Mišićno tkivo

Mišićno tkivo je izgrađeno od snopova mišićnih vlakana, neka od njih su vrlo dugačka (sve do 30cm) ili veoma kratka (manje od 1 milimetra). Mišićna vlakna, odnosno miociti (visokospecijalizovana ćelije) koji imaju moć da transformišu hemijsku energiju u mehanički rad. Mišićna vlakna funkcionišu kao motori koji razvijaju silu potrebnu za pokretanje tela. Bez njihove aktivnosti mi ne bi smo mogli da čitamo, trčimo, pišemo, itd. Mišićna vlakna, udružene sa vezivom koje ih okružuje, krvnim sudovima i živcima, čine veće funkcionalne celine – MIŠIĆE.

Mišićno tkivo ljudskog tela se tradicionalno deli na: poprečnoprugasto ili skeletno mišićno tkivo, srčano i glatko mišićno tkivo. Poprečnoprugasto mišićno tkivo izgrađuje skeletne i visceralne prugaste mišiće. Kontrakcije skeletnih miocita su relativno brze i snažne i obično su pod kontrolom svesti. Srčano mišićno tkivo gradi najveći deo mase miokarda, njegove ćelije kontrahuju se snažno i ritmički, bez uticaja volje. Glatko mišićno tkivo učestvuje u izgradnji unutrašnjih organa, a njegove ćelije specijalizovane su za dugotrajne kontrakcije slabijeg inteziteta.

Mišićna vlakna

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Poprečnoprugasto mišićno tkivo u osnovi je izgrađeno od dva tipa mišićnih vlakana: Sporo-kontrahujuća (TIP 1) i Brzo-kontrahujuća (TIP 2).

Sporo-kontrahujuća (TIP 1) mišićna vlakna, poznata i kao crvena mišićna vlakna, pokazuju vrlo malo snage, ali su izuzetno izdržljiva. Ovo su mišićna vlakna koja uglavnom koristimo kod trčanja, skijanja, biciklizma i drugim sličnim aktivnostima na duge staze. Ova mišićna vlakna se oslanjaju na aerobni metabolizam radi stvaranja energije, odnosno potreban im je kiseonik da bi proizvela energiju iz ugljenih hidrata i masnoće.

Brzo-kontrahujuća (TIP 2), poznata i kao bela mišićna vlakna, sposobna su da proizvede ekspozivne kontrakcije pod velikim otporom. Ova mišićna vlakna se koriste kod eksplozivnih i intenzivnih mišićnih kontrakcija, kao što su one pri podizanju tegova, sprinta, skoka u vis, gimnastike i vrlo intenzivnih vežbi, vežbi pod opterećenjem sa malim brojem ponavljanja. Brzo-kontrahujuća mišićna vlakna uglavnom koriste anaerobni metabolizam za stvaranje energije, te im kiseonik i nije potreban.
Ova mišićna vlaka mogu dalje da se podele u dve kategorije: TIP 2 A i TIP 2 B
TIP 2 A brzo-kontrahujućih mišićnih vlakana, poznat i kao intermedijalna brzo-kontrahujuća mišićna vlakna, mogu da se koriste i aerobnim i anaerobnim metabolizmom za stvaranje energije, delujući skoro kao kombinacija sporo i brzo dejstvujućih mišićnih vlakana. Ovaj tip brzo-kontrahujućih mišićnih vlakana može da bira kako će da dejstvuje zavisno od vrste sporta kojom se bavimo.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

3 • Pitanja i odgovori

  1. Pingback: Mioglobin • Budi zdrav, produži život.

  2. Pingback: Rigor mortis • Budi zdrav, produži život.

  3. Pingback: Klostridija - infekcija rana i mekih tkiva

Napišite Vaš odgovor/pitanje