Mamografija: da ili ne? (rezultati)

Mamografija je posebna procedura snimanja dojke u kojoj se koriste male doze rendgenskih zraka u svrhu ranog otkrivanja raka dojke (pre pojave simptoma) kada je lečenje ovog karcinoma najuspešnije.

Šta je zapravo mamografija?
Mamografija priprema
Kako izgleda aparat na kome se radi mamografija?
Kako se izvodi mamografija?
Šta raditi nakon ispitivanja?
Prednosti i mane

Prednosti
Mane

Šta je zapravo mamografija?

Mamografija ne sprečava pojavu raka dojke, ali ona može da produži mnoge živote ako se uz pomoć ove procedure otkrije rak dojke u ranom stadijumu. U ovom specijalizovanom medicinskom postupaku se koristi rendgenski sistem koji omogućava pregled unutrašnjost dojke. Redgen je neinvazivni medicinski test koji pomaže lekarima da utvrde tačnu dijagnozu i da prate uspešnost lečenja nekih stanja. Ovo je najstariji i najčešće korišćeni oblik medicinskog snimanja.

Mamografija se obično koristi za rano otkrivanje karcinoma dojke kod žena koje nemaju simptome. Ona se takođe može koristiti za otkrivanje i dijagnostikovanje bolesti kod žena koje imaju simptome kao što je bol, čvorić ili abnormalno pražnjenje bradavice.

Mamografija igra centralnu ulogu u ranom otkrivanju raka dojke jer može da pokaže promene u dojci i do dve godine ranije nego što ih može prepoznati sam pacijent ili lekar. Istraživanja su pokazala da karcinom dojke koji je otkriven u prvim stadijumima razvića je najlakse uspešno izlečiti. Zato svetska zdravstvena organizacija savetuje svim ženama koje su starije od 40 godina da rade mamografiju svake godine.

Mamografija priprema

Lekari savetuju pacijentkinjama da ne zakazuju mamografiju nedelju dana pre menstruacije. Najbolji period za dobijanje preciznih rezultata je nedelju dana nakon menstruacije. Obavezno obavestite lekara ako postoji mogućnost da ste ostali u drugom stanju.

Kako bi rezultati mamografije bili precizni potrebno je još da ispoštujete sledeća pravila:

  • Na dan izvođenja mamografije zabranjeno je koristiti dezodorans, puder ili losion koji se stavlja na gornji deo tela. Oni se mogu prepoznati na mamografu i ukazati na prisustvo lažnog tumora.
  • Potrebno je da obavestite lekara ako imate bilo kakve simptome pre izvođenja ove procedure.
  • Ponesite lekaru sve prethodne mamografije koje ste radili u prošlosti kako bi on mogao da uporedi rezultate.
  • Pitajte Vašeg lekara kada će rezultati biti dostupni.
  • Nemojte sami pretpostavljati da su Vam rezultati uredni sve dok Vam lekar ne potvrdi.

Kako izgleda aparat na kome se radi mamografija?

Aparat uz pomoć kojeg se izvodi mamografija se naziva mamograf. To je pravougaona kutija koja poseduje cev iz koje izviru X zraci. Aprat se koristi samo za redgensko snimanje dojke koji poseduje određene dodatke koji omogućavaju da samo dojke budu izložene zračenju kako bi se izbeglo štetno delovanje ovih zraka na ostale delove tela.

Kako se izvodi mamografija?

Mamografiju izvodi posebno kvalifikovan radiološki tehničar. On će postaviti dojku na određenu platformu mamograma, zatim će posebnom lopaticom sa gornje strane postepeno pritiskati dojku.

Ova blaga kompresija dojke je neophodna kako bi se:

  • Tkivo dojke raširilo, jer je tada moguće identifikovati ovim postupkom i najmanje tumore.
  • Smanjila doza štetnog delovanja zračenja, jer je za tanje tkivo potrebna manja količina zračenja.
  • Postigla oštrija slika.
  • Onemogućilo kretanje dojke, jer jedan minimalan pokret može poremetiti oštrinu slike.

Tokom samog snimanja morate biti veoma mirni, ako Vam ne smeta poželjno je zaustaviti disanje na par sekundi kako bi rendgenska slika bila precizna i jasna.

Kada se ispitivanje završi, možda će biti potrebno da sačekate radiologa da utvrdi da li su dobijene sve potrebne slike.

Proces ovog ispitivanja bi trebalo da traje oko 30 minuta.

Šta raditi nakon ispitivanja?

Verovatno ćete osetiti blagi pritisak u dojkama nakon ove procedure. Nekim ženama sa osetljivim dojkama će pritisak biti veoma neprijatan. Obavestite tehničara ako osetite bol tokom pritiskanja dojke u toku snimanja. Ako je nelagodnost značajna, on će uraditi mamografiju sa manjom dozom kompresije. Imajte na umu da kompresija omogućava preciznije i tačne rezultate mamografije.

Prednosti i mane

Ništa nije savršeno tako nije ni ovo, ali pronađite sredinu između dobitka i štete.

Prednosti

Mamografija omogućava doktoru da prepozna na vreme i najmanje tumore, a rezultat lečenja tumora dojke u ranom stadijumu je najuspešnije.

Redovnom kontrolom mamografskim testom je moguće otkriti abnormalne izrasline tkiva koje su lokalizovane samo na kanalićima mleka u dojci. Stručni naziv za ovaj karcinom je duktalni karcinom in situ (DCIS). Ovi tumori neće poremetiti zdravstveno stanje pacijenta ako se na vreme uklone, a mamografija je odličan način da se oni uopšte otkriju. Uz pomoć ove rutinske procedure se takođe mogu otkriti i druge vrste tumora lokalizovani u dojkama.

Uz pomoć današnjih aparata i tehnike se uspešno izbegava štetno zračenje ostalih delova tela pacijenta.

Zračenje obično nema neželjenih efekata ako se poštuje vremenski razmak od godinu dana između dva rendgenska snimanja.

Mane

Uvek postoji šansa nastanka tumora uzrokovanog prekomerenim zračenjem. Međutim, dobitak tačne dijagnoze je mnogo značajnije.

Lažno pozitivan nalaz mamografskog testa. Kod 5 do 15% slučajeva ako se uspostavi pozitivan mamografski nalaz potrebno je da se uradi ponovo mamografija i ultrazvuk dojki. Verovatno će rezultati ovih ponovnih testova biti uredni. Ako je kojim slučajem rezultat testa ponovo neuredan, verovatno će se morati raditi biopsija tkiva dojke. Uglavnom patohistološka dijagnoza uzorkovanog tkiva bude uredna bez prisustva tumorskog tkiva.

Zračenje može imati veoma štetno delovanje na plod kod trudnica, zato obratite pažnju i obavestite lekara ako postoji mogućnost da ste trudni.