Lek za urinarne infekcije • Top 12

Urinarne infekcije su danas jedne od najčešćih infekcija kod žena. Više od 50% svih žena na planeti je imalo ili će imati urinarnu infekciju u svom životu. Lekari obično prepisuju antibiotike za lečenje ovih upala, ali vremenom bakterije postaju otporne na sve dostupne antibiotike, a infekcije se javljaju sve češće i češće i ovo može predstavljati veliki problem. Iz tog razloga je neophodno da sve osobe sa urinarnom infekcijom poštuju savete koje ćemo navesti u daljem tekstu. Ukoliko pacijenti sa infekcijom urinarnog trakta poštuju naše savete smanjiće rizik za razvitak ponovne infekcije u ovom sistemu, a vremenom će i eliminisati bakterije koje ih prouzrokuju.

Jedan od najboljih saveta koji ćemo odmah izdvojiti je forsirana diureza, odnosno unos velike količine tečnosti. Kada kažemo tečnost ne mislimo na kafu, alkohol, koka kola sokovi, itd,. već mislimo na običnu vodu za piće i čajeve. U nastavku teksta ćemo napisati koliko je potrebno piti vode i preostale naše „lekove“, savete, prirodne načine lečenja urinarnih infekcija, nazovite ih kako god.

Pijte puno tečnosti (vode)
Često uriniranje (mokrenje)
Održavanje higijene
Izbegavajte spermicidna sredstva
Probiotici
Brusnica
Beli luk
D-manoza
Vitamin C
Ulje od karanfilića
Miro – Sveto mirišljavo ulje
Origano ulje

Pijte puno tečnosti (vode)

Ukoliko pijete puno tečnosti (vode) tokom dana pomoćiće te organizmu da se odbrani od bakterija. Studije koje su sprovedene 2013. godine u inostranstvu pokazale su da je dehidracija tela pogodno stanje za razmnožavanje bakterija a veliki broj bakterija doprinosi i petogenezi urinarnih infekcija. Ovo je samo jedan od mnogih razloga zbog kojih morate unositi puno tečnosti. Potrebno je popiti bar 2 čaše vode pre svakog obroka i užine kako biste potisnuli bakterije iz svog organizma koje mogu da prouzrokuju infekciju. Kada pretvorimo ovu veliku količinu tečnosti u litre ona iznosi 2L tokom dana, a Vi je rasporedite na manje količine tokom dana kako Vama odgovoara.

Lek za urinarne infekcije TOP 12
Lek za urinarne infekcije TOP 12

Često uriniranje (mokrenje)

Ukoliko često mokrite i forsirate diurezu tako što ćete piti puno vode tokom dana sprečavate razmnožavanje bakterija u urinu koji ostaje u mokraćnoj bešici. Takođe je važno da se olakšate nakon seksualnog odnosa kako biste urinom potisnuli sve bakterije koje su tokom seksa ušle u uretru. Studije su pokazale da čuvanje urina dugo vremena u mokraćnoj bešici podstiče bakterije da se razmnožavaju, a sa porastom broja bakterija unutar ovog organa se povećava i rizik za razvoj urinarne infekcije.

Održavanje higijene

Žene bi trebale nakon velike nužde da se brišu WC papirom u smeru od napred prema nazad. Ovo će sprečiti bakterije, koje se nalaze oko anusa, da uđu u vaginu i uretru. Takođe je važno da se oblači široka odeća i donji veš koji omogućava strujanje vazduha i istovremeno sušenje genitalne regije, odnosno uretre. Uske farmerice i odeća od materijala poput najlona mogu biti problematična zato što sprečavaju sušenje genitalne regije, a studije nam govore da vlaga omogućava bakterijama brže i lakše razmnožavanje.

Izbegavajte spermicidna sredstva

Spermicidna sredstva mogu prouzrokovati iritaciju sluzokože i sa tim omogućiti bakterijama da ubrzano rastu. Kondomi bez lubrikanta na sličan način mogu da pogoduju razvoju bakterija koji uzrokuju urinarne infekcije, pa savetujemo upotrebu kondoma sa lubrikantom koji ne sadrži spermicidna sredstva. Ovu situaciju je dokalaza jedna studija davne 1996. godine koja je potvrđena nekoliko puta do danas.

