Kandida (Candida Albicans) simptomi & lečenje (top 3 načina)

Da li ste ikada osetili neke od sledećih simptoma: Iscrpljenost? Loš zadah? Neobičajnu potrebu za slatkim? Gasove i nadutost? Bolove u zglobovima? Ukoliko jeste, postoji šansa da se u Vašem organizmu razvija gljivična infekcija čiji je izazivač kandida (lat. Candida Albicans).

Šta je kandida?
Uzroci infekcije kandidom
Simptomi infekcije
Lečenje ishranom kod dece i odraslih
Simptomi koji se javljaju usled eliminacije kandide iz organizma

Šta je kandida?

Kandida je jedna od najčešće zastupljenih gljivičnih infekcija usne duplje, digestivnog tratka, vagine, pa čak i kože i drugih mukoznih membrana na telu. Ukoliko imunološki sistem nije oštećen i funkcioniše u svom punom potencijalu, ovakav vid infekcije ne predstavlja razlog za brigu i retko se razvije u neko ozbiljnije stanje. Međutim, ukoliko je imunološki sistem kompromitovan (oslabljen) dolazi do migracije, širenja kandide, a samim tim i infekcije, u krvotok, pa čak i u membane koje se nalaze oko srca ili mozga.

Kandida se normalno nalazi u našem organizmu ali u malim količinama. Naseljava digestivni trakt i tu pomaže sa apsorpcijom i digestijom (varenjem) hrane kada se nalazi u normalnom broju. Ukoliko dođe do prekomernog razmnožavanja ove gljivice, tipični simptomi se javljaju. Njeno razmnožavanje u digestivnom traktu dovodi do probijanja sluznice digestivne cevi i ulaska u krvotok. Usled ovoga dolazi do otpuštanja različitih toksina što sve vodi ka nastanku sindroma povećane permeabilnosti (propustljivosti) creva.

Kada se prirodni pH organizma poremeti, kandida može da se umnožava nekontrolisano, izazivajući sistemske probleme. Dobre bakterije tj. bakterije  koje normalno naseljavaju sluznicu digestivnog tratka i očuvan imunološki sistem su ključ u borbi protiv ove gljivice.

Uzroci infekcije kandidom

Postoji mnogo razloga koji dovode do prekomernog bujanja ove gljivice. Oni uključuju ishranu bogatu šećerom, prerađene ugljene hidrate i upotrebu alkohola, koji svi omogućavaju ovoj kvasnici da se razmnožava. Pored ovih postoji još nekoliko, relativno najčešćih, uzroka za razvoj ove gljivične infekcije:

 • Antibiotici širokog spektra. Antibiotici se koriste za lečenje bakterijskih infekcija. Problem se javlja kod prekomerne upotrebe antibiotika jer se tada razvija rezistencija (otpornost) bakterije na antibiotik. Pored ove činjenice, bitna osobina je ta da antbiotici ne ubijaju samo „loše“ bakterije tj. bakterije koje izazivaju infekciju, nego ubijaju i dobre, one koje normalno naseljvaju sluznicu digestivnog trakta i drže kandidu pod kontrolom. Nakon duge primene ili uzastopne primene više antibiotika organizam može postati podloga za razmnožavanje ove gljivice.
 • Oralni kontraceptivi. Za razliku od antibiotika, kontraceptivne pilule ne izazivaju same od sebe pekomerno razmnožavanje kandide. Međutim ukoliko je osoba ženskog pola, primenjivala antibiotike, konzumira hranu bogatu prerađenim šećerom i upotrebljava oralne kontraceptive, velike su šanse za razvoj ove infekcije. Smatra se da oralni kontraceptivi podstiču nastanak gljivičnih infekcija kod nekih osoba.
 • Oralni kortikosteroidi. Osobe koje za terapiju astme koriste inhalatorne kortikosteroide su u povišenom riziku za razvoj ove gljivične infekcije u ustima i brzi prelak u sistemsko širenje kandide. Naravno za ovo postoje mere predostrožnosti i higijene. Ukoliko se dijagnostikuje oralna gljivična infekcija, terapija može obuhvatati mućkanje mešavine kokosovog ulja i 1-2 kapi ulja karanfilića u ustima.
 • Terapija kancera. U sprovedenim istraživanjima, izvedenim na pacijentima koji primaju terapiju vidu zračenja ili hemoterapije, zaključeno je da jedna trećina bolesnika u nekom momentu razvije invazivnu infekciju kandidom. Razlog ovome jeste taj da i hemoterapija i zračenje pored ubijanja kancerogenih ćelija ubijaju i dobre bakterije i time omogućavaju rast kandide.
 • Dijabetes. Osobe koje boluju od dijabetesa tip 1 i tip 2 imaju povišen nivo šećera u usnoj duplji. Kandida je kvasnica koja se hrani šećerom. Stoga su ove osobe sa povišenim rizikom od razvoja ove gljivične infekcije.
 • Oslabljen imunološki sistem. Svaka osoba sa oslabljenim ili kompromitovanim imunološkim sistemom je u povećanom riziku za razvoj ove gljivične infekcije. Ovo uključuje novorođenčad, mlađu decu, starije osobe, kao i osobe sa autoimunim oboljenjima.

Simptomi infekcije

Ovaj vid infekcije se često vrlo teško dijagnostikuje. Problem se javlja kod simptoma koji se ispoljavaju na različite načine i u različitom stepenu, oni variraju od osobe do osobe.

U najvećem broju slučajeva treba obratiti pažnju na sledeće simptome:

 • Hroničan umor. Ukoliko je umor i slabost konstantno prisutna pojava, moguće je da se radi o kandidi kao izazivaču. Ova gljivica se hrani šećerom i oduzima od organizma izvor energije, stoga su ovo simptomi koji ne nestaju nakon dobro prospavane noći. Karakterističan je umor koji traje periodu od 6 meseci praćen je drugim simptomima poput glavobolje, bolovima u zglobovima, problemima sa koncentracijom i bolnim grlom.
 • Promene raspoloženja. Jedan od razloga zašto je teško dijagnostikovati infekciju kandidom jeste činjenica da su simptomi koji se javljaju u ovom oboljenju nespecifični i javljaju se kod mnogih drugih oboljenja. Između ostalog i promene raspoloženja, anksioznost, nervoza, depresija ili čak napadi panike.
 • Rekurentne vaginalne i urinarne infekcije. Uporne infekcije koje se stalno vraćaju su najčešće izazvane kandidom. Bitno je zapamtiti da je kandida seksualno prenosiva i da se može prenositi dug vremenski period između seksualnih partnera. Za žene je preporučljivo izbegavati uzak donji veš, hulahopke i vrele kupke u vreme infekcije.
 • Oralna kandida. Takođe vrlo prenosivi oblik, novorođenčad mogu zadobiti infekciju prilikom prolaksa kroz porođajni kanal, deca preko igračaka koje dele, odrasli preko pljuvačke.
 • Sinusne infekcije. Ukoliko je kandida uzročnik, infekcija će se manifestovati upornim kašljem, nazalnim sekretom, sezonskim alergijama i generalno gripu sličnim simptomima.
 • Digestivni distres. Konstantne tegobe sa digestivnim traktom mogu biti znak da patite od gljivične infekcije. Konstantno podrigivanje, nadutost, zatvor ili dijareja, grčevi, su simptomi koji govore u korist tome.
 • Konfuzije. Simptom na koji se često zaboravlja. Praćene dezorijentacijom, nedostatkom koncentracije, lošim pamćenjem.
 • Infekcije kože i noktiju. Gljivične infekcije kože i noktiju su vrlo česta pojava izazvane gljivicama istog roda kao i kandida. Ponovljene infekcije mogu biti znak sistemske infekcije kandidom.
 • Hormonski disbalans. Stanje koje prati mnoge bolesti a među njima i infekciju kandidom. Treba obratiti pažnju na simptome PMS-a, rane menopauze (infekcija je može izazvati), smanjene seksualne želje, migrene, zadržavanje vode, promene raspoloženja i nemogućnost gubitka tih par kilograma viška.

Lečenje ishranom kod dece i odraslih

U nastavku možete pročitati nekoliko načina pomoću kojih se možete boriti protiv kandide.

Terapija 1 : Čišćenje

Ova faza terapije omogućava organizmu da se oslobodi ogromne količine kandide čišćenjem/spiranjem digestivnog trakta, kao i uključivanje probiotskih namirnica poput kefira i fermentovanog povrća koji su vrlo efikasni u borbi protiv kandide.

Ovu fazu čišćenja je moguće sprovesti kroz dva koraka:

 • Faza čišćenja sa tečnostima (trajanje 1-2 dana). Potrebno je da napravite čorbu sa crnim i belim lukom, celerom, keljom, morskom soli i vodom. Nakon što se čorba skuva, procedite je i tečni deo ostavite. Tokom dana je potrebno piti što više mlake vode u kojoj se kuvalo povrće. Pored ovoga bitno je piti velike količine vode. Ovo pomaže organizmu da se oslobodi toksina. Čišćenje nije trajno, pa je moguće ponavljati ga na svakih par nedelja.
 • Faza čišćenja sa povrćem (trajanje 3-5 dana). Eliminacijom brašna, šećera, voća i alkohola iz svoje ishrane na par dana možete u velikoj meri napredovati u svojoj borbi protiv kandide. Ishrana u najvećoj meri treba da se sastoji od barenog povrća. Izbegavajte povrće bogato skrobom poput krompira, šargarepa, cvekle. Nastaviti sa konzumiranjem velikih količina vode tokom dana. U ovom periodu jednom dnevno možete pojesti salatu napravljenu od zelenog povrća (poput zelene salate) i prelivom od kokosovog ulja i limunovo soka ili jabukovog sirćeta.

