Operacija hemoroida (hirurško lečenje šuljeva)

Hemoroidi ili šuljevi predstavljaju proširene vene koje se nalaze ispod slukože u završnom delu debelog creva. Dakle, hemoroidi predstavljaju otečene krvne sudove, koji su prošireni pod pritiskom.

Razlikujemo dve vrste u zavisnosti od pozicije u odnosu na rektum:

  • Unutrašnje
  • Spoljašnje

Kada govorimo o pogoršanju hemoroida, tj. o njihovom zapaljenju, znamo da se kod većine, zapaljenje smanji u periodu od 2 nedelje, bez terapije. Unos velikih količina dijetskih vlakana, i konzumiranje 8-10 čaša vode dnevno, u velikoj meri ublažava simptome jer omekšava stolicu i poboljšava peristaltiku (pokrete creva).

Kod hemoroida je jako bitno da stolica bude mekša. Mekša stolica zahteva manje naprezanja i manje je fizičko oštećenje sluznice rektuma. Naprezanje pogoršava hemoroide i zato se u ishrani mogu ubaciti namirnice koje omekšavaju stolicu. Takođe, doktor Vam može preporučiti kreme za lokalno nanošenje, kako bi se ublažio svrab, bol i otok.

Simptomi šuljeva

Unutrašnji hemoroidi često ne izazivaju nelagodnost. Može doći do krvarenja, koje je bezbolno, nakon pražnjenja creva. Unutrašnji hemoroidi postaju problem kada jako krvare ili kada dođe do prolapsa. Karakteristična slika kod hemoroida je krvarenja nakon pražnjena creva.

Spoljašnji hemoroidi takođe mogu krvariti nakon pražnjenja creva. S obzirom da su izloženi, česte su iritacije, svrab ili bol.

Ono što je karakteristično za spoljašnje hemoroide je formiranje krvnih ugrušaka u krvnim sudovima hemoroida – trombozirani hemoroidi. Iako ovo stanje nije opasno po život, može dovesti do pojave jakog, oštrog bola.

Terapija za trombozirane hemoroide se sastoji u inciziji i drenaži (eliminisanje tečnosti, u ovom slučaju krvi).

Operacija hemoroida (lečenje šuljeva)
Operacija hemoroida (lečenje šuljeva)

Komplikacije hemoroida

Hemoroidi ponekad mogu dovesti do komplikacija.

Spoljašnji hemoroidi mogu razviti bolne krvne ugruške. To stanje se naziva trombozirani hemoroidi.
Kod unutrašnjih hemoroida može doći do prolapsa, tj. može doći do njihovog izlaska iz rektuma spolja i formiranje oko anusa.

Spoljašnji ili prolapsovani hemoroidi su podložni iritaciji i infekciji pa mogu zahtevati operativno lečenje. Međutim, učestalost operacije hemoroida se javlja se kod manje od 10% slučajeva.

Operacije bez anestezije

Neke operacije hemoroida se mogu sprovesti u ambulanti kod doktora bez upotrebe anestezije.

1 Podvezivanje

Terapijska procedura koja se primenjuje kod unutrašnjih hemoroida. Naziva se jos i ligacija gumenom trakom. Procedura podrazumeva postavljanje čvrste trake na samu bazu („dno“) hemoroida kako bi se prekinuo dotok krvi u njega.

Obično se radi u 2 ili više navrata sa razmakom od dva mesca između. Procedura nije bolna, ali pacijent može osetiti pritisak i blagu nelagodnost. Ne preporučuje se za pacijente koji su na antikoagulantnoj terapiji kako su oni skloniji krvarenju.

2 Skleroterapija

Procedura podrazumeva davanje injekcije u hemoroide. U injekciji se nalazi supstanca koja uzrokuje skupljanje, smanjivanje hemoroida i sprečava njihovo krvarenje. Može biti prisutan blag bol tokom injekcije.

Ova procedura može biti bolja opcija za osobe na antikoagulantnoj terapiji. Beleži se, možda čak i najbolji uspeh ove terapije kod unutrašnjih, malih hemoroida.

3 Koagulaciona terapija

Ili drugi naziv infrared fotokoagulacija. U ovoj proceduri se koristi infrared svetlo, sa toplotom ili ekstremnom hladnoćom, kako bi se hemoroidi retrahovali i skupili (smanjili). Obično se radi zajedno sa anoskopijom.

Anoskopija predstavlja proceduru u kojoj se mala cev plasira par centimetara u rektum kako bi se doktoru omogućila vizualizacija sluznice. Tokom procedure se može javiti blag bol i grčevi.

4 Ligacija hemoroidalne arterije

Procedura poznata i pod nazivom transanalna hemoroidalna dearterilizacija. U ovoj proceduri se prvo locira krvni sud koji uzrokuje sam hemoroid pomoću ultrazvuka, a zatim se vrši ligacija (podvezivanje) ili zatvaranje tog krvnog suda.

Procedura je efektnija od ligacije gumenom trakom ali košta više i rezultuje sa dugotrajnijim bolom.

Operacije sa anestezijom

Ove procedure moraju biti sprovedene u bolnici pod anestezijom.

1 Hemoroidektomija

Ova procedura se primenjuje kod velikih spoljašnjih hemoroida, unutrašnjih prolapsovanih hemoroida ili onih koji uzrokuju probleme i ne reaguju na manje invazivne procedure.

Procedura se sprovodi u bolnici pod sledećim anestezijama:

  • Generalna ili opšta anestezija – pacijent je potpuno nesvestan
  • Regionalna anestezija – potpuni gubitak osećaja u donjoj polovini tela. Injekcija se daje u predeo kičme.
  • Lokalna anestezija – osećaj se gubi samo u predelu anusa i rektuma

U sklopu anestezije se često primenjuje i sedativ kako bi se pacijent potpuno opustio.

Sama operacija podrazumeva kompletno uklanjanje hemoroida, oni se odseku. Najčešće komplikacije operacije su bol i infekcije.

2 Hemoroidopeksija

Ova procedura se nekada naziva i spajanje (heftanje, eng. staple). Procedura se vrši pod opštom, regionalnom ili lokalnom anestezijom.

Hemoroidopeksija se primenjuje kod prolapsa unutrašnjih hemoroida i podrazumeva vraćanje istih unutar rektuma i fiksiranje kako ne bi opet došlo do prolapsa. Pored toga, prekida im se dotok krvi što rezultuje skupljanjem hemoroida i reapsorpcijom tkiva.

Procedura je manje bolna i oporavak je brži.

Nega posle operacije

Nakon hemoroidalnih operacija, kao posledicu možete osetiti bol u predelu anusa i rektuma. Doktor će Vam preporučiti analgetike za ublažavanje bola.

U periodu nakon operacije, za olakšavanje oporavka preporučuje se konzumiranje sledeće vrste namirnica:

Izbegavajte sve aktivnosti koje podrazumevaju podizanje ili vuču teških predmeta.

Kod dosta pacijenata se pokazala efikasnom primena mini obloga/kupki nekoliko puta na dan. Naime, u manju količinu tople, slane vode potopiti anus i sedeti neko vreme.

Vreme oporavka varira, ali većina pacijenata se potpuno oporavi u periodu od 10 do 14 dana. Komplikacije procedura su retke, ali obratite se doktoru ukoliko imate problema sa uriniranjem, bol pri uriniranju, povišenu temperaturu ili vrtoglavice.

Kako bi sprečili ponovnu pojavu hemoroida doktor će Vam preporučiti: