Pankreatitis • Upala pankreasa (gušterače)

Pankreatitis predstavlja inflamaciju tkiva pankreasa (gušterače), a javlja se u obliku akutnog ili hroničnog pankreatitisa. Inflamacija ili upala pankreasa nastaje kao posledica aktivacije pankreasnih enzima unutar pankreatičnih izvodnih kanala koja bi u normalnim uslovima trebala da se događa u lumenu duodenuma odnosno tankog creva. U daljem tekstu ću pisati o najčešćim uzrocima i potencijalnim komplikacijama ovog poremećaja.

Uopšteno o pankreasu
Oblici pankreatitisa
Akutni pankreatitis
Hronični pankreatitis
Simptomi
Uzroci
Faktori rizika
Dijagnostika
Lečenje
Prevencija

Uopšteno o pankreasu

Pankreas je velika mešovita žlezda smeštena između želuca i kičmenog stuba u nivou prvog i drugog lumbalnog pršljena neposredno oko duodenuma. Pankreas ili gušterača ima sledeće uloge u organizmu:

Oblici pankreatitisa

Zavisno od dužine trajanja ove bolesti razlikujemo akutni i hronični pankreatitis.

Akutni pankreatitis

Akutni pankreatitis je upala pankreasa koja se javlja iznenada i traje prilično kratko. Zavisno od težine upale može manifestovati oblicima blage nelagodnosti ili neizdržljivim bolovima u gornjem delu abdomena kada je stanje bolesnika životno ugrožavajuće i zahteva brzu medicinsku intervenciju. Veći broj ljudi koji boluju od akutnog pankreatitisa se brzo oporave nekon prve terapije. U težim slučajevima, inflamacija pankreasa može prouzrokovati teže krvarenje, oštećenje anatomske i histološke strukture tkiva, infekciju i formiranje ciste. Teži oblici takože mogu poremetiti funkciju i drugih vitalnih organa kao što su srce, pluća, bubrezi, itd.

Hronični pankreatitis

Hronični pankreatitis predstavlja dugotrajnu upalu pankreasa. Najčešće se javlja nakon nekoliko ponovljenih epizoda akutnog pankreatitisa. Obično se javlja kao komplikacija pankreatitisa akutnog toka kod alkoholičara (alkoholizam). Oštećenje pankreasa koje postepeno nastaje zbog preobimne konzumacije alkohola dugo vremena neće izazvati specifične subjektivne kliničke manifestacije odnosno simptome, ali u jednom momentu se mogu javiti dramatični simptomi pankreatitisa.

Pankreatitis • Upala pankreasa (gušterače)
Pankreatitis • Upala pankreasa (gušterače)

Simptomi

Simptomi akutnog pankreatitisa su:

Simptomi hroničnog pankreatitisa se značajno ne razlikuju od simptoma akutne upale pankreasa. Dotični bolesnici osećaju stalan bol u gornjem delu stomaka koji se takođe može širiti u leđa. Kod nekih bol može biti isključen. Drugi karakterističan simptom koji se može povezati sa ovim slučajem je enormno veliki gubitak težine koji je uzrokovan lošom resorpcijom hrane u digestivnom traktu. Ovo se dešava zato što pankreas nije u mogućnosti da oslobađa enzime u tanko crevo koji su odgovorni za potpuno varenje konzumirane hrane. Ukoliko upala zahvati deo pankreasa koji produkuje insulin i glukagon u krv može razviti dijabetes odnosno šećerna bolest.

Uzroci

Najčešći uzročnik pankreatitisa je prekomereno unošenje alkohola (alkoholizam), a drugi uzročnik je začepljenje izvodnih žučnih kanala žučnim kamenom (kamen u žučnoj kesi). Ova dva uzročnika su odgovorna za više od 70% slučajeva upale pankreasa.

Preostali uzroci mogu biti lekovi, infekcije, traume, metabolički poremećaji, operacija, cistična fibroza, visok nivo triglicerida u krvi i lekovi. U oko 20% slučajeva etiologija pankreatitisa je nepoznata.

Faktori rizika

Pankreatitis se može javiti kod bilo koje osobe, nezavisno od pola i starosne dobi, ali nam statistika govori da je češći kod osoba sa sledećim faktorima rizika.

Faktori rizika za razvoj akutnog pankreatitisa su:

Akutni pankreatitis obično predstavlja prvi znak holelitijaze odnosno prisustvo kamenca u žučnoj kesi. Kamenčić blokira pankreatični izvodni kanal, digestivni enzimi se aktiviraju u izvodnim kanalima i oštećuju tkivo pankreasa, a kao rezultat toga se javlja akutni pankreatitis.

Faktori rizika za razvoj pankreatitisa hroničnog toka su:

Hronični pankreatitis se obično javlja kod muškaraca srednje starosne dobi, ali se takođe može javiti i kod žena.

Dijagnostika

S obzirom da pankreatitis karakteriše oštećenje tkiva pankreasa pri čemu dolazi do izliva pankreasnih enzima u cirkulišuću krv, lekari pomoću biohemijske analize krvi mogu odrediti dva enzima amilazu i lipazu. Visoka koncentracija u krvi ova dva enzima može potvrditi dijagnozu akutni pankreatitis.

Doktori se takođe mogu služiti i drugim nalazima sledećih testova za postavljanje dijagnoze:

 • Pankreatični funkcijski testovi kojima se može proveriti da li pankreas produkuje određenu količinu digestivnih enzima.
 • Oralni glukoza tolerans test (OGTT) pomoću kojeg se može odrediti stepen oštećenja pankreatičnih ćelija koje produkuju insulin.
 • Ultrazvuk, CT i MRI su radiološke dijagnostičke metode pomoću kojih se dobijaju prikazi strukture pankreasa, a njihovom analizom se mogu utvrditi određeni poremećaji strukture pankreasa.
 • Biopsija pankreasa pri kome se uzorkuje tkivo pankreasa pomoću igle, a uzorak se koristi za patološko ispitivanje.

Od pomoći mogu biti i rezultati krvne slike, analize urina i stolice.

Lečenje

Osobama koje su obolele od akutnog pankreatitisa neophodno je bolničko lečenje koje obuhvata intravenska infuzija i lekove za bolove. U nekim slučajevima, pacijentima može biti potrebna intezivna nega tokom koje se pacijentovo stanje prati jer ovo oboljenje može izazvati razne komplikacije koje mogu zahvatiti srce, pluća ili bubrege. U teškim slučajevima može doći do smrti jednog dela ili celog tkiva pankreasa kada je potrebno hirurškim zahvatima ukloniti umrtvljeno tkivo.

Akutni pankreatitis obično traje nekoliko dana. Slučajevi, kada je upala pankreasa uzrokovana kamenčićima u žučnoj kesi, zahtevaju hirurško uklanjanje kamenčića ili celokupne žučne kese. Nakon operacije upala prolazi, a pankreas se vraća u normalno stanje.

Hronični pankreatitis može biti vema težak za lečenje. Lekari će pokušati da ublaže bolove kod pacijenta i poboljšaju njegov kvalitet života. Potrebno je da se pacijent pridržava adekvatnom režimu ishrane. U nekim slučajevima će pacijent pored potrebnih enzima za varenje morati da prima i insulin.

Uglavnom se operacijom može uspešno ukloniti bol u gornjem stomaku, osposobiti izvodni pankreatični kanal i smanjiti broj napada.

Kao što sam rekao pacijenti moraju da se pridržavaju adekvatnog dijetetskog režima ishrane, da prestanu sa pušenjem i konzumacijom alkohola. Odgovarajući lekovi takođe mogu ublažiti napade pankreatitisa.

Prevencija

S obzirom da se najveći broj pankreatitisa javlja zbog hronične konzumacije alkohola, prevencija je usmerena prema akcijama koje se bore protiv alkoholnih pića. Ukoliko ne možete da ostavite alkohol zatražite stručnu pomoć kod Vašeg lekara.

6 одговора на „Pankreatitis • Upala pankreasa (gušterače)“

 1. Dobro veče želim svima.

  Unapred se izvinjavam zbog mog opsirnijeg izlaganja, ali stvarno se nadam da mi neko moze dati isto takve savete o tome sta se desava.

  Nedavno sam uzimao mesec dana antibiotik koji se zove normix za bakterije u crevu. Osecao sam se mnogo bolje kada sam pio taj antibiotik, narocito sam primetio da imam manje gasova i bolova.

  Posle tri nedelje od dana kada sam prestao sa antibiotikom, odjednom se se osecao mnogo gore, imam dijareju koja je vrlo masna i stapicastog oblika, puno gasova koji zaudaraju i jakih bolova u stomaku. Imam skoro pa konstantnu mucninu. Takodje imam i gorusicu uglavnom posle jela.

  Moj doktor je na odmoru i ne mogu da nadjem gastroenterologa koji ce me videti, pa ako neko ima bilo kakvu ideju sta je ovo, molim vas javite mi. Procitao sam tekst o pankreatitisu i simptomi koje ja imam su karakteristicni za ovo stanje, zar ne? takođe pankreatitis moze da bude uzrokovan antibioticima i antidepresivima koje sam konuzumirao.

  Hvala Vam puno za čitanje.

  1. Akutni pankreatitis jako boli u gornjem delu trbuha, bol je oštar (probadajući), veoma je intezivan i ne prolazi tako lako. Nekada može da se širi i u leđa.

   Bol je toliko jak da biste sigurno odmah zvali hitnu pomoć.

   Srdačan pozdrav.

 2. Moja majka ima hronicni pankreatitis od 1993. godine, a doktori su rekli da ga je dobila jer je jela previse masnu hranu. Znamo da i alkohol moze uzrokovati napade pankreatitisa stoga ga je izbegavala svih ovih godina. Medjutim nedavno na vencanju je uzela jednu casu vina i imala je napad! Jasno mi je da od jedne case vina osoba koja ne pije moze da se napije i da ne zna da li je popila samo jednu casu ili vise, ali tamo su bila i moja dva brata koja su isto to potvrdila, sto mi govori da ne pije sama kod kuce. Plus Moj otac je umro 2012. godine i tada je bila jako ocajna, cak mi je i u nekim momentima rekla da ne zeli vise da zivi. Problem se i dalje nastavlja dobila je na poklon jednu bocu vina i rekla mi je kako zeli da ga pije nakon vecera. Ja sam naravno rekla da ne podrzavam to nikako!
  Jako sam ocajna, danas cu je nazvati i reci joj da ne mogu to da tolerisam jer igra bukvalno ruski rulet sa svojim pankreasom. Takodje ona misli da je u redu piti alkohol jer kaze da to ne utice na njen pankreas. Necu da gledam kako pokusava da ubije sebe! Zato cu joj reci da vise necu biti deo njenog zivota ako misli da nastavi da pije. Previse je imala problema sa pankreasom, a ne zelim opet da se srecem i ja sa tim, odnosno sa napadima. Htela bih da znam da li je u stvari ona u pravu da alkohom ne mo\e da osteti njen pankreas vise? Da li gresim sto joj branim da pije male kolicine alkohola? Stvarno sam zabrinuta za svoju majku, ali joj to necu tolerisati !!

 3. imam akutni pankreatitis.Sta sve smem od povrca da jedem ?Da li mogu paradajz i sta jos?

Затворено за коментаре.