Probiotici

Jedan od najperspektivnijih saveta koji se odnose na lečenje urinarne infekcije, posebno onih koje se ponavljaju, je upotreba probiotika. Urolozi navode da je od ključnog značaja normalna bakterijska flora za eliminaciju patogenih mikroorganizama koji mogu da dovedu do bolesti. Antibiotici lako mogu da eliminišu benigne bakterije, a nekada nisu u mogućnosti da ubiju i sve patogene bakterije zbog razvitka rezistentnih sojeva istih koje mogu da prerastu na unutrašnjim i spoljašnjim površinama tela i prouzrokuju bolest. Upotrebom probiotika pomažete telu da održi normalnu bakterijsku floru koja predstavlja jednu od mnogih linija odbrane od patogenih mikroorganizama. Konzumacijom hrane kao što su kefir, jogurt (probiotik), sirov sir, kiseli kupus i kombuha možete ubrzati kolonizaciju korisnih bakterija u mokraćnoj bešici i u drugim organima gde se one normalno nalaze.

Brusnica

Neke studije pokazuju da sok od brusnice može smanjiti broj epizoda urinarnih infekcija, naročito kod žena koje imaju ovaj problem već duže vreme. Iako ne postoje tačne evidencije koje nam govore da sok od brusnice može da redukuje simptome urinarne infekcije, nejgova upotreba se ipak savetuje u profilaktičke svrhe. Rezultati ispitivanja, koje su sprovedene na životinjama, nam govore da sok od brusnice inhibira kolonizaciju bakterija koje mogu uzrokovati infekciju, uključujući E. coli, kao najčešćeg uzročnika infekcije urinarnog trakta.

Beli luk

Alicin je jedna od aktivnih supstanci koja je sadržana u svežoj lukovici belog luka, dokazano je da ima određenu dozu antbakterijske aktivnosti. Dokazano je da alicin u svom čistom obliku pokazuje antibakterijsku aktivnost protiv širokog spektra bakterija, uključujući i multi-rezistentne sojeve E. coliKlebsiella pneumoniae. Beli luk takođe ima antigljivično dejstvo, naročito usmereno prema Candida albicans koja može takođe biti uzročnih urinarne infekcije gljivičnog porekla.

D-manoza

D-manoza je vrsta jednostavnog šećera, po građi je najsličnija glukozi (C6). Nalazi se na ovoj listi lekova za lečenje urinarne infekcije jer je dokazano da sprečava adheziju bakterija za epitel u urogenitalnom sistemu.

Istraživanje iz 2014. godine je dokazalo da je D-manoza vrlo efikasna za prevenciju pojave povratnih infekcija urinarnog trakta. Tokom istraživanja, 308 žena koje su imale problema sa ponavljanjem urinarnim infekcijama u prošlosti su bile podeljene u 3 grupe. Prva grupa je pila prah D-manoze razmućen u vodi šest meseci. Druga grupa je lečila urinarne infekcije antibioticima (nitrofurantoin). Treća grupa nije imala propisanu terapiju. Sve u svemu, 98 žena je imalo ponovljenu urinarnu infekciju tokom istaživanja: 15 iz grupe žena koje su lečene D-manozom, 21 iz grupe žena koje su lečene nitrofurantoin-om i 62 iz grupe žena koje nisu imale propisanu terapiju. Prah D-manoze znatno smanjuje rizik za razvoj ponovljenih urinarnih infekcija. Prednost prve grupe u odnosu na drugu je što kod žena iz prve grupe nije zabeleženo neželjeno dejstvo terapije.

Vitamin C

Vitamin C veoma snižava pH urina i čini ga kiselim, što inhibira rast i razmnožavanje E. coli i pored svega podstiče imunitet u borbi protiv uzročnika infekcije. Studija iz 2007. godine procenjuje da dnevni unos vitamina C od 100mg igra veoma važnu ulogu u lečenju urinarnih infekcija tokom trudnoće. Istraživači su otkrili da terapija vitaminom C nakon 3 meseca smanjuje učestalost urinarnih infekcija, što značajno poboljšava kvalitet života trudnice.

