Mokraćna bešika

Mokraćna bešika (hr. mokraćni mehur, lat. vesica urinaria, eng. bladder) supalj je mišićno-sluzokožni organ koji ima ulogu rezervoara mokraće. Zavisno od svog sadržaja ona može da menja veličinu, oblik i odnose sa susednim organima. Mokraćna bešika je umetnuta između dva mokraćovoda (ureteri), preko kojih prima mokraću iz bubrega, i mokraćne cevi koja je povezuje sa spoljašnjom sredinom.

Oblik mokraćne bešike zavisi od količine mokraće u njoj. Njen kapacitet je oko 350ml a maksimalno je 1200ml. Puna mokraćna bešika je velika i oblika kruške, dok prazna bešika je oblika trougla sa jednim vrhom usmerenim ka napred.

Mokraćna bešika se nalazi iza stidne kosti u karličnoj šupljini. Zadnji zid bešike je kod muškarca u odnosu sa rektumom, a kod žena sa matericom.

Tokom pražnjenja (uriniranja ili mikcije) mišićini zidovi bešike se kontrahuju, a sfinkter (mišićni ventil) mokraćne cevi se relaksira što omogućava mokraći da se izađe u spoljašnju sredinu. Mokraćna cev muškarca je sluzokožno-mišićni kanal koji pripada i mokraćnom i reporoduktivnom sistemu, njena dužina iznosi oko 21cm. Mokraćna cev žene se pruža duž prednjeg zida vagine i njena dužina iznosi oko 4cm.

Anatomija muške male karlice
Anatomija muške male karlice
Anatomija ženske male karlice
Anatomija ženske male karlice

Mokraćna bešika bolesti

Najčešće bolesti koje zahvataju bešiku su:

Cystitis – Upala i infekcija mokraćne bešike može prouzrokovati akutan ili hronican bol, nelagodu i često mokrenje.

Kamen u mokraćnim kanalima – Kamen se može formirati u bubregu i descendentnim putem uretera da se spusti u mokraćnu bešiku (Kamen U Mokraćnoj Bešici). Karakterističan znak za ovo stanje je Intezivan bol u karlici koji se može javiti ako formirani kamen blokira protok urina kroz kanale.

Karcinom bešike – Tumor u bešici se najčešće otkriva kada se pacijent obrati lekaru zbog prisustva krvi u mokraći. Pušenje i svakodnevno izlaganje hemijski aktivnim supstancama su najčešći uzroci ovog slučaja.

Urinarna inkontinencija – Nekontrolisana i nedobrovoljno mokrenje, tok bolesti može biti hroničan. Urinarna inkontinencija može biti rezultat raznih stanja, odnosno uzroka.

Hiperaktivna bešika – Mišić detrusor koji gradi zidove mokraćne bešike se ne može kontrolisati, kontrahuje se sam za sebe i potiskuje mokraću u spoljašnju sredinu, nezavisno u kojoj se situaciji čovek nalazi.

Hematurija – Krv u urinu. Hematurija može biti benignog porekla. najčešće se krv javi u mokraći tokom urinarne infekcije. Takođe, je rak bešike isrpaćen sa hematurijom.

Retencija urina – zadržavanje urina unutar bešike. Javlja se kada urin zbog opstrukcije ne može normalno da napusti bešiku. U ovom slučaju, volumen bešike raste i u nekom momentu može doći do pucanja iste i izlivanje njenog sadržaja u abdominalnu duplju. Situacija veoma opasna po život, jer nastaje sepsa!

Cistokela – Oslabljeni mišići karlice, obično nakon porođaja, omogućavaju mokraćnoj bešici da izvrši pritisak na vaginu, što može prouzrokovati problem sa mokrenjem.

Noćno mokrenje – Definicija noćnog mokrenja je: Svako dete posle 5 godine koje mokri barem jednom ili dva puta nedeljno u krevet, tokom najmanje tri meseca.

Disurija – se definiše kao bolno mokrenje. Bol ili neprijatnost koja se javlja prilikom mokrenje usled infekcije, iritacije ili urinarne infekcije.

Ispitivanje

Ispitivanja vezana za mokraćnu bešiku su sledeća:

Analiza urina – Laboratorijska analiza urina se radi kao rutinski postupak u svakodnevnoj dijagnostici. Prvi deo analize se odnosi na urotrake, a ako su rezultati neuobičajni neizbežno je pogledati urin pod mikroskopom.

Cistoskopija – dijagnostička procedura tokom koje urolog aplicira tanku cev (cistoskop) kroz mokraćnu cev u bešiku što mu omogućava da pregleda unutrašnje stanje mokraćne bešike i utvrdi uzrok njenog poremećaja.

Urodinamski test (Urodinamika) – urodinamski test se zasniva na seriji mokrenja, protoku mokraće, pritisku, kapacitetu bešike i drugih varijabli koji omogućavaju urologu da utvrdi uzrok poremećaja bešike.

Mokraćna bešika
Mokraćna bešika

5 одговора на „Mokraćna bešika“

 1. pozdrav.
  pitanje je iz urologije.posle urodinamike nalaz je hipokontraktilni detruzor..dr je rekao da su mozda u pitanju nervi besike..ko se razume u detruzor i nerve besike?da li da se javim neurologu,neurohirurgu ili fizijatru jer je detruzor misic?hvala

  1. 16.08.2019 dobila sam bol u leđima koji je prelazio napred na jajnike i imala sam utisak da ce noge da mi se oduzmu. Uradila sam rezultate i pokazalo mi je da imam 20 leukocita u mokraći …. Možete li mi objasniti šta to znači… Primam diklofenak deksazon i geramicin injekcije. Da li to znaci da imam bakterije… Normalno sam mokrila i nisam imala nikakvo peckanje kad mokrim niti ikakve tegobe od ovih….. Hvala unapred i ako ste u mogućnosti da mi objasnite bez latinskih naziva

  2. Verovatno se radi o nekoj blagoj infekciji urinarnog trakta.
   Koliko godina imate?
   Da li bolujete od neke hronične bolesti? (šećerna bolest, povišen krvni pritisak, i tako dalje?)
   Da li ste išli možda kod nefrologa?
   Da li imate problema sa bubrezima?
   Da li ste pre nego što je sve počelo konzumirali alkohol?
   Da li ste imali redovan san, tokom noći, duže od 6 sati?

 2. Imam 39 god. Ne koristim alkohol sa bubrezima nemam problema. Nisam isla kod nefrologa samo kod svog izabranog lekara. Ne bolujem od nikakve hronične bolesti jedino sto imam problem sa sinusima zimi. spavam od 6 do 7 h nocu a kad dodjem s posla obavezno odmorom 1h. Imam problem sa sekretom nikako ne mogu da ga izlecim. Imam vodene cista koje pucaju skoro svakog meseca. I pre 6 god imala sam pred kancer grlica materice fala bogu sad je sve u redu. Često pijem lekove za bolove zbog sinusa a to je defrinol pa kad njega popijem uzmem brufen od 600mg ili 400 pa po nekad zamenom sa tabletama diklofenak nimulid i tako u krug … Interesuje me Vase misljenje sta da radim sa sinusima kad dodjem zima tolike glavobolje imam da moram sve to da koristim .. i ovaj problem sa besikom. I do pre 15 dana mi se svako jutro pustala krv na nos sve dok nisam otisla na more. Slana voda me je okidala tako jako u nozdrvama da sam plakala od bolova hvala

Затворено за коментаре.