Nadbubrežne žlezde: najčešće bolesti

Nadbubrežne žlezde: najčešće bolesti

Nadbubrežne žlezde: najčešće bolesti

Adisonova bolest – Hipokorticizam

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Poremećaj nastaje usled primarne atrofije kore nadbubrežne žlezde, usled čega nadbubrežna žlezda ne luči hormone. U 80% slučajeva nastaje zbog atoimunosti protiv kore nadbubrega.

Poremećaji su sledeći:

 • Manjak mineralokortikoidaAldosteron se ne luči, pa se smanjuje tubulska reapsorpcija natrijuma, pa se joni natrijuma, hlora i voda gube mokraćom. Što rezultuje smanjenu zapreminu ekstracelularne tečnosti i krvne plazme. Time se koncentracija eritrocita u cirkulaciji povećava, smanjuje se minutni volumen i bolesnik umire u šoku.
 • Manjak glikokortikoida – Usled prestanka sekrecije kortizola, ne može da se održi normalna koncetracija glukoze u krvi, jer se procesom glikoneogeneze ne mogi sintetisati znatnije količine glukoze. Prigušene su mnoge metaboličke funkcije, usporena je mobilizacija energije i time nastaje mišićna slabost.
 • Melaninska pigmentacija – Naslage melanina se javljaju u obliku mrlja na mestima gde je koža tanka. Usled smanjenog lučenja kortizola i smanjenog negativnog dejstva na hipotalamus i adenohipofize, uzrokuje lučenje velike količine ACTH i MSH.

Adisonova bolest – lečenje

Ako se osoba sa potpuno razorenim korom nadbubrežne žlezde ne leči, umire. Može da živi ako svakodnevno prima male količine mineralokortikoida i glikokortikoida.

Kušingov sindrom – Hiperkorticizam – Morbus Cushing

Preveliko lučenje kore nadbubrežne žlezde izaziva složenu kaskadu hormonskih dejstava nazvanu Kušingov sindrom.

Povećano lučenje kortizola mogu izazvati različiti činioci:

 • Adenomi adenohipofize, koji sekretuju velike količine ACTH, koji zatim izaziva hiperplaziju nadbubrežne žlezde i povećanu sekreciju kortizola.
 • Nenormalna funkcija hipotalamusa uz povišene nivoe hormona koji oslobađaju kortikotropin (CRH), a koji podstiče oslobađanje ACTH.
 • Ektopično lučenje ACTH iz tumora.
 • Adenomi kore nadbubrega.

Kada je Kušingov sindrom posledica preteranog lučenja ACTH iz prednjeg režnja hipofize, naziva se Kušingova bolest. Posebna karakteristika Kušingovog sindroma jeste mobilizacija masti iz donjih delova tela, uz njihovo istovremeno odlaganje na grudnom košu i gornjem delu stomaka, zbog čega nastaje tzv. trup kao bizona.

Delovanje visoke koncentracije kortizola na metabolizam ugljenih hidrata i belančevina:

 • Obilje kortizola može da poviši koncetraciju šećera u krvi do 11,00 mmol/L posle obroka, što je dvostruko viša vrednost od normalne.
 • Ovo nastaje zbog pojačane glikoneogeneze i smanjenog iskorišćavanja glukoze u tkivima.
 • Zbog smanjene sinteze proteina u limfnom tkivu imunski sistem slabi, pa mnogi takvi bolesnici umiru od infekcije.
 • Smanjuje se čak i količina kolagenih vlakana u potkožnom tkivu, ono se lako kida, pa na mestima gde je pokidano nastaju velike purpuraste strije.
 • Smanjuje se odlaganje belančevina u kostima, pa često nastaje teška osteoporoza, koja je uzrok slabosti kostiju.

Kušingov sindrom lečenje

Odstranjivanjem tumora nadbubrežne žlezde, ako je to uzrok bolesti ili smanjivanje lučenja ACTH.

Konov (Conn) sindrom – Primarni aldosteronizam

Od ćelija zone glomeruloze razvije se mali tumor koji luči veliku količinu aldosterona.

Najznačajnija su dejstva:

 • Hipokalemija (dovodi do paralize).
 • blago povećanje zapremine vanćelijske tečnosti i krvi.
 • Mali porast koncetracije natrijuma u plazmi.
 • Hipertenzija.

Sindrom se dijagnostikuje na osnovu smanjene koncetracije renina u plazmi.

Konov sindrom – lečenje

Leči se hirurškom intervencijom, uklanja se tumor.

Adrenogenitalni sindrom

Tumor kore nadbubrežne žlezde luči veliku količinu androgena, što izaziva intezivnu maskulinaciju. Kod muškarca pre puberteta dovodi do ubrzanog razvoja muških polnih organa.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

4 • Pitanja i odgovori

 1. Olivera Nikolic

  Pozdrav, imam Adisonovu bolest koja je nasala kao posledica stresa i depresije. Puno se zamaram, organizam mi stalno trazi slano, desava mi se da mi pretrnu i slede se nogei ruke u roku od nekoliko sekundi. Zanima me da li sa adisonovom bolescu smem imati decu i da li se moze genetski preneti na njih. Posto moj organizam zbog adisonove bolesti ne luci vise kortizol, da li onda to znaci da ne luci i ostale adrenalne hormone kao sto je upravo adrenalin?

  • Vuckovic Zaklina

   Dobro veče. Moja cerka boluje od retke Adisonove bolesti. Interesuje me da li nadbubrezna zlezda moze u potpunosti da se regenerise ili je to nemoguće.Do sada sam nalazila na različite odgovore neki kazu da ne moze a neki da moze sve osim celija mozga i bubrega. Hvala unapred.

 2. Radojka Ratkovic

  U poslwdnje vreme krvni pritisak mi nocu poraste probudi me jako zujanje u usima.Imam dijabetes tip 2 pijwm Glukofarge XR 1000 mg uvece i za blegu hirperetenziju 80 mg Diovan a uvece.Godinama mi je bilo dobro tako. Sada me probudi zujanjw u usima i nemir izmerim protisak i bude obicno 150 sa 90 sto nikad ni bez tera pije nisam imala.Tada popijen Nebilet 5 mg i 1mg Lexiliuma i spavam do ujutru i ceo dan mi je normalan pritisak.Bila sam kod kardiologa iradio je UZ i rekao je da je sve u redu .da li treba da proverim funkciju nadbubrega

  • Studenti medicine

   Postovanje, posetite nekog psihijatra i objasnite mu kako se budite nocu i kako vam zuji u usima. Dobar psihijatar ce vam resiti ovaj problem. Bez ustrucavanja, molim vas. Pozdrav

Napišite Vaš odgovor/pitanje