Kako zaustaviti proliv (dijareju) ?

Dijareja ili proliv je jedna od najčešćih manifestacija gastrointestinalnih poremećaja i infekcija. Predstavlja često i obilno pražnjenje creva sa izuzetno retkim, vodenastim stolicama i bolovima u stomaku.

Kada dođe do pojave dijareje, najčešće postavljeno pitanje je: „Kako zaustaviti proliv (dijareju)?

Ukoliko kod sebe primetite neke od gore navedenih simptoma najverovatnije je da imate akutni oblik dijarejnog sindroma. Akutna dijareja traje nedelju ili dve dana. U tom periodu ste privremeno bolesni. Drugi oblik je hronična dijareja koja traje duže od nekoliko nedelja.

Dakle, pod pojmom dijareja ili proliv se smatra pražnjenje creva nekoliko puta dnevno (u toku 24h), tri i više, sa izuzetno retkim, vodenastim, stolicama, najčešće praćenim grčevima i bolovima u stomaku, kao i ne retko, izuzetno neprijatnim mirisom.

Ukoliko ne nađete konkretno rešenje za Vaš problem, naš kolega odgovara na vaša pitanja. Sve što je potrebno je da mu pišete ovde.

Osvrt na akutnu i hroničnu dijareju
Šta uzrokuje proliv?
Simptomi
Faktori rizika
Najčešći uzroci proliva kod beba i dece
Lečenje proliva
Kako zaustaviti dijareju (proliv)
Kako zaustaviti dijareju kod beba i dece?

Osvrt na akutnu i hroničnu dijareju

Verovali ili ne, akutna dijareja se može javiti kao, što vrlo često i jeste, odbrambeni mehanizam Vašeg organizma u borbi protiv infekcije ili određenog virusa. Iako su vrlo neprijatne i teško se podnose, često su najbolja opcija za najbrže izbacivanje štetnih supstanci ili mikroorganizama (bakterije, virusi, paraziti) iz digestivnog trakta pre nego što one (ili oni) izazovu dodatne komplikacije. Vrlo se lako leči, uglavnom i bez lekova ili ozbiljnijih medicinskih intervencija.

Hronična dijareja je drugačija. One se javljaju često u vezi sa ishranom, određenim namirnicama i samim stilom života pojedinca. Iz čega sledi da se u sindrom hronične dijareje uključuje stanje imunog sistema pojedinca kao i nivoi stresa sa kojima se pojedinac nosi svakodnevno. Istraživanja pokazuju da se hronična ili perzistentna dijareja javlja kod 3% ljudi koji putuju u razvijajuće zemlje. Perzistentna dijareja je ozbiljniji oblik upravo zbog njenog trajanja, usled čega dolazi do dehidratacije i nedovoljne količine apsorpcije hranljivih materija.

Srećom, postoji nekoliko opcija za tretman obe vrste dijareje, koje se nalaze dalje u tekstu.

Šta uzrokuje proliv?

Dijareja predstavlja prirodnu reakciju na dehidrataciju, infekcije ili prisustvo toksina koji moraju biti eliminisani iz digestivnog trakta. Pričamo naravno o različitim alergijama na hranu, bakterijama, parazitima i ostalim mikrobima. Najčešći rizik koji postoji kod dijareje jeste činjenica da ona pogoršava stanje dehidratacije i bolesti (ukoliko ste već bili bolesni). Ovo se dešava usled prekomernog gubitka vode i minerala, uključujući i elektrolite, poput natrijuma, iz organizma velikom brzinom.

Simptomi

Sa većinom simptoma ste vrlo verovatno već dobro upoznati, ali ovde navodimo najčešće manifestacije dijareje:

Da bi se na pravilan način tretirala nastala dijareja, skratilo njeno trajanje i sprečio njen povratak neophodno je znati šta je uzrok njene pojave. Može nastati u različitim stanjima dehidratacije, bolesti ili trovanja hranom. Bebe, deca, odrasli i stariji svi mogu razviti dijareju različitih uzroka. Ovo uključuje i otežano varenje hrane, emotivni stres ili nedovoljan unos vode.

