Kolonoskopija

Kolonoskopija je procedura pregleda debelog creva endoskopski, omogućava lekaru da na ekranu vidi sliku zidova debelog, kao i završnog dela tankog creva. Ova procedura predstavlja „zlatni standard“ u dijagnostici oboljenja creva.

Šta se događa tokom kolonoskopije?
Šta je potrebno znati pre kolonoskopije?
Kako da se pripremite za kolonoskopiju?
Šta se dešava nakon kolonoskopije?

Šta se događa tokom kolonoskopije?

Kolonoskopiju izvodi iskusan lekar i traje otprilike 30 do 60 minuta. Lekovi se daju intravenozno u cilju opuštanja pacijenta. U proceduri se koristi kolonoskop, instrument u obliku duge, fleksibilne cevi prečnika 3 do 5 cm. Instrument emituje sliku zidova creva kako bi lekar mogao da utvrdi da li postoje neke abnormalnosti. Kolonoskop prolazi prvo kroz rektum i zatim dalje ka drugom kraju debelog creva. Instrument se savija, te vas doktor može povremeno zamoliti da promenite položaj kako bi se kolonoskop lakše kretao. Uz to se kroz kolonoskop pumpa vazduh u creva kako bi ih proširio i pružio lekaru bolju sliku.

Tokom procedure mogu se pojaviti umereni grčevi koje možete ubllažiti tako što ćete disati sporo, duboko. Kada završi sa ispitivanjem, lekar polako i pažljivo izvlači kolonoskop napolje.

Tokom kolonoskopije, ukoliko lekar primeti nešto što može biti abnormalno, kao što je neuobičajen rast ili polip (polipi na debelom crevu), vrši biopsiju male količine tkiva ili celog polipa koje koristi za dalju analizu. U velikom broju slučajeva, kolonoskopija pruža mogućnost precizne dijagnoze i tretman bez potrebe za velikim operativniim zahvatima.

Šta je potrebno znati pre kolonoskopije?

Pre kolonoskopije, potrebno je da upoznate lekara sa vašim zdravstvenim stanjem, pogotovo u slučaju:

Ukoliko pijete lekove koji utiču na koagulabilnost krvi, npr. aspirin, promene u terapiji mogu biti potrebne pre procedure.

Kako da se pripremite za kolonoskopiju?

Lekar vam može prepisati dijetu ili restrikcije unosa tečnosti pre kolonoskopije. Nekoliko dana pre procedure, moguće je da vam lekar zatraži da ograničite ili potpuno izbacite čvrstu hranu, kao i da uzimate laksative. Uz promenu ishrane, vaša creva moraju biti dodatno pročišćena kako bi kolonoskopija bila uspešna. Pre procedure, dobićete dve klizme kako bi rektum i donje partije creva bili potpuno prazni i time omogućili da se zidovi creva dobro vide.

Potrudite se da organizujete sebi prevoz nakon kolonoskopije, budući da je usled omamljujućeg dejstva lekova nebezbedno da vi vozite u narednih 8 sati.

Kolonoskopija POSTER
Kolonoskopija POSTER

Šta se dešava nakon kolonoskopije?

Nakon Vaše kolonoskopije:

 • Ostaćete u sobi za oporavke 30 minuta na posmatranju
 • Možete osetiti grčeve ili osećaj nadutosti, ali to uglavnom ubrzo prođe
 • Možete nastaviti sa vašom uobičajenom ishranom

Pročitajte pažljivo vaše otpusne upute. Određene lekove, kao što su antikoagulansi, možda ćete morati da privremeno izbegavate, ukoliko je rađena biopsija, ili su uklanjani polipi, kako bi se izbeglo krvarenje.
Krvarenje i perforacija creva su retke, ali moguće komplikacije kolonoskopije. Nazovite odmah vašeg doktora, ukoliko primetite sledeće:

Kolonoskopija; FOTO: https://health.clevelandclinic.org/your-colonoscopy-7-common-myths-debunked/
Kolonoskopija; FOTO: https://health.clevelandclinic.org/your-colonoscopy-7-common-myths-debunked/

4 одговора на „Kolonoskopija“

 1. Imao sam mnogo operacija i plus sam primao hemoterapiju, bez ikakvog oklevanja mogu reci da je moja kolonoskopija obavljena u kamenici bila nesto najgore sto sam doziveo. Bilo je strasno, iako sam se zalio oni mi nisu dali nista protiv bolova. Ako bi na taj nacin postupali sa zivotinjama oni bi trebali biti tuzeni za zlostavljanje istih. Ne razumem zasto se kolonoskopija ne radi pod opstom anestezijom? Zasto to moze samo da se izvede u privatnoj ordinaciji?

  1. Situacija je veoma jednostavna. Kolonoskopija se u drzavnim zdravstvenim ustanovama ne izvodi pod anestezijom iz prostog razloga sto to zahteva duplo više vremena i novca. Na taj način se skraćuje lista čekanja i pacijenti mnogo brže dolaze na red. Procedura nije bolna, već je samo neprijatna. Verujem da je lekar imao razumevanja i da nije baš tako strašno kao što navodite.

 2. Veca duze vreme Sam primecivala krv u stolici a sad je I test na okultno krvarenje pozitivan sta treba dalje najpre da preduzmem u cilju daljeg lecenja I dijagnostikovanja.Unapred hvala

  1. Poštovanje,

   Idete kod svog izabranog lekara i on Vas salje na kolonoskopiju.

   Pozdrav.

Затворено за коментаре.