Terapija 2: Dijeta

Ovo je plan ishrane koji dovodi do slabljenja kandide i pomaže organizmu da se oslobodi od nje u potpunosti. Izuzetno je korisna, pogotovo ako sledi posle čišćenja tečnostima (terapija 1).

 • Prvi korak je svakako ojačati imunološki sistem i očistiti organizam od šećera, alkohola i prerađenih ugljenih hidrata. Supstance kojima se kandida hrani i koji su zaslužni za njen rast.
 • Drugi korak je zamena ovih namirnica sa povrćem, uključujući i šargarepe, krompir, spanać, kelj i šparglu. Iako se ove namirnice ne preporučuju u fazi čišćenja tečnostima, kada se dođe do druge faze, faze dijete, one su i više nego potrebne i preporučljive iz razloga što ove namirnice pomažu slezini u procesu čišćenja organizma i eliminaciji kandide. Neophodno je konzumirati hranu barenu i toplu jer takva najbolje pomaže želucu u ovoj borbi. Izbegavati unos hladne hrane i zrna (semenki, ječma, kukuruza. šećerne trske) u ovom periodu i ograničiti unos na jednom dnevno. Ukoliko Vašem organizmu ipak ne odgovara ovo povrće, bogato skrobom (krompir, grašak, pasulj, kukuruz), izbegavajte ga i koncentrišite se na ostalo povrće poput, zelene salate, krastavca, špargle, spanaća, pečuraka, paprika, paradajza, luka. Sami morate obratiti pažnju šta Vašem telu godi. Ne zaboravite da izbegavate voće, med i ostale zaslađivače.
 • Treći korak je dodatak mlečnih probiotiskih proizvoda, poput kefira od kozijeg mleka, koji oporavlja sluznicu želuca i normalizuje odnos dobrih i loših bakterija u digestivnom traktu. Fermentovano povrće čuva mikrofloru digestivnog trakta i radi na jačanju imunološkog sistema.

Terapija 3: Suplementi

 • Kokosovo ulje. Poseduje antimikrobno dejstvo i pomažu u eliminaciji kandide iz organizma.
 • Ulje čička. Oporavlja jetru i organizam od prethodno uzimanih lekova, koji su vrlo verovatno zaslužni za nastanak sredine pogodne za razvoj kandide.
 • Vitamin C. Jača imunološki sistem; preporučuje se dnevni unos 1000-2000 mg.
 • Ulje karanfilića i ulje lavande. Inhibišu rast i ubijaju različite gljivice, parazite i bakterije, u ovom slučaju kandidu.

Primena ovih esencijalnih ulja sa jakim dejstvom treba biti ograničena na 10 dana ili kraće.

Za ispiranje usta koristiti mešavinu 1 kašike kokosovog ulja i 3 kapi ulja karanfilića,  promućkati i zadržati u ustima 20min.

Simptomi koji se javljaju usled eliminacije kandide iz organizma

Usled brze eliminacije kandide iz organizma, stvara se metabolička reakcija i dolazi do otpuštanja velikog broja toksina u organizmu koji dovode do različitih simptoma. Simptomi uključuju:

 • Glavobolju
 • Nesvesticu
 • Vrtoglavice
 • Nadutost, gasove, zatvor i mučninu
 • Znojenje i temperaturu
 • Sinusne infekcije
 • Tipične simptome karakteristične za grip

Ovi simptomi obično traju u periodu od 7 do 10 dana i znak su da se organizam čisti od kandide. Nakon par nedelja osetićete olakšanje, mnogo više energije i sve ukupno bolje stanje organizma.

Nakon što završite sa čišćenjem i dijetom, potrebno je nastaviti sa ishranom bogatom proteinima, vlaknima, fermentovanim povrćem i kefirom. I dalje izbegavati namirnice bogate šećerom ili povrće bogato skrobom poput krompira. Ukoliko niste sigurni da se dobro hranite na ovom linku možete dobiti online savete od doktora i fitnes trenera.

3 одговора на „Kandida (Candida Albicans) simptomi & lečenje (top 3 načina)“

 1. Imam kandidu na noktima ,radila sam nalaz ali nakon citanja ovog texta,kao da imam neke od ovih simptoma ,tj vecinu..Pre nisam volela slatko,u poslednje vreme mi se trazi,onda smanjena zelja za sexom,anksioznost,nervoza…

 2. Poštovanje, imam kandidu već 2 meseca, zbog ranije upotrebe antibiotika. U početku je bila 50 kolonija, a sada je oko 200 kolonija. Čajevi, origano ulje, i redukovana ishrana nisu posebno pomogli. Hroničan umor, malaksalost i glavobolja traju već nedeljama.
  Lekar je prepisao terapiju: FLUKONAL (flukonazol) 2×2 dnevno- 14 dana i probiotik uz to. Da li mogu dobiti još neki savet kako bih brzo resio problem. Hvala.

Затворено за коментаре.