Faktori rizika

Najčešći faktori rizika i uzroci za pojavu dijareje kod odraslih uključuju:

 • Bakterijsku infekciju (najčešće se prenosi sa osobe na osobu ili prilikom kontakta sa nečistim površinama)
 • Alergije na hranu. Poput celijakije i laktozne intolerancije (vrsta šećera koja se nalazi u mlečnim proizvodima) za koju se veruje da je najčešći uzročnik dijareja i kod odraslih i kod dece, pogotovo ukoliko se radi o hroničnoj dijareji. Karakteristično za laktoznu intoleranciju jeste kasnija manifestacija, u adultnom dobu, uglavnom usled hormonske promene poput trudnoće.
 • Konzumiranje zagađene vode (koja sadrži bakterije, parazite, itd.)
 • Trovanje hranom (unošenje hrane koja u sebi sadrži mikrobe poput bakterija i parazita, ili njihove određene produkte)
 • Dehidratacija (konzumiranje nedovoljnih količina vode ili izražen gubitak vode usled bolesti, povraćanja)
 • Problemi sa varenjem (loše, otežano varenje) i sindromi i stanja povezani sa tim, poput, sindroma nemirnih creva (iritabilni kolon), zapaljenske bolesti creva ili autoimunog oboljenja Kronove bolesti.
 • Prejedanje i konzumiranje velikih količina tečnosti u kratkom vremenskom roku
 • Unošenje velikih količina nedovoljno zrelog ili prezrelog voća
 • Unošenje velikih količina masne hrane (otežano se vari, i može doći do steatoreje)
 • Konzumiranje velikih količina kofeina i alkohola (može dovesti do dehidratacije i problema sa varenjem)
 • Stres i anksioznost
 • Posledica konzumiranja antacida. Smatra se da je ova grupa lekova najčešći uzročnik dijareje jer sadrže magnezijum koji dovodi do pojave vodenastih stolica. Ovi lekovi se koriste za simptomatsku terapiju gorušice i refluksa želudačne kiseline. Preporučuje se u ovom slučaju koristiti lekove koji deluju na uzrok nastanka gorušice (ili refluksa) i izbegavati preparate koji sadrže magnezijum.
 • Druge grupe lekova i suplemenata (antibiotici, laktuloza, magnezijum, vitamin C)

Najčešći uzroci proliva kod beba i dece

 • Rotavirus (najčešči uzročnik dijareje kod dece starosti 2 godine i mlađe)
 • Alergije na hranu (intolerancija na laktozu najčešće, ili alergije na kikiriki, ili čak jaja)
 • Kao reakcija na dojenje ili dohranu (povezano sa konzumiranje teško svarljivih supstanci od strane majke ili određenog sastojka u dohrani)
 • Konzumiranje velikih količina tečnosti ili nedovoljno tečnosti
 • Bakterijska infekcija (zbog kontakta sa prljavim površinama, igračkama ili drugim ljudima, a zatim stavljanjem ruku u svoja usta)
 • Mogu izazvati promenu u digestivnom traktu jer ubijaju „zdrave“ tj. bakterije fiziološke flore.

Veoma je bitno zapamtiti da je kod dece i beba pojava retke stolice normalna i česta pojava. Boja njihove stolice se takođe može razlikovati kao i broj stolica dnevno. Sve ovo je već poznato i očekivano.

Obavezno se obratiti doktoru ukoliko dijareja potraje nekoliko dana, pogotovo ukoliko su prisutni neki od sledećih simptoma poput temperature, dehidratacije (suve oči i usta), letargije, neuobičajnog mirisa stolice, krvi u stolici.

Lečenje proliva

Ukoliko dijareja traje duže od nedelju-dve dana, ne znate šta je izaziva i ne poboljšava se uz savete navedene gore neophodno je obratiti se doktoru.

Vaš doktor može preporučiti neku od sledećih terapija:

 • Anti-dijarejni lekovi. Ovi lekovi gase dijarejalne simptome vrlo brzo, međutim ne primenjuju se toliko često jer kao što je već navedeno, dijareja predstavlja prirodni odbrambreni mehanizam organizma, koji nas štiti od različitih toksina i bakterija unetih putem hrane i koji moraju biti izbačeni iz organizma. Zato se preporučuje pacijentima da „izdrže“ taj period akutne dijareje i da dehidrataciju rešavaju prirodni putem. Ukoliko ovo ne pomogne, kreće se sa terapijom.
 • Eliminacijska dijeta. Prati se promena simptoma povezana sa konzumacijom određene hrane. Jedna vrsta namirnica (mlečni prozvodi na primer) se izbaci iz ishrane na određeni period i prati se da li postoji poboljšanje simptoma, isto se radi i nakon vraćanja te namirnice u redovnu ishranu.
 • Hidratacija i konzumiranje lake hrane do poboljšanja simptoma.
 • Savetnik za ishranu. Ukoliko niste sigurni koji vid dijete bi Vama odgovarao, preporučujemo Vam da se javite našem kolegi, personalnom treneru i lekaru. On će zajedno sa Vama sagledati situaciju i Vaše zdravstveno stanje i na osnovu toga će prilagoditi plan ishrane.

Kako zaustaviti dijareju (proliv)

5 načina za kućni tretman.

1. Konzumirajte lako svarljivu hranu

Postavlja se pitanje – Koju hranu jedete kada imate dijareju? Predstavljamo vam spisak namirnica koje su najbolje za Vas u tom momentu:

 • Hranite se lagano. Više obroka dnevno, manja količina hrane po obroku. Poenta je rasteretiti creva i ne davati im previše posla.
 • Jednostavna lako svarljiva hrana. Prvih par dana se držite jednostavne hrane poput žitarice celog zrna, jabuka, banana, pirinča. Ove namirnice se lako vare a bogata su vlaknima i dovode do učvršćivanja stolice.
 • Laneno ulje. Dokazano skraćuje vreme trajanja dijareje.
 • Voće i povrće. Obezbeđuju vodu, vlakna i elektrolite. Konzumiranje sveže ceđenih voćnih sokova ili barenog povrća pomaže Vašem stomaku.
 • Med i đumbir. Mala količina meda i đumbira dodata u biljni čaj smiruje creva i smanjuje iritaciju.

Namirnice koje treba izbegavati kada imate dijareju:

 • Mlečni proizvodi (teško svarljivi, izuzev jogurta ili kefira koji potpomažu funkciju creva u većini slučajeva)
 • Potencijalne alergene. Misli se na alergiju na hranu poput glutena, orašastih plodova, školjki, mlečnih proizvoda.
 • Masna hrana. Teško se vari, dodatno opterećuje stomak i pogoršava simptome dijareje. Dakle izbegavati brzu hranu, masnu hranu, prženu hranu, hranu bogatu sirom.
 • Šećer i veštački zaslađivači. Bakterije vole šećer a on u najvećem broju slučajeva umanjuje funkciju imunog sistema.
 • Kofein (stvara grčeve)
 • Gazirani, slatki napici
 • Alkohol
 • Kruške, pasulj, kukuruz, soja, krompir mogu pogoršati simptome

2. Hidratacija

Konzumiranje dovoljnih količina tečnosti je krucijalno kod dijareje jer se ogromna količina gubi putem stolice. Preporučuje se količina od 2 čaše vode na svakih sat vremena. Takođe, domaća supa, biljni čajevi (bez kofeina) smiruju stomak.

Iako nije dobro rešenje za sve, nekima od nas može prijati i poboljšati simptome konzumiranje kokosove vode ili svežeg soka od povrća. Bitno je napomenuti da se tečnost ne sme konzumirati u velikim količinama odjednom, nego postepeno, jer u suprotnom slučaju pogoršava simptome. Kontrolu možete vršiti putem urina, ukoliko nemate potrebu da urinirate često a kada to uradite urin je tamne boje, potrebno je da povećate količinu tečnosti dok se boja vašeg urina ne vrati na svetlo žutu.

3. Odmor

U ovim situacijama izbegavajte fizičku aktivnost, postarajte se da se odmarate dovoljno, spavajte dovoljno, dozvolite svom telu da se oporavi.

4. Suplementi

Određene supstance poboljšavaju celokupnu funkciju digestivnog trakta, procesa varenja i umiruju stomak. Preporučujemo neke od sledećih preparata:

 • Probiotik. Lekovi koji pomažu organizmu u borbi sa infekcijom i čuvaju fiziološku floru digestivnog trakta. Dostupni u slobodnoj prodaji.
 • Digestivni enzimi (poboljšavaju apsorpciju)
 • Glutaminski prašak. Glutamin je aminokiselina koja pomaže u obnavljanju digestivnog trakta (naročito nakon dijareje)
 • Aloe vera sok. Uzima se tri puta dnevno, pola čaše. Obnavlja unutrašnji zaštitni omotač digestivne cevi.
 • Sirova vlakna lana i čia semena. Uzima se 2-3 supene kašike dnevno. Učvršćuju stolicu i smanjuju broj dijareja dnevno.

5. Esencijalna ulja

Istraživanja su pokazala da ulje peperminta smiruje stomak, smanjuje inflamaciju i ublažava dijareje. Pored toga, istraživanja su takođe pokazala da mentol u ovom ulju ima anitspazmolitičko dejstvo, tj. smanjuje grčeve, česte dijareje i bolove.

Kako zaustaviti dijareju kod beba i dece?

Deca i odojčad predstavljaju grupu sa visokim rizikom od pojave dehidratacije kod dijareje. Kao i grupu u kojoj se dijareja često javlja usled raznih alergija, nove hrane i nerazvijenog imunološkog sistema. Najčešće su alergije na mlečne proizvode, pa čak i na majčino mleko. Simptomi na koje treba obratiti pažnju su povraćanje i osip u pratnji sa dijarejom. Da bi se izbeglo davanje lekova od samog starta, preporučuju se sledeće metode:

 • Davati deci izvor elektrolita (prvenstveno natrijuma) kod dijareja
 • Davati im hranu sa probiotskim delovanjem, poput jogurta, kefira, povrća ili oralnih kapi koje sadže probiotike.
 • Pri pojavi osipa (pogotovo usled čestog menjanja pelena) preporučuje se brisanje deteta sa mlakom vodom i gazom a izbegavajte korišćenje vlažnih maramica i sapuna koji isušuju kožu. Nakon toga nanesite kremu.
 • Ukoliko se dijareja ne povuče za tri dana najduže konsultujte se sa pedijatrom u vezi daljih postupaka.

Akutnu dijareju možete lečiti sami, to se i preporučuje, u prvih nekoliko dana, uz obavezno praćenje simptoma i njihovo poboljšanje ili pogoršanje uz predloge navedene ranije u tekstu. Međutim, obavezno se obratiti lekaru ukoliko se dijareja javlja nekoliko dana uzastopno kod beba, dece, pothranjenih osoba ili starijih osoba, kao i ukoliko je praćena sledećim simptomima:

Obavezno povedite računa o hidrataciji, nadoknadite izgubljenu tečnost i elektrolite. Sa svakim pogoršanjem simptoma obratite se doktoru u najkraćem roku.

Opsirnije: Dijareja • Proliv

14 одговора на „Kako zaustaviti proliv (dijareju) ?“

 1. Moja baba (79) je bila u bolnici 10 dana radi ispitivanja jer je pala u nesvijest i ustanovili su joj da ima aortnu stenozu i srcane zaliske i zbog neke urinarne infekcije prepisali su joj Panklav antibiotik koji je ona ispila cim je izasla. Medjutim tad pocinju njene tegobe. Danima je zena imala proliv i po vise od 10 puta na dan i jake bolove u stomaku. Koristila je i probiotike i sve i nije mogla da ga zaustavi osim mozda na jedan dan. Hitno je prebacena nazad u bolnicu jer joj je pritisak pao na 50/30 i dehidrirala je. Tamo su joj ustanovili da je zakacila bakteriju Clostridium difficile. Vec 7 dana je u bolnici i dalje ima proliv i bol u stomaku i nista ne moze da jede i muka joj je. Tamo su joj ukljucili kroz infuziju neke antibiotike protiv te bakterije al ne znam koliko pomazu jer se njeno stanje ne popravlja. Juce je izrazila zelju da pojede narandzu al joj medicinska sestra nije dozvolila. Znate li nesto o prolivu izazvanim ovom bakterijom i cime bi se to moglo zaustaiti i sta jesti?

  1. Clostridium difficile, anaerobna bakterija, uzrokuje pseudomembranozni kolitis koji se javlja zbog upotrebe antibiotika, u vašem slučaju je to Panklav (amoksicilin) ali ga mogu izazvati i drugi antibakterijski lekovi. Bakterija se kod zdravih normalno nalazi u crevu, ali ne u dovoljnom broju da uzrokuje pseudomembranozni kolitis. Ovaj kolitis nastaje tako što antibiotik menja fiziološku mikrofloru creva i olakšava bujanje bakterija koje su otporne na dotični antibiotik među kojima je i Clostridium difficile. Bolest je veoma teška i manifestuje se profuznim prolivom, povišenom temperaturom, bolovima u stomaku, dehidracijom, itd. U bolnici baki verovatno sprovode terapiju vankomicinom, kojim se u velikom broju slučajeva može izlečiti ovaj kolitis ako je terapija započeta na vreme.

   Opširnije o ovoj bakteriji možete pročitati ovde.

   Hranu ne bi trebalo konzumirati dok se vankomicinom ne odradi svoj posao, samo je potrebno nadoknaditi vodu i elektrolite.

 2. Ja sam jedva uspeo da zaustavim hronicnu dijareju, trajala je oko 3 godine, svaki dan, bar dva puta dnevno, radio svakakve preglede, kolonoskopiju, gutao barijum, menjao ishranu, ali u sustini je bio problem stres, mnogo se radilo i nerviralo. Pronadjite vremena za sebe, da se opustite, meditirajte i ostanite uvek pozitivni. Nećete mi verovati dok ne probate! 😀

  1. I mi se slažemo sa Vama, hvala na komentaru. Srdačan pozdrav. 🙂

 3. Htela bi da podelim sa vama za mene najbolju terapiju za akutni vodenasti proliv, a to je terapija sa probiotikom (LINEX), plazma keks i sto vise tecnosti (izbegavati kafu i cajeve koji povecavaju diurezu (kako ne bi potencirali dehidrataciju)), verujte mi ovo je najbolji nacin da zaustavite proliv koji je nastao zbog toga sto ste nesto lose pojeli

 4. Zdravo,imam pitanje,moja mama ima vec duze problem sa dijarejom,nije svakodnevno vec nakon 4,5 dana se pojavi,izgubila je na tezini,slabo jede,sta nam preporucujete?hvala unapred

  1. Poštovanje,

   Koliko mama ima godina? Da li pije neke lekove? Da li boluje od nečega?

   Morate nam malo opširnije opisati slučaj. Pozdrav.

  2. Devojka mi ima grceve u stomaku i vodenu stolicu ali ne uvek dnevno dva do tri puta dbevno i tera je da podrigne vise puta kako resiti taj problem posto je sad vadredno stanje i nemozes lekove kupiti

 5. Moj tata 90 godina, u domu dobio coronu. To prelezao, drugi test negativa. I pre korone bio na antibioticima. Znaci od februara…Druge lekove koje koristi su rivotril, dilacor,nolpaza, tritico, cavinton, defrinol, sanval, leponex, heferol. U jednom trenutku su mu dali i coldrex koji mislim da ne ide sa lekovima za srce…Javla se dijareja koje traje evo vec dtugi mesec. Krvna slika CPR 208, leu 21, Hb123. Uradjen hemokust koji je bio pozitivan. Uradjen colpokultura, test na clostridium i taj test negativan.31.08 dobija infuzione rastvore, pance, probiotik, orvazil. Dijareja se nastavlja . On odbija da jede. Juce izbacuju tritico, uvode laxix, amara farm sirup i predlazu Nutridrink. Molim Vas za Vase misljenje.

 6. Pitanje
  Imam problem sa bakterijama stafilokokus aureus posle vadenja zuba otvoren sinus i tri operacije sinusa
  Niti jedan antibiotik nije mogao da me izleci vec nekoliko godina
  Sada su otoci po celom telu krece se kroz limfu, nema u krvnoj slici
  Samo kada se otvori na kozi uz jake bolove uvek bris pokazuje iste bakterije
  posto sam inzenjer hemijske tehnologje pravim neke obloge pa to ocistim i tako se mucim godinama. Naravno da se menja i stolica. Tesko zivim.

 7. Zdravo imam pitanje ?E ovako mi zivimo u Minhenu.Radi se u vezi mog sina …moj sin ima 17 godina i od Januara meseca ima proliv i krv kroz stolicu ..e ovako oni mnogo odugovlace sa terminima pa bi mi morali cekat jos 20 dana do snimanja creva sondom ili kako se to vec kaze…izgubijo je na kilazi ima jako los Apetit treba mi vas savet sta da radim …mnogo brinem a nemocna sam sta da radim …lijep Pozdrav i hala u napred za odgovor

 8. Moj problem je retka stolica koja traje vec pet meseci!Pre osam meseci sam operisao tumor na debelom crevu.Tada je plasirana stoma koja je skinuta posle tri meseca.Desetak dana posle skidanja stome pojavio mi se ileus.Po izlasku iz bolnice tri,cetiri dana ne izlazim u wc.posle jedan dan presedim u njemu.Stilica nije formirana i tecna je a i praceno je burlanjem i grcevima u stomaku.

Затворено за коментаре.