Nedostatak Vitamina A

Vitamin A ima važnu ulogu u našem čulu vida. Oko proizvodi pigmente, neophodne za pravilno funkcionisanje retine (mrežnjače) koja nam omogućava da vidimo pun spektar svetlosti. Prilikom deficita vitamina A, oko prestaje da proizvodi ove pigmente i dolazi do pojave noćnog slepila.

Vitamin A ima i druge važne uloge, važan je za pravilno funkcionisanje cornee (rožnjače). Nedostatak ovog vitamina onemogućava proizvodnju očne vodice koja održava oko vlažnim.

Nedostatak vitamina A je najčešći uzrok preventabilnog slepila kod dece širom sveta. Polovina dece sa slepilom usled nedostatka vitamina A umire u periodu od godinu dana od gubitka vida.

Deficit vitamina A kod trudnica dovodi potencijalno do komplikacija i povećane stope maternalnog mortaliteta. Takođe, utiče i na imuni sistem organizma, smanjuje sposobnost organizma da se izbori sa bolestima.

Vitamin A se nalazi u sledećim namirnicama:

  • Povrće sa zelenim listovima
  • Narandžasto povrće – šargarepa, bundeva
  • Jaja
  • Dinja
Nedostatak Vitamina A; FOTO: https://www.almanac.com/plant/carrots
Nedostatak Vitamina A; FOTO: https://www.almanac.com/plant/carrots

Ko je u riziku od nedostatka vitamina A?

Nedostatak vitamina A predstavlja veliki problem zemalja u razvoju poput Afrike i Južne Azije. Mala deca i trudnice u zemljama sa lošim uslovima života su u najvećem riziku za javljanje deficita vitamina A.

Simptomi

Glavni simptom nedostatka vitamina A je oslabljen vid i slepilo.

Ko je u riziku od nedostatka vitamina A?
Ko je u riziku od nedostatka vitamina A?

Promene u vidu se prvo uočavaju noću, tačnije dolazi do oslabljenog vida u mraku tzv. noćnog slepila. Ove osobe ne vide u mraku ali mogu normalno da vide ukoliko ima dovoljno svetlosti.

Sa progresijom deficita vitamina A dolazi do isušivanja konjuktive, tada se pojavljaju ulkusi na rožnjači. Ukoliko se ne tretiraju na vreme dovode do slablenja vida i slepila.

Dijagnoza

Deficit vitamina A se dijagnostikuje prilikom pregleda očiju kod specijaliste oftalmologa.

Analizom krvi dobijamo informaciju o količini vitamina A u organizmu. Međutim, kako je deficit vitamina A povezan sa područjima u kojim se ograničen pristup medicinskoj službi, dijagnoza se može postaviti i samo na osnovu simptoma – nemogućnost vida u mraku koje navodi roditelj za dete.

Terapija / Lečenje

Terapija deficita vitamina A je supstituciona – suplementi vitamina A. Količina zavisi od uzrasta. Suplementi uklanjaju noćno slepilo. Takođe, pomažu u lubrikaciji oka. Ali gubitak vida usled ulkusa na rožnjači se ne može poništiti (izlečiti). Važnu ulogu u prevenciji ima raznovrsna ishrana, bogata vitaminima.