Krv u stolici

Krv u stolici može biti znak za veliki broj oboljenja. Iako deluje loše i zastrašujuće, ne mora uvek da predstavlja znak ozbiljnog medicinskog stanja. Pre nego što počnete da paničite, pročitajte tekst do kraja i informišite se na pravi način.
[toggle title=“Sadržaj“ load=“show“]
[list style=“dot-circle-o“]
[sc name=“ul“]
[li]Uzroci[/li]
[li]Simptomi[/li]
[li]Dijagnoza[/li]
[li]Lečenje[/li]
[li]Zaključak[/li]
[sc name=“/ul“]
[/list]
[/toggle]

Uzroci

Ukoliko se krv pojavi u stolici, predstvalja znak krvarenja negde u digestivnom traktu. Nekada je količina krvi toliko mala da se može otkriti samo posebnim testovima (okultno krvarenje). Krv može biti prisutna i na toalet papiru ili u samom fecesu, izbačenoj stolici. Ukoliko je stolica tamne, gotovo crne boje, predstavlja nam indikator da je krvarenja lokalizovano negde u gornjim partijama digestivnog trakta. Crvena, sveža krv u stolici je indikator da je krvarenje nastalo u donjim partijama digestivnog trakta. Uzroci kvrarenja su sledeći:

Simptomi

Vrlo često je moguće da osoba koja ima krv u stolici nema nikakve druge simptome. Ali kod određenih osoba se javljaju propratni simptomi u vidu:

Dijagnoza

Nakon detaljno uzete anamneze i fizikalnog pregleda, može se pristupiti nekom od sledeći testova:

 • Nazogastrična lavaža. Uvodi se cev kroz nos pacijetna do želuca da bi se otkrilo da li je krvarenje lokalizovano u gornjem ili donjem delu digestivnog trakta.
 • Ezofagogastroduodenoskopija EGD. Procedura podrazumeva uvođenje cevi kroz usta pacijenta. Endoskopska cev ima kameru na kraju i omogućava doktoru da nađe izvor krvarenja. Posmatra se jednjak, želudac i duodenum. U toku ove procedure moguće je uraditi i biopsiju.
 • Kolonoskopija. Procedura koja se takođe vrši ednskopskom cevi sa kamerom na vrhu, ali se ulazi kroz anus i služi za vizualizaciju debelog creva. Omogućeno je i uzeti uzorak tkiva za patohistološku analizu.
 • Enteroskopija. Procedura za ispitivanje tankog creva. Nekada podrazumeva gutanje male kapsule sa kamerom.
 • Rendgensko snimanje sa kontrastom. Pije se kontrastno sredstvo, rastvor barijuma, koje oblaže sluzokožu i omogućava nam da pronađemo izvor krvarenja uz snimanje radiografijom.
 • Radionuklidni skrining. Procedura koja obuhvata ubacivanje male količine radiofarmaka u venu i korišćenje posebne kamere za vizualizaciju protoka krvi da bi se odredio izvor krvarenja.
 • Angiografija. Procedura podrazumeva ubacivanje kontrasta u venu koji omogućava vizualizaciju krvnih sudova na rendgenu i CT-u, detektuje se krvarenje kada kontrast počne da curi van krvnog suda.
 • Laparotomija. Hirurška procedura u kojoj hirurg otvara abdomen i ispituje ga, tražeći uzrok krvarenja. Indikovana je kada ostali testovi nisu dali rezultate.

Lečenje

Prepisana terapija će naravno zavisiti od dijagnoze, što obuhvata lokalizaciju, uzrok, stepen ozbiljnosti oboljenja. Neki vidovi terapije su:

 • Zaustavljanje krvarenja. Ovo se može postići na različite načine, doktor može koristiti:
  • Laser. Strujni ili električni da bi zaustavio krvarenje iz krvnog suda.
  • Klip. Zatvara (podvezuje) krvareći krvni sud.
  • Koagulanse. Lekovi koji se aplikuju direktno u krvni sud i na taj način se kontroliše krvarenje.
 • Lečenje uzroka. Varijabilno, može se pristupiti antibioticima, antiinflamatornim lekovima, ili hirurškim intervencijama za otklanjanje polipa na primer.
 • Stil života. U zavisnosti od uzroka, nekada je dovoljno promeniti samo navike u ishrani i svakodnevnom životu.

Zaključak

Krv u stolici, na toaletnom papiru, donjem vešu je pojava koja se ne sme zanemariti zato što određeni poremećaji digestivnog trakta za koje je karakteristično krvarenje iz creva mogu da ugroze život. Potrebno je što pre posetiti lekara koji će ispitati uzrok, nakon čega može adekvatno delovati i u nekim slučajevima spasiti život.

19 одговора на „Krv u stolici“

 1. Zdravo,imam krv u stolici vec neko vreme i desava se cesto,u pocetku se nisam bojao jer sam mislio da je to prirodno i bilo je manje kolicine krvi u stolici. Ali sad u zadnje vreme se pojavljuje od 3 do 5 kapljica krvi i zabrinut sam za svoje zdravlje. Ako mozete pomoci molim vas pomozite jer svaki put kad obavljam nuzdu pojavljuje se krv u stolici. Ne znam da li je opasno ili je prirodno. .

  1. Odakle vam to da krv u stolici može biti prirodna stvar? Da ste otišli kod doktora već bi vam uradili rektalni pregled.

   Morate uključiti nadoknadu gvožđda, džigerica najbolje.
   Vitamin D obavezno!
   Uzimajte i neki multivitamin, najbolje 27 Vitamina i Minerala od Biofara, ima ga u apoteci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *