Neisseria gonorrhoeae bakterija

Neisseria gonorrhoeae je Gram-negativan diplokok, bubrežnog oblika. Ova bakterija izaziva infekcije isključivo u urinarnom traktu – gonoreju.

Patogeneza i simptomi

Gonokok napada sluzokože urogenitalnog trakta, oka, rektuma, i ždrela izazivajuci akutnu supuraciju, posle cega slede hronicna inflamacija i fibroza.

Kod muškarca izaziva gnojni uretritis mada infekcija može poticati i asimptomatski. Ukoliko se infekcija ne prepozna i ne leci na vreme, može doci do ushodnog širenja bakterija na epididimis i prostatu.

[opsirnije]Uretritis • Upala uretre[/opsirnije]

Viskozna prirodna gnojnoj sekreta koji se javlja kod obolelih posledica je uništavanja velikog broja polimorfonuklearnih leukocita, nakon cega se oslobada DNA (DNK) koja je viskozni molekul.

Primarna infekcija žene pocinje u endocerviksu, a u najvecem broju slucajeva postoji i istovremena uretralna infekcija. Bakterije se mogu ushodno širiti preko endometrijuma do jajovoda izazivajuci salpingitis, pelvicno inflamatorno oboljenje (PID) i sterilitet žene.

U trudnoci ascendentno širenje gonokoka sa grlica materice na deciduu i fetalne membrane rezultira nastankom horioamnionitisa koji može dovesti do prevremenog prsnuca plodovih ovojaka i prevremenog porodaja.

Tokom porodaja dete može biti inficirano prolaskom kroz kontaminirani porodajni kanal majke, a infekcija novorodenceta se manifestuje kao konjuktivitis (ophthalmia neonatorum).

Kod malog broja inficiranih osoba bakterije prodiru u krv i dovode do nastanka diseminovane gonoroične infekcije sa metastaticnim žarištima na koži, zglobovima, endokardu i meningeama.

Dijagnoza

Za dijagnostiku infekcija izazvanih gonokokom uzimaju se uretralni bris (bris mokracne cevi), endocervikalni bris kod žene, rektalni bris, gnojni eksudat Bartolijevih žlezda, bris farinksa, bris konjuktive kod novorodenceta, a kod diseminovanih oblika, krv, sinovijalna tecnost zglobova i materijal iz lezija na koži.

Lečenje

Antibiogram je neophodno uraditi za svaki slucaj.

Penicilin nije više lek izbora u lecenju gonoreicne infekcije s obzirom na to da je gonokok razvio razlicite mehanizme rezistencije prema penicilinu.

Danas se u lecenju najviše koriste cefalosporini trece generacije s obzirom na dobru osetljivost gonokoka na njih. Pored njih kao lek koristi se i eritromicin i tetraciklini mada je gonokok u znacajnoj meri stekao rezistenciju i prema njima.

Kako se prenosi?

Izvor zaraze je pacijent sa znacima infekcije ili i asimptomatski pacijent. Gonoreja se najcešce prenosi seksualnim putem, a znatno ređe ali moguće preko toaletnih daski, peškira ili veša.

Gonoreja je još uvek u svetu veliki medicinski problem, a razlog je skriveni asimptomatski prenosioci infekcije i nemogucnost dobijanja dobre vakcine.

Prevencija

Verovatnoca inficiranja gonokokom može se smanjiti redim promenama seksualnih partnera, brzim izlecenjem obolelih osoba, pracenjem populacije sa velikim rizikom, edukacijom mladih. Kondomi ili korišcenje vaginalnih spermicidnih preparata pružaju delimicnu zaštitu.

Gonoreicna opthalmia neonatorum se prevenira lokalnim nanošenjem eritromicinskih ili tetraciklinskih masti na konjuktive novorodencadi.

Један одговор на „Neisseria gonorrhoeae bakterija“

  1. Imao sam oralni sex sa prostitutkom, bio je na obostrano zadovoljstvo. Nakon dve nedelje kasnije, primetio sam pečenje nakon uriniranja zajedno sa svrabom na vrhu penisa. Imajte na umu da sam i bio prehladjen u to vreme.
    Otišao sam kod doktora i on mi je propisao 1g azitromicina. Ta doza bi trebala biti dovoljna za hlamidiju, ali nakon istraživanja, čini mi se da bih mogao imati i gonoreju, jer je bio samo oralni sex. Koliko sam skontao hlamidija se redje prenosi oralnim sexom.
    Takodje sam primetio da internetu da su ljudi dobijali ciprocinal od 500mg i 1g azitromicina. Medjutim moj dr je rekao da je ovo meni dovoljno. Medjutim imao sam kod kuce ciprocinal od 500mg tako da sam i njega uziimao zajedno sa azitromicinom.,.. Simptomi su se smanjili, ali danas je treci dan nakon lecenja i pecenje je jos uvek prisutno, mada nije tolikog inteziteta kao proslih dana, a bol u grlu je potpuno nestala. Da li je to normalno? Kada bi trebali nestati simptomi od pocetka lecenja?

    Ako ovo nije gonoreja, šta mislite sta bi moglo biti?

Затворено за коментаре.