dok su mikrobiološka ispitivawa na hlamidiju , trihomonu , mikoplazmu, ureaplazmu , bris cerviksa i vagine negativni .IMAM ii grupu sekreta Očemu se radi? zašto je Papa III grupa.

 6. molim vas da mi odgovorite 3a grupa sam papa testom agust ? moram na biopsiju da li je to karcinom

 7. molim vas papa mi je 3a agus zakazana biopsija i kiretaza cervikalnog kanala jer je grlic cist kao suza, imala sam slabo krvarenje posle odnosa da li to znaci da je karcinom?

 8. Postovani, imam vec cetiri mjeseca ne podnosljiv svrab na sluzokozi i spoljnom dijelu velikih i malih usana kao i na samom ulazu u grlic(lpotrosila sam terapiju i to tri puta i nista nije pomoglo) sada me samo jos vise svrbi i pecka sekreta uopste nema, ciklus je uzasno neuredan nisam imala sedam mjeseci pa sam dobila pa mjesec i po pa sam dobila i krv je bila tamno crvena i brao da bi u poslednjim danima bila gotovo crne boje
  Molim pomozite

  1. Niste napisali ni koju terapiju ste pili, ni koliko godina imate, ni zašto ste pili tu terapiju.

   Ukoliko vam ginekolog ne pomogne, obratite se dermatologu-venerologu. Pozdrav

Затворено за коментаре.