Konjuktivitis: uzrok, simptomi i lečenje kod odraslih i dece

Konjuktivitis predstavlja najučestaliji i najčešće tretiran problem u odraslih i dece. Nekada prolazi i bez tretmana, a način lečenja zavisi od uzročnika.

Simptomi

Pink Eye” ili konjuktivitis je zapaljenje omotača (konjuktive) koji prekriva unutrašnjost kapka i spoljašnji deo očne jabučice, tj. sklere. Usled zapaljenja, dolazi do proširivanja krvnih sudova, koji postaju vidljivi, dajući oku crvenkast izgled. Oči koje su zahvaćene upalom svrbe ili peku, a ponekad se javlja i osećaj toplote. Takođe, mogu da se pojave suze ili sekret koji se zgušnjava tokom noći, pa pacijent sa konjuktivitisom može imati problem sa otvaranjem očiju nakon buđenja ili osećaj “slepljenih kapaka”. Ostali simptomi i znaci konjuktivitisa uključuju:

 • otok konjuktive;
 • osećaj pristutnosti stranog tela u oku;
 • osetljivost na svetlost;
 • uvećani i bolni limfni čvorovi koji se nalaze ispred uha (limfni vodovi i čvorvi su veoma važni jer prestavljaju način na koji se tečnosti unutar organizma “pročišćavaju” od bakterija, virusa i ostalih uzročnika oboljenja);
 • osećaj nelagodnosti prilikom nošenja kontaktnih sočiva (ne mogu da stoje na mestu ili postoji osećaj žuljanja zbog kolekcije koja se nalazi ispod kapka).

Kako se piše konjunktivitis ili konjuktivitis?

Pravilno se piše konjunktivitis, ali narod 10 puta češće na google.rs ukuca reč konjuktivits, pa smo iz tog razloga morali da prilagodimo naslov i tekst. 😉

Koji su uzročnici konjuktivitisa?

Najčešći uzročnici konjuktivitisa su bakterije i virusi, mada iritansi iz spoljašnje sredine takođe mogu dovesti do upale konjuktive. Tačnog uzročnika je teško otkriti s obzirom na činjenicu da svi daju slične simptome što potragu za tačnim prouzrokovačem čini težom.

Virusi

Širok spektar virusa može dovesti do infekcije konjuktive, ali najčešće pripadaju grupi adeno i herpes virusa. Često se javljaju kao prateća pojava prehlade, infekcije respiratornih puteva i upale grla.

Bakterije

Od bakterija najčešće Staphilococcus aureus, Streptococcus pneumoniae i Haemophilus influenzae dovode do nastanka konjuktivitisa.

Alergeni

Osim mikroorganizam, alergeni kao što su: polen, životinjska dlaka, grinje ili buđ mogu izazvati iritaciju oka, kao i kontaktna sočiva, neka komponenta tečnosti za ispiranje i održavanje sočiva, smog, hlorisana voda u bazenima…

Kako se postavlja dijagnoza konjuktivitisa?

Dijagnozu može postaviti lekar opšte prakse na osnovu simptoma koji su karakteristični i anamneze tj. razvgovorom s pacijentom o ranijim epizodama konjuktivitisa i uz pomoć istorije bolesti (da li osoba boluje od nekih alergijskih bolesti npr. astme)… Često konjuktivitis prolazi nakon nekoliko dana i ne zahteva posebne analize ni lečenje, osim ako se radi o bakterijskom kojnuktivitisu jer je za potvrđivanje ove dijagnoze potrebna primena laboratorijskih testova.

Virusni konjuktivitis

Dijagnoza se obično postavlja na osnovu simptoma i ranije istorije bolesti. Ima tendenciju da zahvati oba oka i da se javlja kao prateći simptom prehlade ili infekcije respiratornog trakta. Laboratorijski testovi nisu potrebni za postavljanje dijagnoze osim u slučaju sumnje na ozbiljniji oblik virusnog konjuktivitisa. Izazivači ozbiljnijeg oblika konjuktivitisa su Herpes simplex virus (ukjlučuje pojavu plikova na koži), Rubeola i Herpes zoster virus. Kao materijal za testiranje se koristi iscedak iz oka.

Bakterijski konjuktivitis

Obično zahvata samo jedno oko i povezan je sa infekcijom uha. Proverom materijala, tj. sekreta iz oka, moguće je dokazati koja bakterija je izazvala infekciju što omogućava precizno lečenje i brzo ozdravljenje.

Alergijski konjuktivitis

Zahvata oba oka i udružen je sa tipičnim simptomima alergije kao što su: svrab očiju, curenje iz nosa, kijanje, grebanje u grlu. Javlja se periodično, u doba godine kada je koncentracija polena velika.

Konjuktivitis: uzrok, simptomi i lečenje kod odraslih i dece
Konjuktivitis: uzrok, simptomi i lečenje kod odraslih i dece

Kako se leči konjuktivitis?

Obično prolazi bez specifičnog tretmana. Za smanjenje tegoba, pre svega osećaja suvoće mogu se koristiti veštačke suze ili kapi za oči koje se mogu kupiti bez lekarskog recepta. Ozbiljnije lečenje se preporučuje ukoliko se simptomi pogoršavaju (npr. javlja se osećaj grebanja, zamućenje vida koji ne prestaje ni nakon ispiranja očiju, intenzivno crvenilo, osećaj nelagodnosti) ili ako se konjuktivitis pojavi nakon hemio ili drugog tretmana malignih bolesti ili ako je osoba obolela od HIV infekcije.

Simptomi virusnog konjuktivitisa nestaju nakon 7-14 dana osim u slučajevima ozbiljnijeg oblika infekcije. Ne zahteva primenu terapije. Antibiotici nisu efikasni kao terapija, a antivirirusni lekovi se primenjuju samo ako je infekcija izazvana Herpes Zoster ili Herpes simplex virusom.

Umereni bakterijski konjuktivitis takođe prolazi bez lečenja. Primena antibiotika skaraćuje period trajanja tegoba. Mogu se koristiti kapi za oči sa antibioticima ili antibiotske masti koje ubijaju uzročnika, a često imaju pridodate i korstikosteroide koji smanjuju zapaljensku reakciju. Obavezno se konsultujte sa lekarom ukoliko 24h nakon primene antibiotika ne primetite poboljšanje!

Lečenje atopijskog (alergijskog) konjuktivitisa podrazumeva otklanjanje ili udaljavanje od uzročnika. Često se dešava da se zapaljenje javlja kao posledica iritacije izazvane nošenjem kontaktnih sočiva te se stoga, nošenje istih treba obustaviti i izbegavati dok infekcija u potpunosti ne iščezne.

Koje korake treba da preduzmete da biste izbegli konjuktivitis?

Virusni i bakterijski konjuktivitis jesu zarazni oblici i prenose se s čoveka na čoveka, dok alergijski ne spada u ovu grupu.

Ukoliko ste Vi ili neko iz vaše neposredne okoline zaraženi konjuktivitisom, širenje ćete sprečiti na neki od sledećih načina:

 • Perite ruke sapunom i toplom vodom, naročito posle kontakta sa obolelom osobom, diranja odeće ili površina, naročito ako su u pitanju deca. Takođe, ukoliko niste u mogućnosti da često perete ruke vodom i sapunom, od pomoći će biti i sredstva za dezinfekciju na bazi alkohola sa najmanje 60% alkohola;
 • Ne trljajte oči;
 • Ukoliko imate konjuktivitis ispirajte oči nekoliko puta dnevno i brišite suze ili sadržaj koji curi iz oka;
 • Nemojte koristiti kapi ili kapaljku koju je koristila druga osoba, bez obzira da li ima konjuktivitis ili ne;
 • Izbegavajte korišćenje tuđeg peškira, jastučnice i pokrivača;
 • Brišite naočare;
 • Nemojte deliti ni sa kim: šminku, četkice za šminkanje, naočare, kontaktna sočiva,
  vodite računa o higijeni i pravilnom čuvanju sočiva.

Ovo su neki od koraka koji će vam pomoći da sprečite ponovnno vraćanje infekcije:

 • Bacite svu šminku i aplikatore koje ste koristili kada ste imali konjuktivitis;
 • Bacite sočiva i rastvor koji ste koristili tokom infekcije;
 • Dobro operite naočare i futrolu u kojij ih čuvate; bacite kutijice za čuvanje sočiva.

Da li novorođenčand (bebe) mogu dobiti konjuktivitis?

Odgovor je da. „Pink eye“ u dece se još naziva i neonatalni konjuktivitis ili ophtalmia neonatorum. Najčešći simptomi koji se javljaju jedan dan ili nedelju, dve nakon rođenja su: mukus, tj. lepljivi sadržaj koji se zadržava u uglovima očiju i crveni, otečeni kapci. Može biti izazvan infekcijom, iritacijom ili blokadom kanala suzne žlezde. Najčešće je majka prenosilac infekcije tokom prolaska bebe kroz porođajni kanal. Neki od ozbiljnijih oblika neonatalnog konjuktivitisa su:

Hlamidijalni konjuktivitis

Konjuktivitis uzrokovan je mikrobom Chlamidia Trachomatis, karakteriše se pojavom otečenih kapaka i žutim, gustim, gnojavim sadržajem koji suri iz oka. Javlja se 5-12. dana po rođenju, a može trajati tokom celog prvog meseca života.

Gonokokni konjuktivitis

Gonokokni konjuktivitis izaziva koka po imenu Neisseria Gonnorhoeae, bakterijom koja je čest uzročnik polno prenosivih bolesti. Kapci su otečeni, crveni sa gnojavim sadržajem u uglovima. Javlja se 2.-4. dana po rođenju.

Hemijski konjuktivitis

Hemijski konjuktivitis može biti izazvan primenom masti ili kapi za oči u cilju prevencije neonatalnog konjuktivitisa. Simptomi su otok kapaka i crvenilo koje nestaje u toku 24-36 sati. Neke bolnice su uvele pravilo obaveznog korišćenja masti i kapi za oči u cilju izbegavanja neonatalnog konjuktivitisa. Ova mera se pokazala kao izuzetno korisna u preveniranju i suzbijanju bakterijskog ili virusnog konjuktivitisa, ali je dovela do porasta hemijski izazvane upale konjuktive.

Neke bakterije i virusi koji se nalaze u vagini mogu izazvati infekciju detetovog oka prilikom rođenja. Obično toj grupi pripadaju Herpes simplex virus i Gonokok.

Kako se leči neonatalni konjuktivitis?

Tretman podrazumeva kombinovanje oralnih antibiotika, antibiotskih masti i kapi i obaveznu primenu slanih rastvora za ispiranje oka (naročito kod beba sa neonatalnim konjuktivitisom).

Konjuktivitis izazvan hlamidijom se leči oralnom primenom eritromicina; potrebno je sprovesti lečenje i kod roditelja.

Terapija gonokoknog konjuktivitisa zahteva intravensku primenu antibiotika. Kod nelečene dece može izazvati oštećenje vida i slepilo.

Ostali tipovi virusnog i bakterijskog konjuktivitisa se leče primenom antibiotskih masti i kapi za oči. Tople obloge su dobar izbor za lečenje otoka kapaka.

Ukoliko je uzrok konjuktivitisa začepljen suzni kanal, blaga masaža predela između očiju može biti od velike pomoći. Ukoliko se blokada kanala ne otkloni masažom i potraje duže od godinu dana, jedino rešenje je hiruška intervencija.

Hemijski izazvano zapaljenje se ne leči, jer prolazi spontano u roku od 36 do 48 sati od nastanka.

The National Eye Institute, deo National institute of health već godinama sprovodi istraživanja o ovoj bolesti. Saznanja do kojih su došli još nisu sasvim potvrđena, ali se smatra da nastanku konjuktivitisa doprinosi mikrobiom, odnosno normalna flora oka. Takođe, pojedine imune ćelije koje se nalaze u oku usled nekih poremećaja i preteranog imunološkog reagovanja su uzrok alergijskog konjuktivitisa, a Streptococcus pneumoniae, izazivač zapaljenja pluća i respiratornih infekcija se smatra jednim od uzročnika bakterijskog konjuktivitisa. Za ovu bakteriju postoji vakcina koja uspešno štiti ljude od respiratornih infekcija, ali ne i od infekcija oka, te se stoga dalja istraživanja usmeravaju ka otkrivanju vakcije koja će prevenirati nastanak konjuktivitisa.