Meningitis simptomi i lečenje kod dece i odraslih

Studije pokazuju da više od 50% po život opasnih meningitisa se javljaju kod dece do 5 godina starosti. U skorije vreme, sve je veća zastupljenost meningitisa i u grupi mladih odraslih između 15. i 24. godine starosti, čemu se pridaje veliki značaj usled mogućnosti širenja infekcije po školama, fakultetima i mestima sa velikim grupama ljudi, kuda se mladi kreću.

Akutni meningitis se smatra medicinski hitnim stanjem. Najteži oblik meningitisa izazivaju bakterije. Meningitisi su ozbiljan oblik infekcije jer usled svoje lokalizacije direktno oštećuju tkivo mozga i mogu dovesti do ozbiljnih posledica. Simptomi koji se javljaju i koje je neophodno tretirati od samog starta da ne bi nastale posledice su naglo nastala, izuzetno jaka glavobolja, bolovi u vratu, visoka temperatura i povraćanje.

Šta je zapravo meningitis?

Znaci i simptomi meningitisa

Tipovi meningitisa

Virusni meningitis

Bakterijski meningitis

Gljivični meningitis

Prazitarni meningitis

Neinfektivni meningitis

Faktori rizika za razvoj meningitisa

Principi lečenja

Prevencija

Šta je zapravo meningitis?

Meningitis je infekcija, uglavnom izazvana patogenima, koja se karakteriše inflamacijom (zapaljenjem) meninga (moždanih opni), koje se nalaze u glavi i obavijaju mozak, kao i u kičmenom stubu gde su raspoređene oko kičmene moždine. Uzročnici meningitisa mogu biti virusi, bakterije ili mnogo ređe paraziti i gljivice. Meningitis se može javiti u svakoj starosnoj grupi ali određeni tipovi su karakteristični za određene starosne grupe.

Meningitis uzrokuje disfunkciju meninga i cerebrospinalne tečnosti (likvora). Meninge su opne ili membrane i ima ih 3 – čvrsta, paučinasta i meka. Oblažu mozak i kosti lobanje, kičmenog stuba, kao i u njemu ležeću kičmenu moždinu. Zajedno, meninge i likvor služe kao zaštita ovih struktura, formirajući barijeru koja sprečava prolazak patogena ili direktan uticaj mehaničke traume na njih.

Likvor prisutan u glavi i kičmenom stubu, omogućava mozgu i kičmenoj moždini da se u bukvalnom smislu „kupaju“ u njemu i štiti ih od mehaničke traume. Prilikom meningitisa, patogeni izazivači prodiru u likvor i menjaju njegove karakteristike, pa time narušavaju i njegovu funkciju.

Normalne moždane ovojnice i meningitis
Normalne moždane ovojnice i meningitis

Znaci i simptomi meningitisa

Simptomi meningitisa su vrlo slični simptomima obične prehlade, i upravo iz ovih razloga se često dešava da se ove dve bolesti pomešaju i da izostane reakcija na vreme u cilju terapije meningitisa. Simptomi bolesti mogu zavisiti i od samog tipa meningitisa tj. uzročnika, ali ono što je karakteristično za svaki od njih jeste:

Kod mnogih pacijenata, infekcija zapravo počinje kao respiratorna ili infekcija uha, koja se potom širi u druge organe, krvotok i potom na mozak.

Simptomi

Simptomi kod odojčadi i beba starosti do 2 godine:

Napeta fontanela kod bebe
Napeta fontanela kod bebe

Meninigitis je ozbiljno oboljenje koje se normalno leči, ali ne retko predstavlja po život opasno stanje i dovodi do nastanka posledica. Komplikacije meningitisa se dešavaju kada se sa terapijom ne krene na vreme ili kada terapijom infekcija ne može da se kontroliše. U tom slučaju, infekcija prelazi i na moždano tkivo i tada je nazivamo meningoencefalitis. Komplikacije koje se javljaju uključuju trajno oštećenje mozga, gubitak sluha i neurološke ispade.

Tipovi meningitisa

Virusni meningitis

Najčešći oblik meningitisa, koji ima blag tok i ne ostavlja posledice za sobom. Izazvan od strane grupe virusa koji se nazivaju enterovirusiherpes simplex virus, virus HIV-a, mumpsa. Karakteristični su za toplo doba godine ali se mogu javiti bilo kada.

Bakterijski meningitis

Najteži oblik infekcije. Nastaje ili prelaskom bakterije sa nekog drugog mesta infekcije putem krvotoka na meninge, ili direktno širenjem infekcije sa uha, ili nosa na meninge.

Razlika između meningitisa i meningokokne bolesti je sledeća. Meningokokna bolest je bilo koja infekcija izazvana bakterijom Neisseria meningitidis. Ozbiljna oboljenja koja zahvataju meninge i krv izazivajući infekcije (septikemija). Ovaj tip meningitisa je karakterističniji za decu i mlađe odrasle ljude.

Najčešći uzročnici bakterijskog meningitisa:

 • Streptococcus pneumoniae – najčešći uzročnik meningitisa kod odojčadi, dece i odraslih. Nastaje širenjem bakterije putem krvotoka.
 • Neisseria meningitidis – uglavnom izaziva infekciju gornjih respiratornih puteva, najčešće kod tinejdžera i mladjih odraslih. Postoje indikacije da ovaj tip meningitisa, tj. da ova bakterija može izazvati epidemiju.
 • Haemophilus influenzae – ranije bio najčešći uzročnik infekcije kod dece.
 • Listeria monocytogenes

Gljivični meningitis

Mnogo ređe se dešava da gljivice izazovu meningitis. Ovaj oblik se sreće kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom, sa autoimunim bolestima ili obolelim od kancera. Gljivice izazivaju hronični meningitis sa dugotrajnim simptomima. Gljivični meningitis nije zarazan.

Prazitarni meningitis

Naegleria fowleri, parazit koji se nalazi toplim vodama poput reka ili jezera i ulazi u organizam kroz nos, dospeva do mozga i izaziva meningitis.

Neinfektivni meningitis

Ređi oblik meningitisa izazvan inflamacijom, hemijskom iritacijom ili infiltracijom malignim ćelijama (metastaza).

Meningitis 1
Meningitis 1

Faktori rizika za razvoj meningitisa

Bakterijski meningitis je zarazna bolest. Bakterije izazivači se lako prenose sa osobe na osobu, bilo direktnim kontaktom, ljubljenjem, ili kapljičnim putem usled kijanja, kašljanja, deljenja pića i pribora za jelo.

Faktori rizika uključuju:

 • Vreme oporavljanja od bolesti, naročito ukoliko je bila u pitanju infekcija sinusa, respiratornog trakta ili uha;
 • Boravak u prostoru sa velikim grupama ljudi gde se bolesti lako šire (studentski domovi, vojne jedinice);
 • Trudnoća;
 • Starija životna dob, sa oslabljenim imunim sistemom;
 • Kontakt sa kontaminiranim fecesom (koršćenje javnih toaleta, nepravilna higijena ruku);
 • Bilo koji tip širenja putem sekreta nosa, usta ili oka;
 • Oporavak od kancera ili inflamatornih bolesti poput sarkoidoze;
 • Oporavak od bilo koje operacije sa rezom na glavi;
Meningitis simptomi, faktori rizika i lečenje kod dece i odraslih
Meningitis simptomi, faktori rizika i lečenje kod dece i odraslih

Principi lečenja

Sama terapija meningitisa će zavisiti od uzročnika. U najvećem broju slučajeva to su u pitanju antibiotici (često antibiotici širokog spektra) koji se daju intravenski (putem infuzije) kod bakterijskih infekcija. Ukoliko su u pitanju virusni meningitisi terapija nekada nije ni potrebna, jer simptomi sami nestaju kroz određeni vremenski period, a pacijentima se primarno preporučuje mirovanje.

U dodatku, često se pored samog antibiotika kao leka protiv uzročnika, moraju dati i druge vrste lekova u cilju saniranja simptoma, poput lekova za smanjenje otoka mozga, eliminaciju konvulzija, temperature.

Prevencija

Ukoliko se radi o deci, veoma je važno da svako dete koje je bolesno ostane kod kuće, da ne odlazi u velike grupe gde može doći do prenosa različitih bolesti a u ovom slučaju i bakterijskih meningitisa. Isto važi i za odrasle, izbegavati kontakte sa drugim ljudima u tom periodu prehlade, gripa ili bezazlene infekcije. Cilj je sprečiti transmisiju putem direktnog kontakta ili kapljičnom diseminacijom.

Druga bitna stavka u cilju prevencije jeste higijena. Na samom startu misli se na redovno i pravilno pranje ruku. Zatim izbegavanje kontakta sa bolesnim osoba. I na kraju, izbegavati deljenje pribora za jelo, četkica za zube, čaša, brijača.

Ukoliko ste podložni infekcijama i čestim prehladama, preporučuje se da poradite na stanju Vašeg imunološkog sistema. Obratite pažnju na san i odmor, snizite nivo stresa, poboljšajte ishranu.

Posebna pažnja se posvećuje trudnicama. Postoje bakterije koje se kroz placentu mogu preneti na plod i izazvati infekcije. Stoga je veoma bitno da trudnice vode računa o svom imunološkom aparatu, izbegavaju kontakt sa obolelim osobama i povedu računa o svojoj ishrani (veliki broj bakterija se nalazi u hrani poput različitih prerađevina mesa ili sirovoj hrani).

U slučaju virusnih meningitisa kada je Vam je preporučen odmor, za brže ozdravljenje se preporučuje dosta sna prvenstveno. Zatim za ublažavanje simptoma pogotovo bolne ukočenosti vrata se preporučuju masaže za opuštanje sa esencijalnim uljima (ulje lavande i peperminta). Konzumiranje dovoljne količine tečnosti u cilju sprečavanja dehidratacije je esencijalno takođe.

Najraniji i najsigurniji znaci meningitisa su jaka glavobolja (koja uglavnom ne prolazi na analgetike), ukočenost vrata, visoka temperatura i povraćanje bez naknadnog olakšanja. Ukoliko su ovi simptomi prisutni neophodno je obratiti se lekaru u što kraćem roku, bez čekanja spontanog povlačenja simptoma. Što ranije započeta terapija je uspešnija i po Vas bolja.