Mastitis • Upala dojke simptomi i komplikacije

Mastitis se javlja kao najčešća komplikacija tokom dojenja. Toliko je česta da se javlja kod svake 10. majke koja doji svoje dete. Mastitis se obično razvija u prvih 3-6 meseci nakon porođaja. Može biti vrlo bolno stanje, koje kod velikog broja žena dovodi do odustajanja od dojenja. Dobra strana jeste, da se mastitis vrlo lako dijagnostikuje i leči.

Šta je mastitis?
Simptomi i znaci mastitisa
Komplikacije
Prirodni principi lečenja mastitisa
Prevencija

Šta je mastitis?

Dakle, mastitis je infekcija dojki, tačnije mlečnih duktusa dojki, koja se javlja kod žena koje doje. Drugi nazivi su laktacioni mastitis ili puerperalni mastitis. Mastitis se može javiti i kod žena koje ne doje, i tada se naziva periduktalni mastitis.

Kod dojilja, mastitis je uzrokovan nakupljanjem mleka u tkivu dojke. Stanje koje se naziva staza mleka. Staza mleka se javlja usled različith uzroka, najčešći od njih su:

 • Nepravilno povezivanje bebe i bradavice
 • Poteškoće bebe sa sisanjem
 • Retka hranjenja ili propuštanje termina hranjenja

U nekim slučajevima, može doći do komplikacije, gde nakupljanje mleka postane inficirano bakterijama. To stanje se onda naziva infektivni mastitis. Bakterije mogu dospeti u tkivo dojke putem pukotina na bradavicama. Ovaj vid mastitisa je uglavnom uzrokovan bakterijom Staphylococcus aureus.

Iako predstavlja čestu, bolnu i nimalo prijatnu infekciju, mastitis je lako lečiv i nije razlog za odustajanje od dojenja koje je prekomerno potrebno Vašoj bebi.

Simptomi i znaci mastitisa

Simptomi mastitisa se javljaju kada bakterija uđe u dojku i blokira mlečne kanale. Najkarakterističnije za mastitis je da se javi u prvih 6 meseci nakon porođaja, čak u prvih 6-12 nedelja nakon početka dojenja. Ali mastitis se zapravo može javiti u bilo kom periodu dojenja. Laktacioni mastitis se javlja uglavnom u jednoj dojci.

Simptomi obuhvataju:

 • Bol u jednoj dojci
 • Čvor ili tvrdoća jednog područja dojke
 • Crvenilo ili otok oko bradavice koja je topla i osetljiva na dodir
 • Osećaj intenzivnog, bolnog peckanja u dojci koji se javlja tokom dojenja ili je konstantan
 • Povišena telesna temperatura
 • Sukrvičasti ili beli sekret koji izlazi iz bradavice
 • Simptomi karakteristični za grip (malaksalost, umor, drhtavica)

Mastitis retko prelazi na bebu. To se dešava u situacijama kada majka zadobije gljivičnu infekciju (najčešći uzročnik ove infekcije je Candida Albicans). Tada je neophodno čistiti i bradavicu i usnu duplju bebe pre i posle svakog dojenja, kao i potražiti pomoć lekara za dalju terapiju.

Komplikacije

Ukoliko terapija mastitisa nije bila pravilna i mastitis nije eliminisan, ili je povezan sa blokadom duktusa, dolazi do nakupljanja gnoja u području dojke sa posledičnim očvršćivanjem i zadebljavanjem tkiva. Dolazi do stvaranja apcesa, lokalizovane nakupine gnoja koja uglavnom zahteva hiruršku drenažu. Da bi se izbegla ova komplikacija neophodno je lečiti mastitis pravilno i u pravo vreme.

Prirodni principi lečenja mastitisa

Postoji mnogo prirodnih načina za terapiju mastitisa, a veliki broj njih se preporučuje i kao prevencija nastanka infekcije. Veliki broj tretmana ima dvostruku ulogu, ublažavajući simptome mastitisa i otklanjajući blokadu mleka kroz duktus, time olakšavajući prolaz mleka i bakterija i doprinoseći bržem kraju infekcije.

Ukoliko primetite simptome mastitisa, kao terapiju i u cilju olakšanja istih, preporučuju se sledeće stavke:

1 Nastavite da dojite bebu

Nastavak dojenja potpomaže dreniranje mleka kroz duktuse i pomaže bržoj eliminaciji infekcije. Sa dojenjem treba nastaviti po normalnom rasporedu sve dok ono ne postane previše bolno ili ukoliko beba razvije oralnu infekciju. Majčino mleko nije sredina pogodna za bakterije. Iako imate mastitis, mleko bi trebalo da je bezbedno, a redovno dojenje uzrokuje stalnu pasažu mleka, proticanje kroz mlečne duktuse, čime se izbegava staza mleka. Staza mleka zapravo izaziva prelazak infekcije, i mleko tada postaje inficirano. Međutim, i ukoliko postoje bakterije u mleku, digestivni sokovi bebe će ih eliminisati.

2 Lecitin

Koristi se u cilju prevencije blokade mleka u duktusima. Lecitin smanjuje viskoznost (gustinu) mleka i time omogućava njegovo lako proticanje kroz mlečne kanale. Preporučena doza 1200mg, četiri puta dnevno. Visok nivo lecitina se nalazi u jajima, mlečnim proizvodima, govedini, kikirikiju.

3 Toplota

Zagrevanje obolele dojke doprinosi boljoj prokrvljenosti područja i pomaže migraciju zapaljenskih ćelija, čija je uloga eliminacija inflamacije, infekcije kao i samih uzročnika infekcije. Preporučuje se zagrevanje dojke 3 puta dnevno u periodu od 15 minuta. Pre zagrevanja se preporučuje i masaža dojke. Topli tuševi i kupke pre i posle dojenja ublažavaju simptome takođe.

4 Krompir

Tanko isečen krompir, potopiti i ostaviti da stoji u vodi 15-20 minuta. A zatim postaviti listiće krompira na zahvaćeno područje dojke i držati 15-20 minuta, zatim zameniti svežim. Ponoviti proces 3 puta u toku sat vremena, i nakon kraće pauze ponoviti ceo proces ispočetka. Krompir ima antiinflamatorno dejstvo, smanjuje crvenilo i otok dojke.

5 Oblog

Napravite oblog od mekinja, ruzmarina i/ili maslačka. Oblog držati na dojci 10ak minuta. Postupak ponoviti više puta tokom dana. Između ovih obloga, preporučuje se kombinacija toplih i hladnih obloga. Topli oblozi poboljšavaju cirkulaciju, dok hladni pomažu u eliminaciji bola i otoka.

6 Majčino mleko

Zapravo, jedan od najboljih prirodnih lekova za mastitis je majčino mleko. Potrebno je samo pre i posle dojenja, utrljati sopstveno mleko na bradavicu. Zaceljenje suve, napuknute bradavice je ključ u sprečavanju bakterija da prodru u tkivo i izazovu infekciju.

7 Beli luk

Prirodni antibiotik, pomaže imunom sistemu u borbi sa infekcijom. Preporučuje se konzumiranje 1-5 češnja belog luka dnevno, na pun stomak ili sa hranom.

8 Odmor

Krucijalan i za Vas i za bebu, takođe podstiče redovan raspored hranjenja.

9 Lišće kupusa

Jednostavno postaviti sveže lišće kupusa u grudnjak i nositi ga nekoliko časova dnevno (nakon toga samo zameniti svežim). Pomaže sa inflamacijom i otokom.

10 Ispiranje

Pomešati pola kašičice soli sa 2dl vode i rastvoriti. Nakon dojenja potopiti bradavice u rastvor. Rastvor održava bradavice slobodnim od bakterija, smanjuje bol i otok. Služi i kao terapija i kao prevencija mastitisa.

Prevencija

Terapija mastitisa je jednostavna i on predstavlja lako lečivu infekciju. Međutim, mastitis ima tendenciju vraćanja, dakle mastitis predstavlja rekurentnu infekciju.

Saveti za prevenciju:

 • Održavati redovan raspored dojenja
 • Obratiti pažnju na način sisanja bebe (povezanost između bradavice i bebe)
 • Ukoliko je moguće, u potpunosti isprazniti dojke tokom dojenja
 • Ne odvajati bebu od bradavie dok ona sama ne pusti bradavicu kada završi
 • Menjati položaj dojenja
 • Izbegavati usku odeću i grudnjake
 • Obratiti pažnju na slučajne udarce
 • Pravilno korišćenje pumpice je veoma važno
 • Izbegavati spavanje na stomaku ili na strani toliko da su grudi pritisnute uz dušek
 • Izbegavati sapune, pudere i dezodoranse na grudima

Za kraj, važno je da zapamtite da je mastitis vrlo česta pojava. Ne dozvolite da Vas obeshrabri i da odustanete od dojenja. Dojenje je prekomerno potrebno Vašoj bebi, a pogotovo i Vama u ovoj situaciji. Vrlo se lako leči, na više načina. Da li birate prirodni način terapije ili upotrebu lekova na Vama je. Za sva pitanja i nedoumice potražite savet stručnjaka.

2 одговора на „Mastitis • Upala dojke simptomi i komplikacije“

 1. Molim pomoc bila sam na ultra zvuk imam kvrgicu 1.5 u dojci ultra zvuk je pokazao mastitis cystis upucena na kirurgiju na kirurgiji dati antibijotici brufen oblog 14 dana kontrola nista mi nije objasnjeno sta je u pitanju molim odgovor malo mi se kvrgica smanjila nalazi se ispod brdavice imala sam jake bolove molim odg to mi se desilo preko noci nisam dosad nista osjetila hvala unapred na odgovoru

  1. Poštovanje,

   Morate biti malo opširniji, recite nam koliko godina imate? da li dojite? Da li ste nekada dojili? Ako jeste, koliko puta do sad?

   Pozdrav, izvinite što kasnimo sa odgovorom.

Затворено за коментаре.