Kreatinin u krvi

Kreatinin je otpadni produkt metabolizma mišića. On nastaje od kreatina, molekul od velikog značaja za produkciju energije u mišićima. Nivo kreatinina u krvi će omogućiti doktoru da prepozna stepen aktivnosti bubrega.

Bubreg je paran organ veličine pesnice. Bubrezi su kod čoveka lokalizovani u gornjem delu, na zadnjem zidu abnominalne šupljine, spolja od kičmenog stuba. Svaki bubreg je izgrađen od milion malih jedinica. Male jedinice se stručno nazivaju nefroni. Svaki nefron se sastoji iz tubula i guste mreže sitnih kapilara (glomerula) kroz koje protiče krv. Dotični kapilari filtriraju otpadne produkte, višak vode i druge nečistoće iz krvi. Zatim se otpadni produkti skladište u bešiku i tokom uriniranja izbacuju u spoljašnju sredinu.

Kreatinin je jedna od otpadnih supstanci koje Vaši bubrezi normalno filtriraju i eliminišu iz Vašeg tela. Lekar merenjem kreatinina u krvi može da zaključi da li su Vaši bubrezi funkcionalni ili ne. Povišen kreatinin u krvi može da navede lekara da posumnja na potencijalno oštećenje i smanjenje funkcije bubrega.

Da bi procena funkcije bubrega bila preciznija lekar može zahtevati od pacijenta da sakupi urin tokom 24h. Zatim, će on u sakupljenom urinu odrediti količinu kreatinina, odnosno klirens kreatinina.

Referentne vrednosti kreatinina u krvi

Referentne vrednosti kreatinina u krvi mogu varirati u zavisnosti od laboratorije, pola pacijenta, starosne dobi pacijenta, itd. Za muškarce su referentne vrednosti nešto više nego za žene. Uobičajne referentne vrednosti su:

0,84 – 1,21 mg/dl ili 74,3 – 107 mmol/l

Jedinice u kojima će biti izražene vrednosti kreatinina variraju od laboratorije do laboratorije.

S obzirom da nivo kreatinina dikrento zavisi od težine mišićne mase, muskularne osobe mogu imati povišene vrednosti kreatinina od navedenih referentnih vrednosti koje su određene na osnovu opšte populacije. S druge strane, snižen nivo kreatinina može biti karakteristika za stariju populaciju. Kod beba se nivo kreatinina kreće od 0,2mg/dl pa naviše, jer zavisi od njihovog mišićnog razvoja. Kod pacijenata koji boluju od hroničnih bolesti i neuhranjenosti se obično mišićna masa smanjuje i samim tim njihov nivo kreatinina može biti niži od očekivanog za njihov uzrast.

Kako se pripremiti za kreatinin test?

Kreatinin test ne zahteva posebnu pripremu. Međutim, važno je da obavestite lekara ako uzimate neke lekove koji mogu da povećaju nivo kreatinina u krvi. Rezultati kreatinin testa u ovom slučaju mogu dati lažan znak za oštećenje bubrega. Vaš lekar mora znati ako uzimate sledeće navedene lekove:

 • Cimetidin
 • Nesteroidni antiinflamatorni lekovi
 • Hemoterapijski lekovi
 • Cefalosporin

Zašto se meri nivo kreatinina u krvi?

Bubrezi održavaju nivo kreatinina u krvi u referentnim granicama. Tokom godina kreatinin je prepoznat kao pouzdan indikator za procenu bubrežne funkcije. Povišen nivo kreatinina ukazuje na oštećenu funkciju bubrega ili na prisustvo bubrežne bolesti. Vaš doktor će tražiti nivo kreatinina u krvi kada posumnja na neku bubrežnu bolest na osnovu simptoma i znaka. Ovi simptomi uključuju:

Uzročnici povišenih vrednosti kreatinina u krvi

Bilo koja bolest koja ometa funkciju bubrega može prouzrokovati povišen nivo kreatinina u krvi. Važno je prepoznati da li je dotična bolest akutnog ili hroničnog toka, jer se bolesti akutnog toka mogu brže i lakše lečiti. Najčešće bolesti koje mogu prouzrokovati hroničnu bubrežnu insuficijenciju su:

Drugi uzroci zbog kojih se može javiti povišen nivo kreatinina u krvi:

 • Određeni lekovi (npr. cimetidin) mogu ponekat prouzrokovati poremećen nivo kreatinina.
 • Nivo kreatinina u serumu velikim delom zavisi od ishrane čoveka tokom dana. Kreatinin u krvi se može prolazno povećati nakon unosa hrane bogate proteinima (meso, jaja).
 • Infekcije lokalizovane u bubregu, rabdomiloza i opstrukcija urinarnog trakta takođe mogu prouzrokovati povišene vrednosti kreatinina.
 • Glomerulonefritis

Lekovi poreklom aminoglikozida, npr. gentamicin, može prouzrokovati oštećenje strukture bubrega kod nekih ljudi. Ako ste uzimali dotične lekove, vaš doktor bi trebao da izmeri koncentracije kreatinina u krvi kako bi dobio informacije o stepenu neželjenog delovanja navedene grupe lekova.

Urea

Nivo uree u krvi je još jedan pokazatelj bubrežne funkcije. Urea je nusprodukt metabolizma organizma koji se takođe eliminiše iz organizma putem bubrega. Visina koncentracije uree u krvi isto kao i koncentracija kreatinina zavisi od bubrežne funkcije. Odnosom koncentracija u krvi ova dva metabolita dobijamo daleko preciznije informacije o stepenu aktivnosti bubrega.

Opsirnije: Urea u krvi • Krvna slika

21 одговор на „Kreatinin u krvi“

  1. Na osnovu vrednosti samo jednog parametra Vam ne možemo reći da li je vrednost „zabrinjavajuća“, molim Vas posetite Vašeg lekara. Pozdrav.

  2. 140 je vrednost kreativna u mojoj krvi…..da li je alarmantno????

 1. Pri uzimanju uzoraka mokraće i krvi, da li su rezultati tacni ako je uzorak mokraće uzet nekon 1h od zadnjeg mokrenja ?

  1. Poštovani,

   Sve zavisi koje se laboratorijske analize rade, odnosno koji parametri se određuju. Najbolje bi bilo da pitate svog doktora da Vam on objasni, ukoliko je potrebno, kako da se pripremite za uzorkovanje telesnih tečnosti.

   Srdačan pozdrav.

 2. Hvala vam na odgovoru
  Zbog povremenih bolova koje sam imao u stomaku, otišao sam da snimim abdomen, doktor mi je rekao da imam upalu urinarni trakta, dakle i upalu bubrega ( cystopelitis). Pa me je poslao da dam uzorak krvi i urinokulture. Rezultati su bili dobri, ali zbog čestog mokrenja nisam mogao izdržati da mi mokraća bude u mjehuru 3, već 1h od posljednjeg mokrenja. Moje pitanje je, Da li su Analize tačne, jer moja mokraća nije bila u mjehuru 3h. Doktor je hteo proveriti funkciju Bubrega. Dakle Sedimentacija 1 kreativnim 1,2, urea 3,8, dve tri bakterije u mokrace.

 3. Poštovani,
  Dobar dan, Internista mi je rekao da imam cistopelitis, I da ce mi ostati oziljci na bubrezima. Sta bi to trebalo znaći? Rezultati krvi I urina bili su uredni.. Da li je moguća bubrezna insuficiencija zbog ovoga. Hvala vam na odgovoru…
  Srdacan pozdrav.

  1. Poštovanje,

   Mislite na cistopijelitis? Sumnjam da su oziljci od značaja, jer da jesu doktor bi Vam preporučio šta dalje da radite povodom toga.

   Ono što Vam ovako mi možemo reći je da unosite što više tečnosti tokom dana (bar 2l), kako biste sprečili ponovnu upalu.

   Opširnije o savetima za upalu mokraćnih kanala možete pročitati ovde: http://produzizivot.com/lek-za-urinarne-infekcije/

   Ukoliko imate još nekih pitanja, pišite…

   Srdačan pozdrav, nadamo se da smo Vam malo pomogli. 🙂

 4. Postovani, sin (17) godina inace zdrav prilikom rutinske kontrole krvi imao je blago povisen kreatinin u krvi, urea normalna. Kreatinin je bio 78. Nakon mjesec dana ponovili smo pretragu i kreatinin je 84. Urin normalan. Trebam li brinuti i koje bih pretrage trebala napraviti?

  1. Poštovanje,

   Koliko dete unosi tečnosti tokom dana? Da li možda trenira u teretani? Šta je jeo dan dva pre vađenja krvi?

   Ali, s obzirom da je dete u pitanju, najbolje bi bilo da se posavetujete sa pedijatrom.

   Srdačno!

 5. pred 3 nedelja imao sam povecane kreatinin na 141 a ac.uricium bio je 453
  isao sam kod ljekara po nekoi analiza tamo je bio kreatinin 175
  dao sam I 24 satnu urinu bio je lose imao sam proteina I eritrocita u urini.
  ljekar mi je dao alopurinol koristim ves 1 nedelju.
  danas sam izmerio kreatinin I ac.uricium, a tie se jos visi.
  danas kreatinin 195
  a ac.uricium 587
  sta treba koristiti da se smanjuju ovi vrednosti.
  pozdrav

  1. Poštovanje,

   Ubacite ribu dva do tri puta nedeljno i unosite 3-4l vode dnevno.

   Pozdrav.

 6. Zdravo imam sina koji ima problema sa bubrezima ima i visok kretenina

  1. Poštovanje,

   Što pre kod nefrologa, izmeniti ishranu, ubaciti dva do tri puta nedeljno ribu za jedan obrok i unositi 3-4l obične vode dnevno.

   Pozdrav.

 7. Skoro godinu dana imam problema sa želudcem,nadutim stomakom, glasovima. I žučna kesa je proradila. Želudac je nate en sa desne strane više, a šta god da pojedem predeo oko i iznad želuca je kao kamen. Prvo sam primetila da mi smeta mleko koje volim. Danas sam odradila analize uree ikreattinina I rezultat je sledeći : kreatinin je 63,a urea 5.6.rezultat za heliko bakteriju će sutra biti gotov. Možete li mi reći šta može da bude i kakvi su rezultati ovde navedeni. Hvala

  1. Postovanje, da li imate prolivaste stolice? Da li pijete neke lekove, npr bensedin? Pozdrav

 8. Moja vrednost kreatinina u krvi je 90, kako da ga smanjim

  1. Moja vrednost Kreatinina je 113
   Urea 8,30
   Kako smanjiti
   I sta raditi

 9. Dobar dan.Molim za mišljenje.Prije mjesec dana sam odstranio bubreg,zbog tumora.Sad sam odradio laboratoriu urea kreatinin,pa mi je kreatinin 147.Dali je to zabrinjavajuce? Iskreno nisam se pazio,i konzumiro sam dosta mesa.Molim za misljenje

Затворено за коментаре.