Pantljičare • Cestodes

Cestode ili pantljičare su klasa crva iz roda platihalmintes (pljosnati crvi). Dakle, to su pljosnati i segmentisani crvi. Telo im je izduženo, pljosnato, oblika trake ili vrpce, dugačko od nekoliko mm do nekoliko metara i pokriveno kutikulom. Odrasli crvi su beličaste ili žućkaste boje. Oni nemaju digestivni trakt, nego se preko kutikule hrane putem osmoze. Ekskretorni sistem je izgrađen od protonefridija (parabubrezi).

Morfologija
Patogeneza
Podela i pripadnici klase

Morfologija

Na telu im se razlikuju:

  • Glava (skoleks) – na njoj su smešteni organi za pripajanje za sluzokožu creva (pijavke, procepi, rostelum). Riblja pantljičara umesto pijavki na glavi ima dve uzdužne bore (botridije).
  • Vrat (kolum) – nesegmentisani deo odmah iza glave.
  • Trup (strobila) – sadrži nezrele i gravidne segmente, proglotise ili članke. Oni su ispunjeni polnim organima oba pola. Zadnji glotisi su gravidni i ispunjavaju ih jaja pantljičare.

Patogeneza

Cestode mogu izazvati kod čoveka patološke promene u stadijumu odraslog crva ili u stadijumu larve. Odrasli crvi parazitiraju u digestivnom traktu u tankom crevu čoveka i kičmenjaka. Dok se larveni oblici razvijaju u unutrašnjim organima (jetra, pluća, slezina, mozak) ili mišićnom tkivu.

Podela i pripadnici klase

Prema građi skoleksa ili glavice, dele se na:

Cyclophyllidae

Pseudophyllidae