Klostridija – infekcija rana i mekih tkiva

Klostridije (lat. Clostridium) su bakterije široko rasprostranjene u prirodi. Lako dospevaju u ranu i izazivaju infekcije. U rani su prisutne različite vrste klostridija, npr. Clostridium tetani , ali i neke druge aerobne bakterije.

Infekcije su podeljene prema težini na:

Klostridijalnu mionekroza (gasna gangrena)
Anaerobni celulitis i fascitis
Klostridija u rani
Infekcije materice

Klostridijalnu mionekroza (gasna gangrena)

Klostridijalna mionekroza je akutno oboljenje. Nastaje kada se povredi mišićno tkivo, a u ranu dospe klostridija. Inkubacioni period je kratak, svega 12h do 3 dana. Među prvim simptomima spada jak bol na mestu povrede. Oko rane se nakuplja gas, javlja se otok, i dolazi do nekroze mišića (mioliza) i do ogolićenja kosti. Razvija se toksični šok. Prognoza bolesti je veoma loša – smrtnost 40-100%.

Gasna gangrena se javlja u ratovima, a ređe u saobraćajnim nesrećama ili u razoru jakim zemljotresima.

Anaerobni celulitis i fascitis

Kod ove bolesti klostridije kolonizuju oštećeno tkivo. Infekcija se širi potkožno, stvara se gas i razvijaju se supurativni procesi. Kod ove infekcije, bakterije ne uništavaju mišiće. Tako da je bolest lakšeg oblika od klostridijalne mionekroze, s toga prognoza bolesti je bolja.

Klostridija u rani

Ranu često naseljavaju klostridije, ali kada uslovi nisu pogodni za njeno razmnožavanje i lučenje toksina, nema kliničkih manifestacija oboljenja.

Infekcije materice

Do infekcije može doći pri nestručno izvršenom pobačaju pod nehigijenskim uslovima. Inkubacioni period je kratak, dolazi do mionekroze materice. Oboljenje je akutnog toka i procenat smrtnosti je visok.

Dijagnoza

Za bakteriološki pregled se uzima komadić nekroznog tkiva pri hirurškoj obradi rane.