Leukopenija

Ponekad se u kliničkoj praksi javlja stanje poznato kao leukopenijastanje kada koštana srž proizvodi veoma mali broj leukocita, ostavljajući organizam nezaštićen od mnogih bakterija, virusa i drugih agensa koji mogu da napadnu tkiva. Stanje se međutim češće javlja kada je njihova proizvodnja u koštanoj srži očuvana, ali zbog određenih uzroka dolazi do smanjenja njihovog broja zbog skraćenog poluživota.

Referentne vrednosti leukocita variraju u zavisnosti od starosti pacijenta i drugih demografskih faktora. Obično one iznose između 4500 do 10000 leukocita po 1 ml. Kod odraslih, za nalaze ispod 4000 leukocita po ml krvi tumačimo leukopenijom.

Uzroci

Bela krvna zrnca se produkuju u koštanoj srži. S obzirom da leukociti imaju značajno mesto u formiranju imuniteta, njihova produkcija je potentnija kod obolelih osoba nego kod zdravih. Međutim u sklopu nekih bolesti može doći do prevremenog uginuća leukocita u perifernoj krvi ili do poremećaja funkcije koštane srži kada će proizvodnja leukocita biti smanjena.

Zračenje tela gama zracima usled nuklearne eksplozije, ili izlaganje tela lekovima i hemikalijama koje sadrže benzenska ili antracenska jezgra, mogu izazvati oštećenje koštane srži, koja je glavni izvor leukocita u organizmu. Naravno i neki uobičajni lekovi, kao što su hloramfenikol (antibiotik), tiouracil (koristi se za lečenje tireotoksikoze), pa čak i različiti barbituratni hipnotici, u veoma retkim slučajevima mogu izazvati leukopeniju (ili aplaziju koštane srži u kojoj nema produkcije nijedne vrste ćelija, pa ni eritrocita), započinjući tako celu infektivnu sekvencu ove bolesti.

Posle umerenog oštećenja koštane srži, neke matične ćelije, mijeloblasti i hemocitoblasti, mogu ostati neoštećene u koštanoj srži i biti sposobne da je regenerišu. za ovaj proces je potrebno dovoljno vremena. Pacijent pravilno lečen transfuzijama i antibioticima i drugim lekovima za sprečavanje infekcije, obično razvija dovoljno nove koštane srži za vraćanje normalnih koncentracija ćelija krvi u roku od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Fiziološki, ljudski organizam živi u simbiozi s mnogim bakterijama, koje naseljavaju mukozne membrane organizma. Usta soro uvek sadrže različite vrste bakterija, a te iste bakterije se u manjoj meri nalaze i u gornjim respiratornim putevima. Završni deo creva je posebno nastanjen bacilima kolona. Dalje, uvek se mogu naći bakterije u očima, uretri, vagini. Svako smanjenje broja leukocita odmah omogućuje invaziju tkiva bakterijama koje tu već postoje.

U kratkom roku (2 dana) od prestanka produkcije leukocita u koštanoj srži, mogu se pojaviti čirevi u debelom crevu i ustima, ili se kod osoba razvija neki teški oblik respiracione infekcije. Bakterije iz čireva tada brzo napadaju okolna tkiva i krv. Ukoliko se pacijent ne leči, smrt nastupa za manje od nedelju dana nakon što počne totalna akutna leukopenija.

Један одговор на „Leukopenija“

  1. Molim vas da mi odgovorite zasto se leukopenija sa neutropenijom ponavlja .Moja cerka je prije mjesec dana imala nalaze u granicama normale posle duzeg vremena.Danas ti nalazi ponovo nisu u redu leukociti 3, 3 a neutrofili 0, 47.

Затворено за коментаре.