Leishmania tropica

Parazit iz roda Leishmania,uzrokuje kožnu lišmanijazu ili orijentalni čir. Nešto je manji od Leishania donovani i slične patogeneze kao pomenuta leishmania.

Kožna lišmanijaza je hronična ulceracija kože lokalizovana na licu, rukama i nogama. Zapaljenska zarišta na mestu ujeda imaju nekrotični centar i zapaljenske ivice. Bolest ima 3 stadijuma: čvorića, ulceracije, cicatrizacije. Prenosi se ubodom zaraženog nevida, na taj način se unosi u kožu u formi promastigota. U makrofagima se razmnožavaju amastigoti.

Postoje 2 oblika bolesti: "suvi čir" koji kasno ulceriše i "vlažni čir" koji brzo ulceriše. Uzročnik se nalazi na periferiji lezije u makrofagima u obliku amastigota, te materijal za dijagnozu treba uzimati sa periferije lezije, tj. sa zapaljenskih ivica.

Kod nas se povremeno prisutan u Južnoj Srbiji i na Jadranskoj obali. Najčešće su to seoska predgrađa.

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter
Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje