Menstrualni Bolovi: Dismenoreja

Menstrualni bolovi su česta pojava tokom mentrualnog ciklusa i svaka žena ih proživljava u nekom momentu svog života.

Najčešće se manifestuju grčevima u donjem delu stomaka, koji se često prenose i na leđa ili butine. Bol se može manifestovati intenzivnim mišićnim spazmom ili u vidu konstantnog tupog bola. Karakteristika menstrualnih bolova se menja od ciklusa do ciklusa, gde jedan ciklus može proći bez većih tegoba, dok već sledeći može biti praćen intenziviranjem bolova. Nekada može doći i do pojave karličnog bola van menstrualnog ciklusa.

Menstrualni Bolovi: Dismenoreja; FOTO: https://health.clevelandclinic.org/5-reasons-women-dont-enjoy-sex-and-how-to-fix-them/

Menstrualni Bolovi: Dismenoreja; FOTO: https://health.clevelandclinic.org/5-reasons-women-dont-enjoy-sex-and-how-to-fix-them/

Uzroci

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Bolovi se javljaju usled kontrakcija mišića zida materice. Blage kontrakcije zida materice se dešavaju kontinuirano tokom ciklusa ali njihov blag intentzitet je razlog zašto ih većina žena ne oseti. Tokom same menstruacije ove kontrakcije se intenziviraju kako bi stimulisale unutrašnji sloj materice – endometrijum, da se odljubi tokom samog menstrualnog krvarenja.

Prilikom kontrakcije mišića materice, dolazi i do vazokonstrikcije – suženja krvnih sudova u zidu materice. Ovo uzrokuje privremeni prekid krvotoka, samim tim i kiseonika u zidu materice. Tada, u nedostatku kiseonika, tkivo matrice ispušta supstane koje uzrokuju bol. Istovremeno sa ovom radnjom, telo luči i supstance koje se nazivaju prostanglandini sa ciljem podsticanja materice na kontrakcije što ponovo dovodi do pojačanja bola.

I dalje je nepoznato zašto neke žene prolaze kroz intenzivnije bolove tokom menstrualnog krvarenja od drugih. Pretpostavka je da one imaju nagomilane količine prostanglandina koji pojačavaju kontrakcije materice.

Menstrualni bol uzrokovan određenim stanjem

U manjem broju slučajeva, menstrualni bol može biti uzrokovan podležućim medicinskim stanjem. Doktori ovo nekada nazivaju sekundarna dismenoreja.

Ovo se češće dešava kod žena srednjih godina u periodu do 30 do 45 godine.

Stanja koja mogu biti uzrok menstrualnih bolova:

1 Endometrioza – pojava ćelija sluznice materice (endometrijuma) u drugim delovima, gde se normalno ne nalaze, poput jajovoda, jajnika. Dovode do pojave intenzivnog bola prilikom odljubljivanja.

2 Fibromi – benigni tumori koju mogu rasti u lumenu materice i uzrokovati obilne i bolne menstruacije.

3 Inflamatorno oboljenje karlice – stanje u kome su materica, jajovodi i jajnici pod bakterijskom infekcijom usled čega nastaje jako zapaljenje.

4 Adenomioza – stanje u kome tkivo endometrijuma počne da urasta u mišićni zid materice čineći cikluse bolnim.

Intrauterini ulošci se koriste kao vid kontracepcije. Predstavljaju uređaj načinjen od bakra i plastike koje se postavlja u materičnu šupljinu. Može biti uzrok bola tokom ciklusa, pogotovo tokom prvih par meseci nakon njegovog postavljanja.

Promena kvaliteta bola i njegovog javljanja možete primetiti usled gore navedenih stanja. Bol može postati intenzivniji ili može trajati duže nego obično.

Ukoliko je uzrok menstrualnih bolova neko od gore navedenih stanja, propratni simptomi i znaci se takođe mogu javiti:

 • Iregularne menstruacije
 • Krvarenje između ciklusa
 • Gust i intezivan miris vaginalnog sekreta
 • Bolni seksualni odnosi

Dužina trajanja menstrualnih bolova

Menstrualni bolovi počinju često sa početkom krvarenja iako se mogu javiti i nekoliko dana pre.

