Oftalmološki pregled: 5 razloga zbog čega je važan

Navodimo 5 najbitnijih razloga važnosti redovne kontrole kod oftalmologa.

1 Oftalmološki pregled pomaže deci pri ostvarivanju uspeha u školi

Obraćamo se Vama roditelji. Da li ste znali da 80% onoga što deca treba da nauče u školi i van nje, zahteva dobar vid? Godišnji pregled obezbeđuje održavanje dobrog vida i pravovremenu korekciju bilo kojih problema sa vidom. Time omogućujete svom detetu da nesmetano napreduje u školi i usvaja sve potrebne veštine i znanja.

2 Miopija postaje epidemija

Miopija ili kratkovidost se beleži kod sve većeg broja dece poslednjih godina, a taj broj nastavlja da raste i javlja se sve ranije.

Gde nastaje problem?

Ukoliko se miopija javila u ranijim godinama, ona nastavlja da progresuje kroz detinjstvo, pogoršava se njen stepen, posledično se povećava generalni rizik za razvoj ozbiljnih problema sa vidom kasnije u životu, poput katarakte, glaukoma ili odlubljivanja retine.

Prevencija miopije i njenih komplikacija se postiže redovnim godišnjim pregledima kod oftalmologa.

Oftalmološki pregled: 5 razloga zbog čega je važan; FOTO: http://www.palma-clinic.com/en/mallorca-doctors/oftalmologist
Oftalmološki pregled: 5 razloga zbog čega je važan; FOTO: http://www.palma-clinic.com/en/mallorca-doctors/oftalmologist

3 Brzinska provera vida nije zamena za oftalmološki pregled

Roditelji često misle da dete dobro vidi ukoliko je prošlo testiranje za vid u školi, ili ljudi smatraju da oni dobro vide ukoliko su prošli očni pregled u sklopu lekarskog. Ovi testovi su namenjeni za grubu procenu i njima je moguće identifikovati osobe sa izraženim vidnim problemima (poput deteta koje ne vidi šta piše na tabli u školi).

Važno je shvatiti da ni jedan takav test ne može da zameni pravi oftalmološki pregled očiju.

4 Glaukom

Glaukom predstavlja ozbiljno oboljenje očiju koje je pored svoje ozbiljnosti i vrlo podmuklo što ga čini još opasnijim. Simptomi u početku bolesti su izuzetno blagi ili ih nema uopšte, što znači da nema upozorenja. Dijagnoza se najčešće postavlja u podmaklom stadijumu bolesti kada nastane maltene kompletan gubitak vida.

Bez odgovarajuće terapije ovo oboljenje vodi ka slepilu.

Rana detekcija povišenog intraokularnog pritiska i drugih fakotra rizika za pojavu glaukoma je moguća samo u sklopu oftalmološkog pregleda.

5 Redovni oftalmološki pregledi mogu pomoći u detekciji drugih zdravstvenih problema

Najčešći način detekcije bolesti poput dijabetesa (šećerna bolest), povišenog holesterola, hipertenzije (povišenog krvnog pritiska) jeste preko rutinskog pregleda očiju.

Tokom redovnog oftalmološkog pregleda, doktor pristupa detaljnoj evaluaciji stanja i funkcije krvnih sudova retine koji su dobar pokazatelj generalnog stanja krvnih sudova tela. Dijabetes, hipertenzija i povišen holesterol su sve stanja koja se menjaju izgled i funkciju krvnih sudova, zato ih je moguće na ovaj način dijagnostikovati.

Izuzetno su važni redovni pregledi očiju osoba sa dijabetesom kako ne bi došlo do razvoja očnih komplikacija dijabetesne bolesti i finalno do slepila. Takođe, u početku kompletno asimptomatski i jedino detektabilno putem oftalmološkog pregleda.

Ne odlažite, zakažite svoj oftalmološki pregled danas! Čak iako mislite da imate perfektan vid zaštitite svoje generalno zdravlje na vreme.