Masna jetra simptomi i prirodni principi lečenja

Masna jetra ili hepatična steatoza predstavlja stanje u kome dolazi do nakupljanja masti u jetri. Mala količina masti u jetri je normalna, ali veće količine dovode do različitih oboljenja.

Jetra je drugi organ po veličini u našem organizmu. Često se naziva „laboratorijom“ organizma, jer je njena funkcija da obradi sve materije koje unesemo u naš organizam: hranu, piće, lekove, kao i sve štetne materije koje se nađu u krvi. Svi ovi procesi su onemogućeni ukoliko imamo masnu jetru tj. ukoliko više od 5%-10% ukupne težine jetre odlazi na masti u njoj.

Jetra je organ koji ima veliku moć reparacije i obnavljanja, stoga je stanje masne jetre reverzibilno i obično se rešava promenama u načinu života. Trajna oštećenja nastaju ukoliko se repetetivno oštećuje tkivo jetre i to stanje se naziva ciroza jetre.

Simptomi masne jetre
Koji su glavni uzroci masne jetre?
Faktori rizika
Kako se postavlja dijagnoza?
Kako se na kraju leči masna jetra?

Simptomi masne jetre

Uglavnom se javlja laka nesvestica i neprijatan osećaj u stomaku. Jetra može biti uvećana, što je moguće odrediti prilikom fizikalnog pregleda.

Međutim, višak masti u jetri može uzrokovati zapaljenje, tada se javljaju sledeći simptomi:

Ukoliko stanje progresuje, dolazi do razvoja ciroze jetre i pojave sledećih simptoma:

Koji su glavni uzroci masne jetre?

U najvećem broju slučajeva uzrok nastanku hepatične steatoze jeste alkoholizam.

Masna jetra se javlja se kada organizam produkuje previše masti ili nema sposobnost da dovoljno brzo metaboliše mast, zatim se ona taloži u ćelijama jetre. Konzumiranje visoko kaloričnih namirnica, bogatih šećerom i mastima doprinosi razvoju masne jetre.

Ostali uzroci:

Faktori rizika

Određena oboljenja i način života Vas svakako postavljaju u grupu ljudi sa povećanim rizikom za razvoj masne jetre. Ti faktori uključuju:

U toku trudnoće, može doći do razvoja posebnog oblika masne jetre u vidu komplikacije – akutna masna jetra u trudnoći.  Simptomi se pojavljuju u trećem trimestru u vidu:

Kako se postavlja dijagnoza?

  • Fizikalni pregled. Nakon uzimanja detaljne anamneze, lekar će pristupiti fizikalnom pregledu. U okviru ovog pregleda moguće je dijagnostikovati uvećena jetru, jednostavnom palpacijom abdomena. Uzrok uvećanju može biti upravo nakupljanje masti u njoj.
  • Krvne analize. Ukoliko su rezultati za određene enzime jetre povišeni (AST i ALT), to može govoriti u korist masne jetre. Svakako su potrebne dalje analize.
  • Radiološke metode: ultrazvuk abdomena, CT, magnetna rezonanca.
  • Biopsija jetre. Procedura u toku koje se uzima mali isečak tkiva jetre i vrši se njegova analiza.

Kako se na kraju leči masna jetra?

Konkretan lek za masnu jetru ne postoji. Stoga se terapija sastoji u smanjivanju faktora rizika u vidu:

U vidu prevencije, takođe se preporučuje svakodnevna fizička aktivnost, kao najbitniji faktor. Preporučujemo Vam da se javite našem kolegi, personalnom treneru, savetniku za ishranu i lekaru, koji će zajedno sa Vama sagledati vašu situaciju i zdravstveno stanje, nakon čega ćete razviti plan fizičke aktivnosti prilagođen Vašim potrebama.

Preporuceno: Bolesti jetre