Nealkoholna masna jetra • Nealkoholni steatohepatitis

Konzumiranje velikih količina alkohola duži vremenski period izaziva nakupljanje masti u jetri tj. javlja se masna jetra. Progresovanjem ovog stanja, dolazi do pojave ožiljaka u jetrenom tkivu i do razvoja ciroze jetre, što rezultira gubitkom njene funkcije.

Međutim, nakupljanje masnog tkiva u jetri se dešava i bez konzumacije alkohola, takvo stanje se naziva nealkoholna masna jetra (NAFLD) ili nealkoholni steatohepatitis.

Kada 5-10% ukupne težine jetre odlazi na masno tkivo u njoj, postavlja se dijagnoza masna jetra.

Simptomi

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

U mnogim slučajevima NAFLD ne postoje simptomi bolesti. Ali ukoliko se jave, ispoljavaju se u sledećim oblicima:

Ukoliko bolest progredira i nastane ciroza, simptomi uključuju:

Uzroci

Tačan uzrok nealkoholne masne jetre je i dalje nepoznat. Veruje se da postoji povezanost između bolesti i inslinske rezistencije.

Insulin je hormon koji reguliše nivo šećera u krvi, njegova uloga je da omogući ulazak glukoze u ćelije. Kada postoji insulinska rezistencija organizam ne reaguje na insulin i kao rezultat dolazi do nakupljanja masti u jetri. Insulinska rezistencija postoji kod osoba obolelih od dijabetesa melitusa tip 2.

Faktori rizika

Kao najbitniji faktor rizika za razvoj NAFLD je insulinska rezistencija. Nakon nje dolazi gojaznost.

Ostali faktori:

Dijagnoza

NAFLD obično nema simptoma. Zato dijagnostikovanje polazi od analize krvi, u kojoj pronalazimo povišene vrednosti jetrinih enzima (AST i ALT). Povišene rednosti enzima mogu ukazivati i na druge bolesti jetre koje se moraju isključiti pre postavljanja konačne dijagnoze.

Za potvrdu dijagnoze može se koristit ultrazvuk, kojim se može primetiti veća količina masti u jetri.

Druga opcija može biti i biopsija jetre, procedura u kojoj se uzima isečak tkiva jetre i nosi na analizu.

Ukoliko primetite simptome poput abdominalnog bola, žutice ili oticanja obavezno se obratiti doktoru.

Komplikacije

Najbitnija komplikacija koja može da se razvije iz NAFLD jeste progresija bolesti koja vodi ka cirozi jetre. Pojavi ožiljaka u tkivu i gubitak funkcije jetre.

Ciroza može dalje da progresuje i da dovede do kancera (rak) jetre ili do potpunog gubitka njene funkcije, što dalje pokreće kaskadu događaja u organizmu jer jetra obavlja veliki broj vrlo važnih funkcija u našem organizmu. U takvim situacijama jedino rešenje je transplantacija jetre.

Lečenje

Ne postoji posebna terapija za ovo stanje.

Umesto prepisivanja terapije, doktor će Vam preporučiti promenu načina života, koja uključuje:

Kao rezultat ovih promena, može doći do oporavka i vraćanja funkcije jetre na stanje koje je bilo na početku. S obzirom da jetra ima veliku moć obnavljanja i reparacije.

Ukoliko je stanje bilo previše uznapredovalo, svakako je moguće dovesti do poboljšanja, smanjiti količinu nakupljenog masnog tkiva u jetri i poboljšati stil života.

Nealkoholna masna jetra (nealkoholni steatohepatitis)

Nealkoholna masna jetra (nealkoholni steatohepatitis)

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje