Krv u stolici

Krv u stolici može biti znak za veliki broj oboljenja. Iako deluje loše i zastrašujuće, ne mora uvek da predstavlja znak ozbiljnog medicinskog stanja. Pre nego što počnete da paničite, pročitajte tekst do kraja i informišite se na pravi način.

Uzroci
Simptomi
Dijagnoza
Lečenje
Zaključak

Uzroci

Ukoliko se krv pojavi u stolici, predstvalja znak krvarenja negde u digestivnom traktu. Nekada je količina krvi toliko mala da se može otkriti samo posebnim testovima (okultno krvarenje). Krv može biti prisutna i na toalet papiru ili u samom fecesu, izbačenoj stolici. Ukoliko je stolica tamne, gotovo crne boje, predstavlja nam indikator da je krvarenja lokalizovano negde u gornjim partijama digestivnog trakta. Crvena, sveža krv u stolici je indikator da je krvarenje nastalo u donjim partijama digestivnog trakta. Uzroci kvrarenja su sledeći:

Simptomi

Vrlo često je moguće da osoba koja ima krv u stolici nema nikakve druge simptome. Ali kod određenih osoba se javljaju propratni simptomi u vidu:

Dijagnoza

Nakon detaljno uzete anamneze i fizikalnog pregleda, može se pristupiti nekom od sledeći testova:

 • Nazogastrična lavaža. Uvodi se cev kroz nos pacijetna do želuca da bi se otkrilo da li je krvarenje lokalizovano u gornjem ili donjem delu digestivnog trakta.
 • Ezofagogastroduodenoskopija EGD. Procedura podrazumeva uvođenje cevi kroz usta pacijenta. Endoskopska cev ima kameru na kraju i omogućava doktoru da nađe izvor krvarenja. Posmatra se jednjak, želudac i duodenum. U toku ove procedure moguće je uraditi i biopsiju.
 • Kolonoskopija. Procedura koja se takođe vrši ednskopskom cevi sa kamerom na vrhu, ali se ulazi kroz anus i služi za vizualizaciju debelog creva. Omogućeno je i uzeti uzorak tkiva za patohistološku analizu.
 • Enteroskopija. Procedura za ispitivanje tankog creva. Nekada podrazumeva gutanje male kapsule sa kamerom.
 • Rendgensko snimanje sa kontrastom. Pije se kontrastno sredstvo, rastvor barijuma, koje oblaže sluzokožu i omogućava nam da pronađemo izvor krvarenja uz snimanje radiografijom.
 • Radionuklidni skrining. Procedura koja obuhvata ubacivanje male količine radiofarmaka u venu i korišćenje posebne kamere za vizualizaciju protoka krvi da bi se odredio izvor krvarenja.
 • Angiografija. Procedura podrazumeva ubacivanje kontrasta u venu koji omogućava vizualizaciju krvnih sudova na rendgenu i CT-u, detektuje se krvarenje kada kontrast počne da curi van krvnog suda.
 • Laparotomija. Hirurška procedura u kojoj hirurg otvara abdomen i ispituje ga, tražeći uzrok krvarenja. Indikovana je kada ostali testovi nisu dali rezultate.

Lečenje

Prepisana terapija će naravno zavisiti od dijagnoze, što obuhvata lokalizaciju, uzrok, stepen ozbiljnosti oboljenja. Neki vidovi terapije su:

 • Zaustavljanje krvarenja. Ovo se može postići na različite načine, doktor može koristiti:
  • Laser. Strujni ili električni da bi zaustavio krvarenje iz krvnog suda.
  • Klip. Zatvara (podvezuje) krvareći krvni sud.
  • Koagulanse. Lekovi koji se aplikuju direktno u krvni sud i na taj način se kontroliše krvarenje.
 • Lečenje uzroka. Varijabilno, može se pristupiti antibioticima, antiinflamatornim lekovima, ili hirurškim intervencijama za otklanjanje polipa na primer.
 • Stil života. U zavisnosti od uzroka, nekada je dovoljno promeniti samo navike u ishrani i svakodnevnom životu.

Zaključak

Krv u stolici, na toaletnom papiru, donjem vešu je pojava koja se ne sme zanemariti zato što određeni poremećaji digestivnog trakta za koje je karakteristično krvarenje iz creva mogu da ugroze život. Potrebno je što pre posetiti lekara koji će ispitati uzrok, nakon čega može adekvatno delovati i u nekim slučajevima spasiti život.

19 одговора на „Krv u stolici“

 1. Zdravo
  Tokom proteklih 7 dana imam krv u stolici. Bio sam kod svog lekara prosle nedelje i poslao mi je stolicu na analizu. Cekao sam rezultate, ali juce me je jako boleo stomak i kolicina krvi u stolici se znatno povecala. Te sam zbog toga otisao u hitnu gde su mi uradili uobicajene pretrege i nisu mogli da mi ustanove uzrok. Na srecu imali su moje rezultate od stolice u racunaru koji su bili uredni odnosno nije bilo infekcije u crevima. Uradili su mi krvnu sliku i hemoglobin je bio normalan i rekli su mi da nisam izgubio puno krvi. Doktor mi je rekao da posetim svog lekara jer nisam hitan slucaj.
  Kod svog lekara sam zakazao u sredu, jer bol i krv u stolici ne prestaju. Malo sam zbunjen jer sam ocigledno u velikom problemu, ali testovi su pokazali suprotno? Nema infekcije pa sta bi onda moglo da izaziva bol i svu ovu krv u fecesu?
  Simptomi su sledeci: nadimanje stomaka, bol u stomaku, bol kada jedem, idem u toalet otprilike 6 puta dnevno, stolica je kasasta, krv u stolici imam i svetlu svezu krv a i tamnu, veoma jako smrdi na pokvarenu ribu, i imam sluz u stolici.
  Cenicu svaki odgovor u nadi da mi neko pomogne, hvala Vam

  1. Kao što je gore navedeno uzroci pojave krvi u stolici su mnogobrojni, nadam se da je Vaš lekar utvrdio tačan uzrok pojave krvi u stolici. Kada se postavi tačna dijagnoza, biće Vam preporučena adekvatna terapija.

 2. Pre par nedelja sam primetio crvene tacke u stolici i veoma se plasim! Rakao sam mami i ona je odmah rekla da je to rak debelog creva! Znam da je to samo moja majka i da zbog toga drami, ali je prenela taj strah i na mene.

  Malo sam guglao i skontao da izgleda imam i druge simptome raka. Imam poremecaje sa defekacijom, smenjuje mi se povremeno dijareja i opstipacija. Imam bol u stomaku, i oduvek sam imao zivahan stomak (zubiri), sada sam video crvene tackice opet a i imao sam crnu stolicu sto je isto znak intestinalnog krvarenja.

  Jedina stvar koja me drzi mirnog je cinjenica da imam 20 godina, a rak debelog creva se retko javlja kod mladjih odraslih osoba. Ali i dalje ne mogu da se smirim i ignorisem ove znake i simptome. Idem kod doktora sledece nedelje ali to mi je sve daleko, previse sam uplasem.

  da li je nekad neko imao sve ove simptome i na kraju NIJE imao rak debelog creva? Da li mi mozete reci bilo sta? Molim vas!

  1. Da li nam možete reći kako se na kraju završio Vaš pregled kod lekara? Pozdrav.

 3. Dali se moze putem KKS utvrditi problemi u abdomenu,crevima …i uopste da kazem laicki stomaku ??? Hvala na odgovoru

  1. Ne može, potrebno je da lekar uradi fizikalni pregled i da na osnovu pregleda zatraži dodatne dijagnostičke procedure.

 4. Već duže vreme imam krv u stolici a povremeno i u mokraci, bolove u leđima, lumbalnom delu, sve to traje par meseci, kome da se obratim?

  1. Poštovanje,

   Pod hitno se javite Vašem izabranom lekaru.

 5. Koji je problem u pitanju, možete li da mi kažete šta bi to moglo da bude, hvala unapred

 6. Operaciju zuca sam imala pre tri i po godine, pre toga sam imala nadutost 27 dana u mesecu, zatvor, bol u zelucu, bol sa leve strane, posle operacije sve isto imam, cak sam imala krv u stolici radila snimanje debelog creva i samo ustanovljeni suljevi, pet puta radila snimanje sondom nikad nisam imala heliko bakteriju, upalu sluzokoze zeluca uvek i gastritis

 7. Kada neko ima povremenu nadutost stomaka, a takođe i povremen problem sa tvrdoćom stolice i krvi u stolici, šta vi mislite da bi tu mogao biti problem, posebno ako neko nikada do sada nije imao bilo kakvih problema sa stomakom?

  1. Postovanje,

   Kakva je to krv u stolici? Da li je sveza? Tamna?

   Da li ste proveravali nekad bubrege?

   Pozdrav

  2. Svetlo crvena. To se dešava povremeno. Nekada jednom-dva puta mesečno, a nekada nema ništa po nekoliko meseci. Nisam proveravao bubrege, pošto nikada nisam primetio bilo kakve tegobe ili problem sa mokraćom.

  1. Koliko godina imate?
   Da li mozete da povezete tu sa nekom odredjenom hranom koju pojedete pre toga?

 8. 45 god. Možda problem feferona koju povremeno jedem po par komada. Za ostalu hranu, nisam primetio da mi smeta. Izbegavam hranu sa aditivima, jer mi baš mnogo smeta i 90% hrane koju jedem je domaća koju mi pravimo.
  Možda je tu najviše problem nervoza jer ova 2020-a godina je bila baš nezgodna. Ja izgubio posao i nikako da pronađem drugi. Živimo od ženine plate i da nije bilo bašte koju imamo, ne znam kako bi izgurali ovu godinu. U celoj agoniji, počeo sam samostalno učiti grafički dizajn, pa je od skoro počela da kaplje lova od povremenih poslova. Pratiću stanje u narednih mesec dana uz primenu nekih izmena hrane i vežbi, pa ako se nastavi sa problemom, odoh kod doktora. Već par dana uzimam suvu šljivu i primetio sam da nemam stomačnih problema i krvi u stolici. Malo sam zapostavio bavljenje sportom pa je možda nagli prekid napravio problem pa se creva malo olenjila.

 9. Sa zadovoljstvom, mogu napisati da sam uspeo rešiti opisani problem. Sva sreća nije u pitanju oboljenje jer sam bio na pregled, već su glavni problem bili nervoza i stres, koji su poremetili rad digestivnog trakta. Sada je sve uredu.
  Zadnjih 15 dana radio sam mentalne vežbe za smirenje, koristio sam svako jutro pre doručka golicu ( 1 šaka ), suvu šljivu i med ( 2 šljive+kašičica meda ). Uveče nisam jeo posle 18:30 a ako ogladnim uzmem samo parče domaćeg hleba ili sušeni kupovni hleb. Takođe, počeli smo praviti domaći hleb a kupovni sam sušio i pravio tost koji koristim za doručak i večeru. Ubacio sam više povrća u ishrani, kuvana i pečena jela. Izbacio sam prženu hranu, konzerviranu ribu i paštete jer su puni aditiva ( počeo sam praviti sam svoju paštetu ),… Smanjio sam količinu hrane po obroku i meso ne jedem uveče, a ubacio sam voćnu užinu.
  Posle 15 dana svih ovih izmena, digestivni trakt funkcioniše mnogo bolje, nema svih ovih problema posebno nadutost i krvava stolica, a ja se osećam odlično. Nastaviću primenjivati sve ovo što trenutno radim, a preporučujem i drugima.

 10. Zdravo,imam krv u stolici vec neko vreme i desava se cesto,u pocetku se nisam bojao jer sam mislio da je to prirodno i bilo je manje kolicine krvi u stolici. Ali sad u zadnje vreme se pojavljuje od 3 do 5 kapljica krvi i zabrinut sam za svoje zdravlje. Ako mozete pomoci molim vas pomozite jer svaki put kad obavljam nuzdu pojavljuje se krv u stolici. Ne znam da li je opasno ili je prirodno. .

  1. Odakle vam to da krv u stolici može biti prirodna stvar? Da ste otišli kod doktora već bi vam uradili rektalni pregled.

   Morate uključiti nadoknadu gvožđda, džigerica najbolje.
   Vitamin D obavezno!
   Uzimajte i neki multivitamin, najbolje 27 Vitamina i Minerala od Biofara, ima ga u apoteci.

Затворено за коментаре.