Kontaktna Sočiva: Vrste I Moguće Komplikacije

Kontaktna sočiva su mnogo napredovala od momenta njihove pojave uopšte i u današnje vreme donose mnogo opcija, kako za vid tako i estetskih varijanti.

Kod osoba koje imaju problema sa vidom kontaktna sočiva služe za korekciju istog. To su tanke, providne opne koje se stavljaju na prednji deo oka, preko rožnjače, u cilju poboljšanja vida. Efikasna su kod kratkovidosti, dalekovidosti, astigmatizma. Mogu se čak nositi i kod presbiopije i potreba za bifokalima.

Svakako odluku o tipu i vrsti sočiva osoba ne donosi sama, već u dogovoru sa svojim oftalmologom (specijalista za oči) shodno samom poremećaju vida i najboljem mogućem rešenju istog.


Meka kontaktna sočiva

Ova vrsta sočiva je napravljena od posebne vrste plastike i vode. Voda u sočivu omogućava kiseoniku da prođe do kornee (rožnjače) i time čini sočivo udobnijim za nošenje, smanjuje isušivanje oka i održava rožnjaču zdravom. Ukoliko rožnjača ne dobija dovoljno kiseonika ona otiče, zamagljuje se i uzrokuje zamagljenje vida ili čak druge ozbiljnije komplikacije.

Prednosti

Veliki broj mekih sočiva je za jednokratnu upotrebu ili se mogu baciti nakon kratkotrajne upotrebe. Korišćenjem svežeg, novog para, mekih kontaktnih sočiva se sprečava mogućnost infekcije, zahtevaju manje čišćenja i udobniji su oku.

Druga vrsta mekih sočiva se koristi u dugotrajnoj upotrebi (i do godinu dana) i zahtevaju svakodnevno čišćenje.

Svakako najveća prednost ove vrste sočiva jeste udobnost koju pružaju, a veliki broj njih nudi i zaštitu od UV zračenja.

Negativne strane

Meka sočiva upijaju mnogo više zagađivača, tj. štetnih supstanci u odnosu na tvrda i rigidna gasno propustljiva sočiva. Upijaju veliki broj supstanci koje iritiraju oči poput dima, dezodoransa iz vazduha ili sapuna sa ruku. Takođe, ova vrsta sočiva je mnogo osetljivija i više podložna lomljenju u odnosu na tvrda ili rigidna sočiva.

Vrste:

Dnevna sočiva – nose se jedan dan i na kraju dana se bacaju. Ovo znači da se ona ne moraju redovno čistiti i ne postoji rizik od isušivanja očiju ili iritacije od vodice za sočiva. Za osobe sa alergijom ova vrsta je možda i najbolja varijanta.

Silikonska sočiva – izuzetno propustljiva vrsta koja omogućava da velike količine kiseonika dođu do kornee. Pored toga sprečavaju nakupljanje štetnih materija i time sprečavaju iritaciju od isušivanja očiju. Neke vrste se mogu koristiti do 30 dana. Doktori naglašavaju da se sočiva izvade tokom spavanja, jer u suprotnom kornea dobija male količine kiseonika i rizik za komplikacije postaje veći.

Obojena sočiva – jedna grupa sočiva ima minimalnu količinu boje u sebi kako bi mogli da ih pronađemo kada padnu ali ne utiču na boju očiju. Nešto tamnija vrsta sočiva služi za naglašavanje prirodne boje očiju. I najtamnija vrsta su sočiva koja menjaju prirodnu boju očiju.

Zapamtite da su obojena sočiva takođe sredstvo za korekciju vida, iz tog razloga je jedino pravilno kupovati ih od doktora i proverenih optičarskih ordinacija. Sočiva se ne smeju deliti sa drugom osobom.

Kontaktna Sočiva: Vrste I Moguće Komplikacije; FOTO: https://www.healthline.com/health/eye-health/how-to-put-in-contact-lenses
Kontaktna Sočiva: Vrste I Moguće Komplikacije; FOTO: https://www.healthline.com/health/eye-health/how-to-put-in-contact-lenses

Rigidna gasno-propustljiva sočiva

Vrsta sočiva koja je čvršća od mekih ali i dalje propustljiva za kiseonik. Sastoje se od određene vrste silikona.

Prednosti

Omogućavaju bolji vid od mekih sočiva i vrše korekciju astigmatizma. Izdržljiva su i lako se održavaju.

Negativne strane

Osećaj u oku nije udoban kao kod mekih sočiva i proces navikavanja na njih je dugotrajan.

Bifokalna sočiva

Sa godinama, sočivo gubi sposobnost fokusiranja sa udaljenih na bliske predmete, stanje koje se naziva presbiopija. Glavni simptom je nemogućnost čitanja teksta izbliza.

Ukoliko imate problema sa vidom na daljinu i na blizinu potrebna su Vam bifokalna sočiva. Ova sočiva rešavaju oba problema istovremeno. Postoje u obliku mekih i gasno-propustljivih sočiva.

Monovidna sočiva

Kod ove grupe sočiva u pitanju su dva različita sočiva, u svakom oku po jedno. Dakle jedno oko nosi sočivo za vid na daljinu, dok drugo nosi sočivo za vid na blizinu. Svako oko funkcioniše zasebno i stoga je potrebno vreme za navikavanje. Percepcija za dubinu se gubi i to otežava vožnju automobila.

Torična sočiva

Grupa sočiva koja se koristi kod astigmatizma. Napravljeni su od istih materijala ali se prilagođavaju nepravilnom obliku oka. Postoje u vidu mekih, rigidnih gasno-propustljivih ili obojenih sočiva. Torična sočiva imaju dvostruku ulogu, vrše korekciju oblika očne jabučice i vrše korekciju kratkovidosti ili dalekovidosti.

Sočiva koja preoblikuju rožnjaču

Ukoliko ste kratkovidi ali u blagom obliku, doktor Vam može preporučiti ortokeratologiju – koristi se posebna vrsta sočiva koja preoblikuje rožnjaču i popravlja vid. Ali rezultati su vidljivi samo dok je sočivo u oku. Ova procedura se ne primenjuje toliko često usled razvoja laserske operacije očiju koja predstavlja trajno rešenje.

Higijena očiju i kontaktnih sočiva

Higijena sočiva

Higijena sočiva zavisi od vrste sočiva koju koristite. Bitno je pridržavati se pravila kako bi se izbegle bespotrebne komplikacije sa vidom.

 • Pre korišćenja sočiva neophodno je oprati ruke vodom i sapunom bez dodatnih aroma, ulja ili parfema. Svaki od ovih faktora može dovesti do iritacije oka.
 • Ruke je potrebno osušiti čistim peškirom nakon pranja.
 • Ukoliko koristite lak za kosu, njegova upotreba se dešava pre stavljanja sočiva. Takođe, preporučljivo je izbegavati duge nokte kako ne bi izgrebali sočiva ili korneu.
 • Prvo stavite sočiva u oči pa tek onda nanesite šminku na oči. I obrnuto, prvo izvadite sočiva pa onda skinite šminku sa očiju.
 • Obratite pažnju na sredstvo za dezinfekciju sočiva kao i na kapi za oči, jer nisu sva sočiva podudarna sa svim preparatima.
 • Nikada ne ispirajte sočiva vodom sa česme. Čest je nastanak infekcija na taj način.
 • Nikada ne stavljajte sočivo u usta kako biste ga isprali.
 • Sočivo se pere tako što se kažiprstom lako utrljava površina sočiva o dlan suprotne ruke. Na ovaj način se ukljanja površinska prljavština.
 • Neophodno je redovno čistiti posudu za sočiva takođe, i menjati je na svaka tri meseca.

Pravilno korišćenje sočiva

 • Nosite sočiva onoliko sati dnevno koliko Vam je Vaš doktor rekao.
 • Ne zaboravite kada je vreme za promenu sočiva.
 • Nikada ne koristiti sočiva druge osobe. Na ovaj način se lako prenosi infekcija sa osobe na osobu.
 • Nikada nemojte spavati sa sočivima.
 • Vrh ili otvor boce u kojoj se nalazi rastvor za sočiva ne sme da dolazi u kontakt sa drugim površinama (prstima, stolom, sočivima), jer sve to potencijalno kontaminira sam rastvor.
 • Obavezno nosite naočare za sunce. Sočiva čine Vaše oči osetljivijim na svetlost.
 • U dogovoru sa lekarom koristite fiziološki ili neki drugi rastvor kako bi održali vlažnost očiju.
 • Obratite pažnju da sočiva ne stavite naopako. Kada postavite sočivo na svoj kažiprst ono bi trebalo da zauzme oblik slova „U“, tako ćete znati da niste pogrešili stranu.
 • Ukoliko se javi iritacija očiju izvadite sočiva i posavetujte se sa doktorom o daljim postupcima.
 • Odmah se obratite doktoru ukoliko primetite nagli gubitak vida, zamućenje vida koje se ne poboljšava, bleskove svetlosti, bol u očima, otok, infekciju, iritaciju ili neobično crvenilo.
 • Nemojte plivati sa sočivima, ni u bazenu, ni u jezerima.

Moguće komplikacije nošenja kontaktnih sočiva

Kontaktna sočiva zaista olakšavaju život osobama kojima su potrebna. Nema više lomljenja, sedanja na njih, gubljenja, kao što je često slučaj sa naočarima. Ali svi ćemo se složiti da je i više nego lako zaspati sa njima, uskočiti u bazen ili u žurbi preskočiti čišćenje samo ovo jutro. Iz ovih razloga sočiva nam olakšavaju život onoliko koliko smo mi spremni da ga sebi olakšamo.

Kontaktna Sočiva: Vrste I Moguće Komplikacije Da li Vam je Potrebno?
Kontaktna Sočiva: Vrste I Moguće Komplikacije Da li Vam je Potrebno?

Ukoliko primetite bilo kakve probleme, izvadite sočiva i u najkraćem vremenskom roku posetite Vašeg oftalmologa.

Znaci i simptomi problema

Mnoga oboljenja očiju, od blagih iritacija do ozbiljnih problema mogu imati iste simptome i znake:

 • Zamagljen vid
 • Peckanje, svrab, bol u oku
 • Osećaj peska u oku
 • Osetljivost na svetlost
 • Pojačano suzenje očiju
 • Crvenilo očiju

Vrste problema

Infekcije. U najvećem broju slučajeva infekcije povezane sa kontaktnim sočivima su bakterijskog tipa, iako mogu biti izazvane i drugim infektivnim agensima. Tokom infekcije dolazi do otoka rožnjače, prednjeg dela oka. Ukoliko ostane bez terapije može dovesti do stvaranja dubokih ožiljaka i gubitka vida. Terapija se uglavnom sastoji od antibiotskih kapi za oči.

Hipoksija. Rožnjača ili kornea najveći deo kiseonika dobija direktno iz vazduha. Sočivo koje se nalazi preko kornee može sprečiti dopremanje potrebne količine kiseonika do rožnjače i nastaje stanje koje se naziva hipoksija. Tada dolazi do pojave otoka kornee i zamagljenog vida. Ovo se češće dešava kod osoba koje koriste dugotrajna sočiva ili spavaju sa njima. Terapija se sastoji najverovatnije u promeni vrste sočiva i primena steroidnih krema ili kapi koje će smanjiti otok.

Konjunktivitis. Stanje u kome dolazi do crvenila i otoka očnih kapaka. Predstavlja neki vid infekcije oka i postoji više vrsta. To je oblik alergijske reakcije, gde oko vidi sočivo kao strano telo koje ne treba tu da bude i bori se protiv njega. Kod blagih simptoma terapija često i nije potrebna. Međutim kod ozbiljnijih oblika, doktor će Vam prepisati topikalnu steroidnu ili antiinflamatornu kremu i prestanak nošenja sočiva neko vreme, dok se simptomi ne povuku.

Suvoća očiju. Prilikom svakog treptanja suze se raspoređuju po celoj površini prednjeg dela oka i na taj način se oko štiti od infekcija, održava vlažnim i uklanja se prljavština. Ukoliko postoji neki problem sa proizvodnjom suza ili njihovim sastavom oko postaje suvo i iritirano. Isto se dešava i sa dugogodišnjim nošenjem sočiva. Kod ovog stanja pomažu veštačke suze koje se mogu kupiti u apoteci ali je neophodno obratiti pažnju da li su kapi prilagođene za sočiva.

Ogrebana rožnjača. Kod nošenja sočiva često dolazi do nastanka ogrebotine rožnjače, bilo sopstvenim prstima i noktima prilikom stavljanja i vađenja sočiva ili samim sočivima. Čim se primeti crvenilo, neprijatan osećaj, bol ili sama ogrebotina neophodno je izvaditi sočiva kako bi ona zarasla, što je relativno brz proces, u suprotnom može doći do infekcije.

Alergijske reakcije. Mogu se javiti na samo sočivo ili na rastvore koje koristite za čišćenje istih. U tom slučaju neophodno je promeniti rastvor ili vrstu sočiva u dogovoru sa lekarom.

Prevencija

Odabrati sočiva odgovarajuća za Vas. Sočiva moraju odgovarati obliku i veličini Vaših očiju kao i ispravljati problem zbog kojih ih nosite.

Pravilno održavanje sočiva. Pranje ruku sapunom i vodom pre rukovanja sa sočivima, pravilno čišćenje samih sočiva, redovno menjanje sočiva i održavanje kutije za sočiva. Obratite pažnju da koristite odgovarajuće rastvore za tip sočiva koje nosite.

Nikako se ne tuširajte, ne kupajte i ne spavajte sa sočivima. Može doći do hipoksije kornee ili infekcije oka.

Ukoliko se pridržavate jednostavnih pravila i sve radite u dogovoru sa Vašim oftalmologom, uvidećete da su sočiva zaista nešto što olakšava život pojedinca.