Bol uobičajno traje 48-72h, bez fiksnih pravila (često traje i duže). Najintenzivniji je kada je krvarenje najjače.

Kod mladih devojaka se menstrualni bolovi javlaju sa prvom mentruacijom.

Menstrualni bolovi koji nisu uzrokovani podležućim medicinskim stanjem se često poboljšavaju vremenom, kroz godine. Veliki broj žena primećuje poboljšanje menstrualnih bolova nakon porođaja.

Terapija

U najvećem broju slučajeva bolovi su relativno blagi i moguće je tretirati ih od kuće.

Menstrualni Bolovi: Dismenoreja Terapija

Menstrualni Bolovi: Dismenoreja Terapija

Analgetici

Od analgetika se najčešće primenjuje ibuprofen ili aspirin.

Ovi lekovi se ne smeju uzimati od strane osoba sa astmom, problema sa želucem, jetrom ili bubrezima jer mogu dovesti do pogoršanja ovih stanja. Aspirin ne smeju uzimati osobe mlađe od 16 godina.

Česta je i primena paracetamola, iako po studijama se nije pokazalo da je efikasan analgetik poput ibuprofena ili aspirina.

Ukoliko ovi lekovi nisu efikasni u uklanjanju bolova posavetujte se sa Vašim doktorom o alternativama ili jačim lekovima za otklanjanje bolova.

Saveti za ublažavanje bolova:

 • Prekinite sa konzumiranjem cigareta – veruje se da pušenje intenzivira bolove.
 • Fizička aktivnost – iako je to poslednja stvar na koju mislite tokom bolova, blaga fizička aktivnost može redukovati bol, pokušajte sa hodanjem, vožnjom bicikla ili plivanjem.
 • Topli oblozi – na donjem stomaku redukuju bolove.
 • Topli tuš – deluje opuštajući i može redukovati bolove.
 • Masaže – blagi, kružni pokreti na donjem stomaku mogu biti od pomoći.
 • Joga, pilates

Obratite se Vašem doktoru kada bolovi postanu intenzivniji, ne reaguju na analgetike ili primetite promenu u njihovom šablonu javljanja.

Kontraceptivne pilule

Kao opcija za ublažanje bolova, doktor Vam može prepisati kombinovane oralne kontraceptivne pilule. One mogu redukovati bolove jer uzrokuju smanjeno stvaranje prostanglandina i stanjenje zida materice. Usled istanjenja nema potrebe za intenzivnim kontrakcijama mišića tokom krvarenja pa su i bolovi smanjeni. Ovo može dovesti i do manje obilnih menstruacija.

Ukoliko postoji kontraindikacija za pilule, moguće je primeniti i intrauterine sisteme, implante ili kontraceptivne injekcije.

Kako bi se odredio uzrok bolnih ciklusa, neophodno je uraditi pregled karlice, unutrašnjosti materice i pregled jajnika u cilju pronalaženja eventualnih abnormalnosti. Specijalista doktor je ginekolog.

Dodatni testovi:

 • Analiza krvi
 • Analiza urina
 • Ultrazvuk – bezbolna procedura koja omogućava otkrivanje abnormalnosti u materici ili jajnicima.
 • Laparoskopija – procedura koja se izvodi pod anestezijom i podrazumeva ulazak laparoskopom sa kamerom i direktnu vizualizaciju organa i uzimsnje tkiva za biopsiju.
 • Histeroskopija – pregled materice sa fibro-optičkim endoskopom sa kamerom.

Ukoliko je podležuće medicinsko stanje uzrok Vaših bolova, tretira se samo oboljenje. Kod inflamacije karlice primenjuju se antibiotici, kod pojave fibroma često je neophodna hirurška procedura uklanjanja istih.

Menstrualni bolovi utiču na Vaš ciklus ali ne utiču na plodnost. Međutim, ako je uzrok bola neko od gore navedenih stanja, onda može imati uticaja na plodnost žene. Inflamacija i endometrioza dovode do ožiljavanja tkiva usled čega je prolazak spermatozoida otežan. Fibromi i adenomioza dovode do pojave izuzetno bolnih i obilnih menstruacija.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje