Male boginje (morbile): simptomi, komplikacije i MMR vakcina

Male boginje ili morbili su infektivno, kontaginozno oboljenje koje može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Svaka osoba se može zaraziti i dobiti male boginje ukoliko nije vakcinisana ili ukoliko ih nije već preležala, iako je oboljenje karakteristično za dečije doba. Infekcija traje obično između 7 i 10 dana.

Simptomi se razvijaju 10 dana nakon što je osoba izložena virusu. Oni uključuju simptome gripa, crvenilo očiju, povišenu telesnu temperature i male sivkasto-bele tačke sa unutrašnje strane obraza.

Kada se obratiti doktoru?

Doktoru se treba obratiti u najkraćem vremenskom roku ukoliko posumnjate da Vi ili Vaše dete ima boginje. Doktora treba posetiti i ukoliko ste bili u kontaktu sa osobom koja ima boginje a niste u potpunosti vakcinisani (2 doze MMR vakcine).

Koliko je bolest česta?

Morbili ili male boginje su prisutne u velikom broju zemalja u svetu, međutim u poslednje vreme je zabeleženo nekoliko većih epidemija u nekim Evropskim gradovima.

Primena vakcine je smanjila incidence javljanja ovog oboljenja ali ono nije eliminisano, a u poslednje vreme se javlja u sve većem procentu, usled nepotpune vakcinacije ili nedostatka vakcinacije uopšte.

Simptomi

Male boginje ili morbili počinju sa simptomima sličnim gripu koji se javljaju 10 dana nakon izloženosti virusu (period inkubacije). Par dana kasnije se razvija i osip.

Početni simptomi:

 • Začepljen nos ili sekrecija iz nosa
 • Kijanje
 • Vodenaste oči
 • Otečeni kapci
 • Bolne, crvene oči, osetljive na svetlost
 • Visoka telesna temperature, čak 40 stepeni celzijusovih
 • Male sivkasto-bele tačke u usnoj duplji
 • Bolovi, malaksalost, slabost
 • Kašalj
 • Gubitak apetita

Sivkasto-bele tačke u ustima se javljaju dan-dva pre nego što dođe do pojave osipa na telu. Ne moraju biti prisutne kod svih, ali su jasan ukazitelj da bolest postoji. Obično traju nekoliko dana.

Osip na telu se javlja nakon 2-4 dana od pojave prvih simptoma i uglavnom se povlači za nedelju dana. Subjektivno najlošije se pacijent oseća 1.-2. dana od pojave osipa.

Osip se karakteriše pojavom sitnih, crvenkastih, ravnih ili blago izdignutih tačkica koje se međusobno mogu spojiti i formirati veću grupaciju ili plak. Uobičajno se prvobitno javljaju na vratu i glavi, nakon čega se šire na ostatak tela. Mogu izazivati svrab. Mogu se dobiti samo jednom u životu.

Da li je ova bolest ozbiljna?

Male boginje su svakako neprijatno oboljenje ali uglavnom prolaze nakon 7-10 dana, bez većih komplikacija. Kada jednom preležite male boginje u telu ostaje trajni imunitet koji sprečava da se oboljenje razvije opet.

Međutim, morbili mogu dovesti do potencijalno ozbiljnih i životno ugrožavajućih stanja za neke osobe, poput pneumonije (upale pluća) i encefalitisa (zapaljenje moždanog parenhima).

Kako se bolest prenosi?

Virus koji izaziva male boginje ili morbile se prenosi kapljičnim putem. Dakle, obolela osoba može preneti infekciju na druge osobe putem kašljanja, kijanja ili čak disanja. Kapljice mogu direktno pasti na lice druge osobe ili na neku površinu u okolini i dalje se preneti rukama do usta ili nosa. Virus preživljava u spoljašnoj sredini nekoliko sati.

Osobe sa boginjama su zarazne u period od pojave simptoma do 4 dana nakon pojave prvog osipa.

Male boginje (morbile): simptomi, komplikacije i MMR vakcina; Foto: Thinkstock
Male boginje (morbile): simptomi, komplikacije i MMR vakcina; Foto: Thinkstock

Prevencija

Prevencija ovog oboljenja se ogleda u vakcinaciji. U pitanju je MMR vakcina – morbili, mumps i rubeola.

MMR vakcina

Rutinska vakcinacija obuhvata davanje jedne doze vakcine kada je beba stara 12-13 meseci, dok se druga doza daje neposredno pred polazak u školu.

U posebnim situacijama se doza MMR vakcine može dati svakoj osobi starijoj od 6 meseci. Posebne situacije obuhvataju:

 • Pojava epidemije
 • Blizak kontakt sa obolelom osobom
 • Putovanja u zemlje sa epidemijom

Humani normalni immunoglobulin G (HNIG)

Posebna koncentracija antitela koja pružaju momentalnu ali kratkotrajnu zaštitu od virusa.

Može biti preporučena sledećim grupama ljudi:

 • Bebama ispod 6 meseci starosti
 • Trudnicama koje nisu vakcinisane u potpunosti ili nisu preležale boginje
 • Osobama sa oslabljenim imunološkim imunitetom (oboleli od HIV-a ili osobe sa leukemijom)

Daje se u prvih 6 dana nakon izloženosti virusu.

Ukoliko ste oboleli izbegavajte odlazak u školu, na posao, kao i kontakt sa osobama osetljivim na infekcije poput dece ili trudnica.

Komplikacije

U najvećem broju slučajeva osoba se oporavi u period od 7 do 10 dana bez ikakvih komplikacija. Međutim, u nekim slučajevima dolazi do pojave komplikacija.

Grupe sa povišenim rizikom za razvoj komplikacija:

 • Bebe mlađe od godinu dana
 • Deca sa lošim navikama u ishrani
 • Deca sa oslabljenim imunim sistemom (deca obolela od leukemije)
 • Tinejdžeri i odrasle osobe

Deca starija od godinu dana i bez drugih oboljenja imaju najmanji rizik za razvoj komplikacija.

Najčešće komplikacije obuhvataju:

Uglavnom 1 na 15 obolele dece razvije neku od ovih komplikacija.

Druge komplikacije koje se ređe viđaju:

 • Hepatitis – zapaljenje jetre
 • Meningitis – zapaljenje moždanica mozga
 • Encefalitis – zapaljenje parenhima mozga

Retke komplikacije:

 • Optički neuritis – ozbiljna infekcija očnog nerva koja može dovesti do gubitka vida
 • Problem sa srcem i nervnim sistemom
 • Subakutni sklerozni panencefalitis – ozbiljna komplikacija na mozgu koja se može javiti i nekoliko godina nakon preležanih boginja

Komplikacije u trudnoći:

 • Pobačaj ili mrtvorođeno dete
 • Prevremeni porođaj (pre 37. nedelje)
 • Niska porođajna težina bebe

Ukoliko ste trudni i bili ste u kontaktu sa obolelom osobom, a pritom niste vakcinisani ili niste preležali boginje sami, obratite se Vašem doktoru.

Ukoliko primetite neke od sledećih simptoma, javite se odmah u urgentni centar ili najbližu zdravstvenu ustanovu:

 • Nedovoljno vazduha, poteškoće sa disanjem
 • Oštar i jak bol u grudima koji se pogoršava disanjem
 • Iskašljavanje krvi
 • Konfuzije
 • Konvulzije sa povišenom telesnom temperaturom

Ovo su simptomi bakterijske infekcije i zahtevaju hospitalizaciju.

Terapija / lečenje

Posebna terapija za ovo oboljenje ne postoji, preporučuje se da ostanete kod kuće i dosta odmora.

Takođe izbegavajte kontakt sa ljudima, pogotovo posebno osetljivim poput dece i trudnica kako bi se izbeglo prenošenje infekcije.

Olakšavanje simptoma

1 Terapija temperature i bola

Preporučuje se paracetamol ili ibuprofen kao najbolji izbor, naravno ukoliko ne postoji alergija na iste.

2 Rehidratacija

Neophodno je konzumirati dosta tečnosti da bi se sprečila dehidratacija usled visoke temperature. Konzumirajte čajeve, supe, vodu, prirodne sokove.

3 Terapija za izmučene oči

Smanjite svetlo u prostoriji kako se oči ne bi previse naprezale. Takođe, možete korisiti vatu natopljenu vodom i lagano prelaziti preko očiju radi olakšanja.

4 Terapija simptoma gripa

Olakšajte sebi ili svom detetu simptome gripa primenom biljnih čajeva, kućnih inhalacija, češćih tuširanja i sa dosta odmora.

6 одговора на „Male boginje (morbile): simptomi, komplikacije i MMR vakcina“

  1. Apsolutno! Nemojte izlagati opasnosti ni vase dete ni tudju decu, zbog neosnovanih teorija zavere koju pojedine pevaljke i njima slicni propovedaju!

 1. Postovani, molim vas za odgovor, nalaz na IGgAt mi je 806,1pozitivan. I sad dilema, da li sam ja to zasticena od Morbila, ili je broj at visok..uglavnom svuda pise da IGg pokazuje stecen imunitet, tj proslo vreme, ali jedan doktor tvrdi(dr Hristov) da ovo nije tacno i da pozitivan Igg ukazuje i na trenutnu infekciju posebno ako je 4 i vise puta uvecan..pa sad pomozite! Da li je moj broj opasan ili sam ovim nalazom zasticena, inace sam 1969g i imala sam kontakt sa zubarom celu proslu nedelju, a pre 2 dana mu je dete hospitalizivano zbog osipa i upale pluca izazvane morbilama…to je bio povod da juce izvadim Igg at, i sad me brine broj…mada, laicki razmisljam, i da je moj zubar prenosioc il sta god, i da sam dobila od njega, ne verujem da bi Igg at vec bika tolika…ali izlaganje tog doktora me sad potpuno uplasilo, posebno jel i sutra a i narednih par dana imam zakazano kod cika zube?0rosto sam panicar, rezultat mi stigao danas a dutra idem u 19 kod njega, i sad ne znam sta mi je ciniti..da lu sam ja zasticena ivakvim nalazom ili je onaj dr u pravu, mada ne verujem da bi zubar radio da nije preduzeo sve mere…izvinite na opsirnosti, samo me to zanima, da li je ovaj nalaz ok i da ne brinem i ako sam trenutno zarazena ne verujem ra Igg moze odma da bude toliki..inace sam invalidno lice, 20 godina na Pronizonu, pa vakcina ne dolazi u obzir!! Izvinite jos jednom, totalno sam konfuzno postavila pitanja, ali sad ne znam dal da idem kod zubara ili ne…

 2. Vi ste zaštićeni od morbila. Na akutnu infekciju ukazuju visoke vrednosti IgM antitela. Ukoliko se toliko plašite, sačekajte nedelju dve pa onda idite kod zubara.

  1. Postovani, hvala vam puno. Kod zubara sam bila jutros i izbrusila zube, ipak je on odgovoran covek i ne bi radio da nije sve proverio. I on je pozitivan na Igg i niski mu tj negativna at Igm, tako da su mu rekli da slobodno radi. Mene je to brinulo, a i to sto sam samo Igg at radila..pa sam mislila da li i Igm da odradim..u ovom slucaju ne moram. Samo jos ako moze ovo pitanje, da li sam sa ovim nalazom at zasticena i u nekim buducik situacijama i ima li potrebe da radim i Igm at sada..mislim ipak da nema, ali tako malo ingormacija ima o ovome da je to bas cudno..npr ja sad razmisljam, ok cim imam at na Igg znaci bila sam u kontaktu il sa vakcinom il sam prelezala, ali opet mi prodje crvic, sta ako je od sada..posto sam bila u kontaktu sa detetom..a nigde ne pise koliko vremema treba da se virus razvije i pokaze i IGg…ipak on pokazuje proslo vreme i ne bi mogla at toliko da narastu za 5 dana..zar ne…pa sam udavila ovolikim pitanjima..sta to znaci i da li da vadim i Igm..mada, mislim da ne treba…hvala vam puno i sve najbolje u daljem radu.

 3. Po zakonu se vakcinišu i stariji, godište 1971. koji nisu vakcinisani.
  Šta raditi sa ,,starijim,, ljudima koji nisu vakcinisani a ne znaju sa sigurnopsću da li su preležali u detinjstvu?
  Gde se može uraditi titar At o državnom trošku da se proveri status ljudima koji nisu bezbedni od morbila, pogotovu onima koji rade u zdravstvu i na prvoj su liniji udara od infektivnih morbila?

Затворено за коментаре.