LASIK: Lasersko skidanje dioptrije

LASIK predstavlja oblik refrakterne hirurgije koja se primenjuje u terapiji kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma. Laser se upotrebljava za preoblikovanje rožnjače (kornee) – providnog, prednjeg sloja oka, oblika kupole. Posledično se svetlost pravilno prelama i svetlosni zraci se fokusiraju na zadnji deo oka – mrežnjaču (retinu).

Tokom LASIK operacije, oftalmolog kreira tanki preklop (rez na površini) na rožnjači koja sklanja i precizno uklanja određenu količinu tkiva rožnjače upotrebom lasera. Nakon toga se prethodno kreiran rez na površini ponovo preklapa, vraća na mesto.

Kod kratkovidih osoba LASIK se primenjuje za izravnavanje rožnjače koja je previše strma. Kod dalekovidih osoba je suprotno, rožnjača se prepravlja da ne bude toliko ravna. Kod astigmatizma LASIK operacijom se postiže što normalniji oblik rožnjače koja je prethodno bila nepravilnog oblika.

Izuzetno je važno da osobe koje se podvrgnu LASIK operaciji imaju realna očekivanja. Ona omogućava pacijentima da obavljaju svakodnevne aktivnosti bez upotrebe kontaktnih sočiva ili naočara za vid ali NE obezbeđuje savršen vid.

Postoji mogućnost da potrebe druge operacije za pojačano dejstvo, ili potrebe za nošenjem sočiva ili naočara kod određenih aktivnosti poput čitanja ili noćne vožnje. LASIK ne popravlja stanje presbiopije – gubitak fokusa bliskih predmeta povezan sa godinama života.

LASIK: Lasersko skidanje dioptrije; FOTO: http://www.millenniumparkeyecenter.com/procedures-services/refractive-surgery/

LASIK: Lasersko skidanje dioptrije; FOTO: http://www.millenniumparkeyecenter.com/procedures-services/refractive-surgery/

Kako LASIK procedura funkcioniše?

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Na samom početku, se primenjuju lokalni anestetici u vidu kapi za oči kako bi oko utrnulo. Postavlja se držač za kapke kako bi se osiguralo da oči ostanu otvorene i sprečilo slučajno zatvaranje treptanjem. Zatim se postavlja usisni prsten koji izravnava rožnjaču i sprečava pomeranje oka. Pacijent može osećati pritisak prilikom postavljanja ovih instrumenata.

Od momenta postalvjanja prstena do njegovog uklanjanja, vid postaje zamagljen ili kompletno crn. Zatim se pristupa rezu na površini kornee upotrebom mikrohirurških automatizovanih lasera ili sečiva. Taj površinski sloj rožnjače se odvaja i presavija ka nazad, kako bi se oslobodilo tkivo kornee. Zatim se prethodno programiran laser sa tačnim dimenzijama oka, postavlja iznad pacijenta. Proverava se da li je sve pozicionirano kako treba.

Pacijent dobija uputstvo da gleda u izvor svetla – fiksaciono svetlo dok laser oblikuje rožnjaču. Nakon toga poklopac koji je prethodno prebačen nazad prilikom pravljanja reza se vraća na mesto i lepi se za podležuće tkivo za 2-5 minuta. Šavovi nisu potrebni.

Potrebno je da pacijent isplanira prevoz do kuće, jer sam neće biti u mogućnosti da vozi. Preporučuje se odmor nakon procedure. Za zaštitu oka i kako bi se pacijenti sprečili da dodiruju ili trljaju oko stavlja se zaštitni providni sloj poput flastera ili gaze. Prepisuju se kapi za oči koje pospešuju zarastanje i ublažavaju suvoću oka.

Može biti potrebno 3-6 meseci nakon procedure za punu stabilizaciju vida i povlačenje nuspojava.

Rizici i komplikacije

Komplikacije ove procedure su retke ali kao i svaki drugi operativni zahvat one postoje. Infekcije i inflamacije su najčešće komplikacije ali se uspešno saniraju odgovarajućim lekovima.

Ozbiljne komplikacije su retke i većina pacijenata, čak 95%, je zadovoljna rezultatima.

Komplikacije sa poklopcem rožnjače mogu dovesti do potrebe za daljim lečenjem. Postoji mali rizik da nakon operacije vid ne bude dobar kao pre čak ni primenom naočara ili sočiva.

Nuspojave operacije se mogu javiti ali vremenom se povlače. Privremene nuspojave obuhvataju:

 • Zamagljen vid
 • Otežan vid noću ili prilikom vožnje noću
 • Svrab očiju
 • Suvoća očiju
 • Ispadi u vidnom polju
 • Osetljivost na svetlost
 • Nelagodnost i bol
 • Mala crvena područja na beonjačama

Kod malog broja pacijenata ove nuspojave mogu biti trajne.

Nekada je potrebna druga operacija ili reoperacija, za postizanje željenog kvaliteta vida.

Stavke koje treba razmotriti pre odlučivanja za LASIK

Ukoliko želite da se podvrgnete laserskoj operaciji za korekciju vida važno je da se posavetujete sa Vašim oftalmologom da li je to prava opcija Vas, zatim o samoj proceduri, njenim vrstama, mogućim komplikacijama i oporavku.

Kako LASIK procedura funkcioniše?

Kako LASIK procedura funkcioniše?

Pitanja koja bi trebalo da postavite:

 • Da li je refrakterna greška u granicama koje su propisane za korekciju laserom? Viši stepeni grešaka smanjuju šanse za uspeh procedure i zahtevaju reoperaciju.
 • Da li se nalazim u optimalnim godinama za LASIK proceduru? Oštrina vida je promenljiva do 25 godine života, zatim tokom trudnoće, dojenja ili menopauze i nakon 45 godine života.
 • Da li je moj vid bio relativno stabilan poslednjih godina? Potvrđuje se dioptrijom koja se menjala ili ostala ista.
 • Da li je moj trenutni stil života kompatabilan sa LASIK operacijom?
 • Koji su realni rezultati koje mogu da očekujem?
 • Ukoliko rezultati ne budu zadovoljavajući, šta uključuje reoperacija?
 • Dužina oporavka i promene koje su potrebne da napravim u životu tokom trajanja oporavka?
 • Da li lekovi koje uzimam mogu uticati na ishod operacije?
 • Da li postoje druga oboljenja koja su kontraindikacija za LASIK?

Alternativne procedure LASIK operaciji

Talasima navođen LASIK

Kod ove procedure se prethodno programiranje lasera zasniva na detaljnim merenjima oka kako bi se preciznije oblikovala rožnjača. Kod konvencionalne LASIK procedure koristi se merenje korišćeno pri određivanju dioptrije za naočare ili sočiva.

Zahvat je precizniji, daje bolje rezultate i nosi manje komplikacije nakon operacije.

LASEK

Procedura se razlikuje od konvencionalne samo po početnom rezu na površini rožnjače koji se vrši upotrebom posebnog instrumenta.

EpiLASIK

Specijalni instrument epi-keratom se koristi za precizno odvajanje tankog sloja epitelijalnog tkiva sa rožnjače. Ostatak procedure je isti kao kod konvencionalne laserske operacije.

Konduktivna keratoplastika

Neinvaznivni oblik termalne refrakterne hirurgije koji se primenjuje u terapiji dalekovidosti kod osoba starijih od 40 godina. Koriste se radiofrekventni talasi umesto lasera koji aplikuju toplotu na periferni deo rožnjače. Toplota dovodi do skupljanja i zatezanja periferije rožnjače. Što uzrokuje zakrivljenje rožnjače i pravilno prelamanje svetla.

Intraokularna implantacija sočiva

Procedura u kojoj se hirurški implantira sočivo u oko, ispred već postojućeg prirodnog sočiva. Prirodno sočivo se ne vadi stoga oko ne gubi sposobnost fokusiranja oka. Implantirano sočivo omogućava pravilno prelamanje svetosti u oku i poboljšava vid. Pristupa se proceduri kod pacijenata sa visokim stepenom refrakterne greške.

Zahvat zamene očnog sočiva

Procedura se zasniva na zameni prirodnog sočiva oka sa veštačkim u cilju poboljšanja vida. Procedura je slična onoj za tretman katarakte.

Preporučuje se osobama sa teškom hiperopijom kada LASIK nije opcija.

Procedura je i dalje u fazama istraživanja.

Oporavak

Dobra vest je da oporavak od LASIK operacije traje kratko u najvećem broju slučajeva.

Odmah nakon završetka porcedure, oko počinje da zarasta i oporavlja se. Dan nakon operacije doktor će testirati Vaš vid kako bi proverio da je oko na dobrom putu zarastanja. U velikom broju slučajeva pacijenti se mogu vratiti na posao i voziti automobil već dan nakon zahvata.

Oporavak kod drugih porcedura traje nešto duže.

Nekoliko nedelja, čak i meseci nakon LASIK procedure vid može biti zamagljen ili možete primetiti promenu u kvalitetu vida. Karakteristična je i pojava ispada u vidnom polju i suvoće očiju.

Kontrola se uglavnom zakazuje za 6 meseci kako bi se proverilo zarastanje oka. U većini slučajeva vid je stabilan i jasan nakon 6 meseci od operacije. Ukoliko su simptomi nakon operacije bili prisutni, u ovom periodu oni se povlače kompletno ili znatno smanjuju.

Ukoliko nakon 6 meseci od LASIK operacije problemi sa vidom perzistiraju, Vaš oftalmolog može preporučiti reoperaciju kako bi se postigli željeni rezultati.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje