Miopija Ili Kratkovidost: Simptomi I Lečenje

Miopija ili kratkovidost predstavlja refrakternu grešku. Refrakterna greška podrazumeva nesposobnost oka da pravilo refraktuje (savije) svetlost. Svetlost nije pravilno fokusirana u oku i dobijamo mutne slike. Kod miopije, predmeti koji su nam blizu su jasni dok udaljene predmete vidimo mutno.

Miopija je često stanje, javlja se kod oko 25% ljudi. Predstavlja poremećaj fokusiranja oka, ne bolest.

Miopija Ili Kratkovidost: Simptomi I Lečenje; FOTO: https://en.wikipedia.org/wiki/Near-sightedness

Miopija Ili Kratkovidost: Simptomi I Lečenje; FOTO: https://en.wikipedia.org/wiki/Near-sightedness

Miopija kod dece

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Miopija je nasledna. Ukoliko roditelji imaju miopiju, vrlo je verovatno da će se ona javiti i kod dece. Najčešće se otkriva kod dece u periodu od 8 do 12 godine. Tokom tinejdžerskog doba, usled ubrzanog rasta, miopija se može pogoršati. U periodu između 20-tih i 40-tih godina života, nema značajnih promena. Miopija se može javiti i kod odraslih.

Visoka miopija

Ukoliko je miopija blaga, doktori je nazivaju niskom. Uznapredovali stadijum miopije, teška miopija, se naziva visokom miopijom. Visoka miopija će se obično stabilizovati u periodu između 20-te i 30-te godine.

Miopija se koriguje naočarama za vid ili kontaktnim sočivima. Nekada se koriguje i refrakternom hirurgijom.

Miopija nosi povišen rizik za odlubljivanje retine. Redovne kontrole su neophodne kako bi se pratilo stanje i detektovala pojava novih simptoma, progresije stanja ili razvoja drugog oboljenja kao posledice. Ukoliko se odlubljena retina prepozna na vreme moguće je regulisati stanje operacijom.

Osobe sa miopijom su u povišenom riziku za razvoj katarakte ili glaukoma.

Simptomi

Neki od simptoma miopije:

  • Naprezanje očiju
  • Glavobolja
  • Žmirkanje kako bi se bolje videlo
  • Otežano viđenje predmeta u daljini (školska tabla)

Ovi simptomi postaju izraženiji kod dece starosti 8-12 godina, zato je tada i najčešće dijagnostikovanje.

Uzroci

Suzni sloj oka, rožnjača i očno sočivo prelamaju svetlost i fokusiraju je na retinu. Retina prima slike stvorene na ovaj način i šalje ih do mozga preko optičkog nerva.

Kod miopije oko je duže u odnosu na normalu ili je rožnjača previše strma. Kao rezultat svetlost se fokusira ispred retine umesto na njoj. U ovom slučaju predmeti bliski Vama su jasni dok su udaljeni mutni.

Dijagnoza

Miopija se može dijagnostikovati u sklopu pregleda očiju kod oftalmologa. Koriste se vidne tablice sa slovima različite veličine, postavljene na određenoj udaljenosti od pacijenta. Od pacijenta se traži da pročita simbole sa tablice.

Dodatna dijagnostika za određivanje uzroka miopije:

  • Retinoskop – instrument koji obasjava svetlost na retinu. Daje informaciju da li je osoba kratkovida ili dalekovida.
  • Merenje veličine refrakterne greške oka. Daje informacije za pravilnu korekciju vida.
Kako smanjiti kratkovidost?

Kako smanjiti kratkovidost?

Terapija / Lečenje

Ne postoji najbolji tretman za koreokciju miopije, on zavisi od stanja Vaših očiju i Vašeg stila života. Vrlo je individualno, jer najbolje rešenje za jednu osobu ne mora biti isto za drugu.

Naočare za vid i kontaktna sočiva

Najčešći način za korekciju miopije su upotreba naočara za vid ili kontaktnih sočiva. Oni refokusiraju svetlost na retinu i nadomešćuju izmenjen oblik retine. Naočare takođe mogu zaštiti oči od UV zraka.

Refraktivna hirurgija – LASIK

U velikom broju slučajeva, pacijenti se odlučuju za hiruršku korekciju vida putem laserskih operacija (LASIK). U toku ove procedure se popravlja oblik rožnjače i na taj način poboljšava vid. Postoji više vrsta ovog operativnog zahvata.

Ortokeratologija

Procedura podrazumeva upotrebu serije čvrstih sočiva kako bi se promenio oblik rožnjače i popravila miopija. Zahteva spavanje sa sočivima svaku noć, što se pokazalo rizičnim za razvoj ozbiljnih infekcija oka. Poboljšanje vida je privremeno. Nakon prestanka upotrebe sočiva, rožnjača zauzima stari oblik i miopija se vraća.

Niske doze atropina

Niske doze atropina (0.01%) su se pokazale efikasnim u usporivanju napredovanja miopije kod dece i adolescenata. Primenjuje se svaki dan i za sada su rezultati zadovoljavajući. Rizici koji postoje kod ortokeratologije su izbegnuti.

Ne postoje naučni dokazi da očne vežbe i vitamini mogu sprečiti ili izlečiti miopiju.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje