Krv u spermi (ejakulatu) • Hematospermija

Krv u spermi (hematospermija) je pojava koja može biti veoma zastrašujuća, ali uzrok je često benigan odnosno ne mora uvek predstavljati posledicu ozbiljnog poremećaja reproduktivnog sistema. Kod mlađih muškaraca uzrok krvarenja usled čega se vidi krv u spermi vrlo brzo prolazi.

Uopšteno o simptomu
Uzroci

Urinarna infekcija
Povreda ili hirurška intervencija
Opstrukcija urinarnih kanala
Tumori i polipi
Oštećenje krvnih sudova
Preostali uzroci

Povezani simptomi
Ispitivanje uzroka
Kako lečiti krv u spermi

Uopšteno o simptomu

Spermu čine spermatozoidi (poreklom iz testisa) i hranjiva tečnost koju produkuje prostata i druge polne žlezde. Put sperme od testisa do spoljašnje sredine je prilično dugačak i na tom putu se nalaze pomoćne polne žlezde koje luče pomenutu hranjivu tečnost. Postoje neki slučajevi u kojima iz nekih razloga dolazi do oštećenja okolnih krvnih sudova duž ove trase zbog kojih se mogu javiti krvarenja a samim tim i krv u spermi ili ejakulatu.

Obično krv u spermi nestane nakon nekoliko dana bez ozbiljnih posledica. Kod muškaraca koji imaju 40 i više godina najčešći uzrok pojave krvi u spermi su urinarne infekcije. Infekciju obično prate i drugi simptomi i znaci, poput peckanja tokom uriniranja (mikcije). Međutim, ukoliko je krvarenje tokom ejakulacije obilno i često se ponavlja postoji mogućnost da je prouzrokovano tumorom u prostati. Ali incidenca je veoma niska, tokom jednog istraživanja je učestvovalo 200 muškaraca koji su imali velike količine krvi u spermi, a rak prostate je dokazan samo kod 8 muškaraca.

Uzroci

Potencijalni uzroci pojave krvi u spermi su:

Urinarna infekcija

Urinarna infekcija je najčešći uzrok zbog kojeg se javlja krv u spermi. Infekcija može biti lokalizovana u bilo kom organu urogenitalnog sistema koji učestvuje u produkciji sperme, uključujući:

 • Prostatu (žlezda koja produkuje tečni deo semene tečnosti)
 • Uretra (cev kroz koju prolaze urin i sperma da bi izašli u spoljašnju sredinu)
 • Epididimis (kanali malog dijametra u kojima se spermatozodi čuvaju)

Urinarne infekcije su najčešći uzrok pojave krvi u spermi, 5 muškaraca od 10 ima krv u spermi zbog urinarne infekcije.

Krv u spermi se može javiti zbog neke polno prenosive bolesti, kao što su:

Povreda ili hirurška intervencija

Krv u spermi je vrlo česta pojava nakon neke hirurške intervencije, kao što je operacija ili biopsija prostate. Krv se isto tako može javiti i u urinu, čak i nekoliko nedelja kasnije nakon izvođenja ovih zahvata.

[opsirnije]Krv u urinu (mokraći) • Hematurija[/opsirnije]

Na žalost, fizičke povrede polnih organa su danas vrlo česti uzroci pojave krvi u spermi kod mlađih muškaraca, zbog:

 • čestih preloma karlične kosti
 • povrede testisa (iz šale, youtube je prepun takvih video materijala)
 • iživljavanja tokom seksualnog odnosa i mastrubacije
 • raznih sličnih povreda

Opstrukcija urinarnih kanala

Protok kroz bilo koji od mnogobrojnih kanala i kanalića urogenitalnog sistema može biti blokiran. Najčešće dolazi do suženja (opstrukcije) urinarnih kanala kada pacijent ima benigno uvećanu prostatu, a najčešći simptomi opisane situacije su upravo krvi u urinu i spermi.

Tumori i polipi

Statistika nam govori da na svakih 900 pacijenata, kod kojih se može uočiti krv u spermi, samo 3,5% ima zapravo tumor. Nejčešće je tumor lokalizovan u prostati, međutim krv u spermi se takođe može javiti ukoliko pacijent ima karcinom mokraćne bešike, rak testisa ili rak lokalizovan u bilo kom organu urogenitalnog sistema. Muškarci, naročito stariji koji imaju veći faktor rizika za razvitak tumora moraju biti detaljno ispitani ukoliko primete krv u spermi. Kasno otkriven i ne lečen rak u urogenitalnom sistemu može ugroziti život pacijenta.

Polipi, bezopasne abnormalne izrasline, u urogenitalnom sistemu ne uzrokuju opasan medicinski problem, ali se zbog njih može javiti krv u spermi i u urinu.

Oštećenje krvnih sudova

Svi organi urogenitalnog sistema koji učestvuju u procesu ejakulacije su veoma bogati krvnim sudovima, od prostate do veoma sitnih kanalića kroz koje prolazi sperma na putu do spoljašnje sredine. Krvni sudovi se u bilo kom organu mogu oštetiti što će izazvati krvarenje odnosno krv u spermi.

Preostali uzroci

Druga stanja (bolesti) kao što su hipertenzija (visok krvni pritisak), hiv infekcija, bolesti jetre, leukemija, trombocitopenija itd. takođe mogu biti povezana sa krvarenjem u urogenitalnom sistemu, odnosno sa krvi u spermi.

Povezani simptomi

Obično se sa pojavom krvi u spermi javljaju i neki drugi simptomi kao što su:

Ispitivanje uzroka

Ukoliko vidite krv u spermi molim Vas da odmah posetite lekara, a on će detaljno ispitati sve moguće uzroke krvarenja u urogenitalnom tkratu. Doktor će Vam postaviti nekoliko pitanja u vezi Vaše istorije bolesti i seksualne aktivnosti u prethodnom periodu. Takođe, lekar će uraditi fizikalni pregled, uključujući pregled genitalne regije i prostate. Prostatu će pregledati tako što će gurnuti prst kroz anus i na prednjem zidu rektuma će palpirati prostatu, ukoliko je ona uvećana moguće je da ćete doživeti blagi bol. Lekar takođe može primeniti neku od sledećih dijagnostičkih procedura za identifikaciju uzročnika krvarenja, koje ćemo navesti u daljem tekstu.

Kako lečiti krv u spermi

Zavisno od uzroka krvarenja unutar urogenitalnog trakta zbog kojeg se javlja krv u spermi razlikujemo nekoliko načina lečenja.

 • Antibiotska terapija ukoliko je uzrok urinarna infekcija.
 • Anti-inflamatorni lekovi se mogu propisati za neke tipove upale unutar urogenitalnog sistema.
 • Ukoliko je uzrok pojave krvi u spermi polna bolest ili neko drugo stanje kao što su visok krvni pritisak, bolesti jetre, itd. lekar će terapiju usmeriti prema dotičnim uzrocima.
 • Kod mlađih muškaraca, ukoliko se krv u spermi uoči samo jednom ili dva puta bez drugih pratećih simptoma ili poremećaja lečenje nije neophodno jer će krvarenje vrlo brzo proći.

Ukoliko uočavate vrlo često krv u spermi koju prate druge nelagodnosti kao što su peckanje tokom uriniranja i ejakulacije obratite se lekaru opšte prakse, a on će Vas verovatno uputiti kod urologa.

Ukoliko lekar posumnja da je uzrok krvarenja unutar urogenitalnog trakta rak prostate biće neophodno da se uradi biopsija prostate kako bi se uzorkovano tkivo poslalo na patohistološki pregled. Generalno, rak prostate najčešće dobijaju muškarci koji imaju preko 45 godina, međutim ukoliko su prisutni faktori rizika za razvoj istog poželjno je uraditi opisanu proceduru u ovom pasusu.

40 одговора на „Krv u spermi (ejakulatu) • Hematospermija“

 1. Pozdrav.Moj suprug ima 60 godina imali smo odnos i utoku odnosa je pocela krv u mlazu iz glavica to je trajalo nekoliko minuta.Nema nikakva peckanja svrab nista od toga.Ja sumnjam da nije popio neki lek za potenciju pa da se otoga to desilo.

  1. Poštovanje,

   moguće je, kamagra, viagra i ostalo, sve je isto sranje, problem sa potencijom se rešava kod psihijatra.

   U tim godinama, ove supstance mogu biti pogubna!

   Pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *