Leukociti • bela krvna zrnca • WBC

Leukociti ili bela krvna zrnca, jesu mobilne jedinice odbrambenog sistema organizma. Jedna vrsta leukocita nastaje u koštanoj srži (granulociti, monociti i neki od limfocita), a druga vrsta nastaje u limfnom tkivu (limfociti i plazma-ćelije). Posle nastanka, leukociti ulaze u krvotok i transportuju se do različitih delova tele gde su potrebni, tačnije neophodni.

Opšte osobine leukocita
Koncentracija leukocita u krvi
Nastanak leukocita
Životni vek leukocita
Audio – Video

Opšte osobine leukocita

U krvi normalno postoji šest tipova leukocita:

  1. Polimorfonuklearni neutrofili;
  2. Polimorfonuklearni eozinofili;
  3. Polimorfonuklearni bazofili;
  4. Monociti;
  5. Limfociti;
  6. Povremeno plazma-ćelije.

Pored ovih tipova ćelija, u krvi se nalaze i mnogobrojni trombociti, koji predstavljaju fragmente druge vrste ćelija u koštanoj srži slične leukocitima, megakariocita. Prve tri vrste ćelija, zbog segmentisanih jedara u kliničkoj terminologiji se nazivaju ,,polimorfonukleari“. Ovi tipovi se nazivaju i granulociti zbog njihovog granuliranog izgleda.

Uloga granulocita i monocita je da štite organizam ingestijom stranih organizama. Limfociti i plazma-ćelije funkcionišu uglavnom u vezi sa imunskim sistemom.

Koncentracija leukocita u krvi

Odrastao čovek ima oko 7 x 109 leukocita u jednom litru krvi u poređenju sa 5 x 1012 eritrocita u jednom litru. Od ukupnog broja leukocita, približno normalne frakcije različitih vrsta leukocita su sledeće:

Polimorfonuklearni neutrofili62,0%
Polimorfonuklearni eozinofili2,3%
Polimorfonuklearni bazofili0,4%
Monociti5,3%
Limfociti30%

Broj trombocita, koji su samo ćelijski fragmenti, u jednom litru krvi je normalno od 140 do 300 x 109.

Nastanak leukocita

Pored pluripotentnih hematopoeznih matičnih ćelija koje su predodređene da produkuju eritrocite, od njih se takođe formiraju i dve velike loze leukocita: mijelocitna i limfocitna. Mijelocitna loza počinje mijeloblastom, a limfocitna loza počinje limfoblastom.

Granulociti i monociti nastaju samo u koštanoj srži. Limfociti i plazma-ćelije uglavnom nastjau u različitim limfoidnim tkivima, uključujući posebno limfne žlezde, slezinu, timus, tonzile, i u različitim ,,dzepovima“ limfoidnog tkiva bilo gde u organizmu, posebno u koštanoj srži i takozvanim submukoznim Pajerovim pločama u zidu creva.
Leukociti stvoreni u koštanoj srži ostaju skladišteni u njoj sve dok se za njima ne javi potreba u cirkulacijskom sistemu. Broj leukocita u koštanoj srži je trostruko veća nego u cirkulišućoj krvi. Ovaj depo predstavlja šestodnevnu rezervu leukocita.

Prekursor(megakariociti) trombocita takođe nastaju u koštanoj srži. Megakariociti se fragmentišu, ovi fragmenti zatim prelaze u krv. Oni su veoma važni za početak zgrušavanja krvi.

Životni vek leukocita

Životni vek granulocita nakon izlaska iz koštane srži normalno je 4 do 8 sati u cirkulišućoj krvi i još 4 do 5 dana u tkivima, gde su potrebni. Za vreme teške infekcije tkiva, ovaj životni vek je često skraćen na samo nekoliko sati, zato što granulociti tada brzo prolaze u inficirano područje, ispunjavaju svoje funkcije i u tom procesu sami stradaju.

Životni vek monocita takođe je kratak, svega 10 do 20 sati, pre nego što kroz kapilarnu membranu polako pređu u tkiva. U tkivima se monociti uvećavaju nekoliko puta i postaju tkivni makrofagi i u toj formi mogu da žive mesecima, ukoliko pre toga ne budu razgrađeni dok obavljaju funkciju fagocitoze.
Limfociti žive nedeljama ili mesecima i njihov vek zavisi od potrebe organizma za njima.
Trombociti u krvi se izmenjuju približno jednom svakih deset dana.

Audio – Video

2 одговора на „Leukociti • bela krvna zrnca • WBC“

  1. Veliki pozdrav,citam danas o leukocitima,ja imam problem jako su mi niski jedva oko 3,00,posto sam pre 8 godina transplantirana,bubreg,lekari zabranjuju sve sto je na biljnoj bazi,vrtim se u zacaranom krugu neznam kako da ih povecam.Inace sam zbog Lupusa izgubila bubrege.

    1. Leukociti su Vam toliko sniženi zbog toga što primate određenu terapiju koja je propisana nakon transplantacije. Jer ćete u suprotnom slučaju izgubiti i drugi transplantirani bubreg.

Затворено за коментаре.