Ulje od karanfilića

Rezultati istraživanja iz oblasti fitomedicine nam govore da ulje od karafilića pokazuje antibakterijsko, antigljivično i antivirusno dejstvo. Pored toga, ulje od karanfilića ima još i antiinflamantorno svojstvo, što bi značilo da ima moć redukcije bola na mestu infekcije. Ulje od karanfilića se može uzimati jednom u dve nedelje, ali mi Vam preporučujemo da to ne radite bez nadzora zdravstvenog radnika ili nutricioniste.

Miro – Sveto mirišljavo ulje

Nekoliko istraživanja koja su rađena na ljudima i životinjama pokazuju da miro ulje ima izrazito antibakterijska, antigljivična i antiparazitska svojstva. Istorijski gledano, to se koristilo za lečenje rana i sprečavanje infekcije. Može se koristiti za spoljašnju upotrebu kada se nanosi sa vrućim ili hladnim oblogom na obolelo mesto, ili jednostavnim utrljavanjem na kožu. Miro ulje za unutrašnju upotrebu nemojte koristiti dok se ne uverite u kvalitet tog proizvoda.

Origano ulje

Studija koja je sprovedena 2012. godine je dokazala antibakterijsko dejstvo ulja od origana. Istraživači su otkrili da je origano uspešno ubijalo sve sojeve koje su izolovane u bolničkim uslovima, među kojima su i sojevi bakterije E. coli, koja se smatra najčešćim uzročnikom urinarne infekcije.

Istraživači veruju da se eterično ulje od origana može koristiti kao alternativan antibakterijski lek za ubrzanje procesa oporavka od bakterijskih infekcija, a istovremeno se primetilo da ulje od origana efikasno sprečava razvitak rezistentnih bakterija na antibiotike. U stvari, ulje od origana se može upotrebljavati uporedo sa antibiotskom terapijom jer origano sprečava pojavu multirezistentnih sojeva patogenih bakterija i nema neželjena dejstva.

Origanovo ulje za unutrašnju upotrebu se može mešati sa vodom ili sa kokosovim uljem. Ne preporučujemo da ulje od origana koristite duže od 2 nedelje, pre upotrebe ne bi bilo loše da se posavetujete sa Vašim lekarom nutricionistom.

Da li birate prirodni put lečenja urinarnih infekcija ili lečenje sa antibiotikom na Vama je. Za sva pitanja i nedoumice obratite se Vašem lekaru.

Preporuceno: Urinarne infekcije

4 одговора на „Lek za urinarne infekcije • Top 12“

 1. Imam upornu upalu bešike vise od mesec dana. Posle sedam dana počela sa lecenjem.Tri vrste antibiotik, malo bolje, pa opet isto. Čajevi, biljne kapsule i dalje manje vise isto. Pečenje, bol u malom fudbalu stomaku, osećaj da pritiska. ŠTA da radim? Urin kultura ranjena na početku, nalaz je bakterija nema veze izolovanih. Hvala!

  1. Poštovana Mirjana,

   Izvinjavamo se što Vam tek sad odgovaramo, jednostavno nam je promakao Vaš komentar.

   Nemoguće je da imate upalu mokraćne bešike uzrokovanu bakterijama a da se bakterije ne izoluju iz uzorka urina. Uputite se kod urologa kako bi Vam pronašao uzrok dotične upale.

   Pozdrav.

 2. Poštovani dobio sam klepsiellu bakteriju prilikom operacije kičme dugo sam nosio katetar posle operacije,dobio sam upalu bešike mikraća je bila dosta mutna i neprijatna po antibiogramu upućen sam na bolničko lečenje terapija je bila amp.Tienam500 na 6h 5 dana,ponovio sam urino kulturu klebsiella je i dalje prisutna 100.000 /ml ima li leka,šta da radim veoma sam zabrinut,hvala

  1. Poštovanje, da li sad imate neke simptome? Koliko godina imate? Pozdrav

Затворено за коментаре.