Leukemija

Uzrok nekontrolisane produkcije leukocita je kancerogena mutacija mijelogene ili limfogene ćelije. Ovo dešavanje u telu izaziva leukemiju koja se obično odlikuje velikim povečanjem broja normalnih leukocita u cirkulišućoj krvi.

Bela krvna zrnca (leukociti) su veoma značajni faktor u borbi protiv infektivnih bolesti, kod zdravih ljudi oni se normalno produkuju u koštanoj srži i sa drugim organima grade imuni sistem. Kod osoba koji boluju od leukemije, koštana srž produkuje leukocite abnormalne građe, koji nisu sposobni da na adekvatan način grade imunitet.

Koje sve vrste leukemija postoje?

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Leukemije se dele u dve glavne vrste:

 1. Limfocitne leukemije
  Limfocitne leukemije su izazvane kancerskom produkcijom limfoidnih ćelija, koja obično počinje u limfnim čvorovima ili drugom limfocitnom tkivu i zatim se širi u druga područja organizma.
 2. Mijeloidne leukemije 
  Ova vrsta počinje kancerskom produkcijom mladih mijelogenih ćelija u koštanoj srži, a zatim se širi po celom organizmu, tako da se leukociti produkuju u mnogim ekstramedularnim organima, posebno u limfnim čvorovima, slezini i jetri. U ovoj vrsti kancerski proces povremeno produkuje delimično diferencirane ostale ćelije krvi. Međutim, leukemijske ćelije su često bizarne i nediferencirane i nisu identične nisa jednom normalnom vrstom leukocita. Obično, sto je veći broj nediferenciranih ćelija, to je i leukemija akutnija, često dovodi do smrti u roku od nekoliko meseci ukoliko se ne leči. Kada su više diferencirane ćelije, proces može biti hroničan, razvijajući se ponekad sporo, preko 10 do 20 godina. Leukemijske ćelije, posebno vrlo nediferencirane, obično su nefunkcionalne u obezbeđivanju uobičajne odbrane protiv infekcije svojstvene leukocitima.

Simptomi

Simptomi leukemije variraju zavisno od vrste. Zajednički znaci i simptomi za sve vrste su:

 • Groznica ili drhatavica
 • Umor i slabost
 • Česte i ozbiljne infekcije
 • Gubitak na težini
 • Otok limfnih čvorova, uvećana slezina i jetra
 • Česta krvarenja po koži
 • Periodično krvarenje iz nosa
 • Male crvene tačkice na koži (petehije)
 • Prekomereno znojenje, naročito tokom noći
 • Bol u kostima
 • Osetljivost

Uzroci

Naučnici još ne znaju tačne uzroke leukemije. Smatra se da je za nastanak leukemije zaslužna genetika i neki drugi spoljašnji faktori.

Kako deluje leukemija na organizam?

Prvi efekat leukemije je metastatski rast leukemijskih ćelija u neobičajnim područjima organizma. Leukemijske ćelije u koštanoj srži mogu se reprodukovati tako brzo da napadaju okolnu kost, uzrokujući boj i, eventualno,tendenciju ka lakoj frakturi kosti.
Skoro sve leukemije se mogu širiti u slezinu, limfne čvorove, jetru i druge, naročito vaskularne regione, bez obzira na to da li je leukemija počela u kostnoj srži ili u limfnim čvorovima. Uobičajni efekti leukemije su razvoj infekcija, teške anemije i sklonost ka krvarenju usled trombocitopenije (nedostatak trombocita). Ovi efekti su uglavnom posledica potiskivanja normalne koštane srži i limfoidnih ćelija nefunkcionalnim leukemijskim ćelijama.
Konačno, možda najvažniji efekat leukemije na organizam jeste taj da rastuće kancerske ćelije prekomereno koriste metaboličke supstrate. Leukemijska tkiva reprodukuju nove ćelije tako brzo, pa se nameću ogromni metabolički zahtevi rezervama organizma za hranjivim supstancama, aminokiselinama i vitaminima. Kao posledica, energija pacijenta je veoma redukovana, a vrlo velika potrošnja aminokiselina izaziva posebno brzo propadanje normalnih tkivnih proteina u organizmu. Dakle, dok leukemijska tkiva rastu, ostala tkiva propadaju. Dovoljno dugo metaboličko iscrpljivanje je, samo po sebi, dovoljno da uzrokuje smrt.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje