Mioglobin

Nalazi se u sarkoplazmi mišićnih vlakana, te i boja mišića dolazi od ovog obojenog proteina. Po sastavu i funkciji veoma je sličan hemoglobinu, pa se često i naziva mišićnim hemoglobinom.

Molekulska težina mu je oko 17000, a sadrži dve osnovne komponente: jedan holoproteid i fero-protoporfirin tj. hem kao prostetičnu grupu. Fero-protoporfirin je isti kao kod hemoglobina, te mu i gvožđe ostaje dvovalentno u toku funkcije. Holoproteidsku komponentu predstavlja jedan helikoidno postavljen peptidski niz sastavljen iz 151 aminokiselinske molekule čija je primarna struktura poznata. Sadržaj gvožđa u procentima iznosi 0,33 , što, prema poznatoj molekulskoj težini, pokazuje da se u jednoj molekuli mioglobina nalazi samo jedna prostetična grupa, jedan hem.

Mioglobin Foto: https://crystallography365.wordpress.com/2014/03/24/myoglobin-dont-hold-your-breath/
Mioglobin Foto: https://crystallography365.wordpress.com/2014/03/24/myoglobin-dont-hold-your-breath/

Po sekundarnoj i tercijarnoj strukturi, mioglobin se sastoji od samo jednog polipeptidnog lanca (A) koji je presavijen u osam segmenata alfa heliksa (A,B,C,D,E,F,G,H). U unutrašnjosti molekule mioglobina nalaze skoro isključivo nepolarne aminokiseline dok se polarne i naelektrisane nalaze na površini. Grupa hema uglavljena je u rascepu u sredini molekule, okružena nepolarnim aminokiselinama sa izuzetkom dve rezidualne grupe histidina (B). Jedna od njih je vezana direktno za gvožđe dok druga pomaže i stabilizuje vezivanje kiseonika.

Mioglobin je prisutan u srčanom i skeletnom mišićima gde služi kao rezerva kiseonika i kao prenosilac kiseonika koji povećava brzinu transporta kiseonika unutar mišićnih ćelija. U uslovima mišićnog rada kiseonik se oslobađa iz mioglobina i služi za sintezu ATP neophodnog za mišićnu kontrakciju. Ove svoje funkcije mioglobin obavlja zahvaljujući tome što je afinitet mioglobina prema molekulskom kiseoniku veći nego afinitet hemoglobina. To omogućuje da mioglobin bude skoro potpuno zasićen molekulskim kiseonikom (oko 94%) u uslovima parcijalnog pritiska kiseonika u venskim kapilarima i mišićima u miru, pri čemu zasićenost hemoglobina pada sa 96% na 64%. Pri daljem padu parcijalnog pritiska u mišićima (pri radu) mioglobin će svoj kiseonik otpustiti.

Mioglobin, uzimajući iz okolne sredine jednu molekulu kiseonika, prelazi u oksimioglobin i time postaje zapravo važna rezerva kiseonika u mišićima. Otpuštajući kiseonik, ponovo se vraća u stanje mioglobina, u oblik koji je sposoban da, pod povoljnim uslovima, ponovo, posredstvom okolne sredine, preuzme kiseonik od hemoglobina.

Ako se na mioglobin deluje oksidacionim sredstvom, on prelazi, analogno hemoglobinu, u metmioglobin, sa trovalentnim gvožđem. Pod povoljnim uslovima ovaj je proces reverzibilan.

Kod nekih poremećaja u mišićima, mioglobin može preći u krv, a odatle kroz bubrege u urin, gde se može dokazati.

5 одговора на „Mioglobin“

  1. Veliki pozdrav svima.
    Imam veliki problem, vec 3 meseca svakodnevno imam crveni urin, otisao sam kod doktora i rekao je da to u stvari i nije krv vec se zapravo radi o mioglobinu. Samo mi je rekao da se sto vise hidriram i da cu biti dobro. Na internetu sam procitao da je mioglobin toksican za bubrege, ali zelim da znam zasto je on svakodnevno prisutan u urinu, posto mi je rekao da se hidriram popijem dnevno otprilike 5 litara vode, bez preterivanja. Ne pijem kafu a ni caj vec samo vodu. Da li bih trebao da vise brinem o ovom problemu? Izgleda da mi to uopste nije smetalo mom lekaru. Nisam uspeo da nadjem ni jednu drugu osobu sa kojom bih mogao da porazgovaram o ovom problemu i zato pisem ovde.

    1. Mislim da je potrebno utvrditi uzrok pojave mioglobina u urinu, s obzirom da je mioglobin veoma toksičan za bubrege, kao što ste i sami rekli. A mozda Vam je i lekar utvrdio uzrok samo Vam nije dovoljno objasnio, verovatno je bio prilično siguran da će to vremenom stati.

Затворено за коментаре.