Vitamin B3 (Nikotinska kiselina ili Niacin)

          Poznat je i pod nazivom PP-faktor (pelagra-preventivni faktor). Spada u grupu B-vitamina. Nedostatak ove materije u organizmu dovodi do pojave dobro opisanog sindroma pelagre, koji je sada veoma redak. U organizmu niacin prelazi u aktivni oblik, amid nikotinske kiseline. Hemijski, nikotinamid je amid-beta-piridin-karbonske (nikotinske) kiseline.

          Organizam koristi alimentarne izvore nikotinamida, ali u nedostatku, pa i normalno, vrši i ograničenu sintezu u kojoj je triptofan izvorni materijal. Iz ovoga je jasno da je za nastajanje potpune avitaminoze potrebno da hrana oskudeva ne smao u nikotinamidu nego i u belančevinama sa triptofanom.

          Nikotinamid ispoljava svoje biološko dejstvo u obliku nikotinamidadenin-dinukleotida i nikotinamid-adenin-dinukleotid-fosfata (NAD i NADP) koji predstaljaju koenzime nekih oksidoreduktaza, važnih enzima koji katalizuju brojne oksidoreduktivne procese u ćeliji.

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter
Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

1 • Pitanja i odgovori

  1. Pingback: Sta su to vitamini? | Budi zdrav, produži život.

Napišite Vaš odgovor/pitanje