Kako preboleti mamurluk ?!

Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i bolova u stomaku, nakon noći provedene u društvu veće količine alkohola, zajedno čine grupu neprijatnih simptoma koje nazivamo mamurluk. U sklopu mamurluka javlja se i mnogo drugih simptoma koji su povezani sa prekomernom konzumacijom alkohola.

Prilikom konzumacije alkohola u organizmu se odvija više procesa koji svi zajedno doprinose pojavi gore navedenih simptoma. Dehidratacija, snižena glikemija (hipoglikemija – nizak nivo šećera u krvi) i iscrpljenost. Dehidratacija se dešava usled prekomerne proizvodnje urina, alkohol uzrokuje nisku glikemiju, dok nedostatak hrane i iscrpljenost oslikavaju loše spavanje.

Definicija
Simptomi
Drugi uzroci i faktori rizika
Komplikacije
Saveti za terapiju mamurluka
Konvencionalna terapija
Prirodni principi lečenja
Prevencija mamurluka

Definicija

Dakle, mamurluk je grupa simptoma koji se javljaju nakon prekomerne konzumacije alkohola. Što veće količine alkohola se unesu u organizam, veće su šanse za pojavu simptoma, kao i za veći intenzitet istih. Simptomi najčešće iščezavaju nakon 12h, ali mogu trajati i do 24 časova. Simptomi mamurluka počinju da se ispoljavaju tek nakon poslednjeg pića, dakle kada nivo alkohola u krvi počinje da opada. Pogoršavaju se u narednom periodu i dostižu maksimum kada nivo alkohola padne na nulu.

Kako preboleti mamurluk ?!!
Kako preboleti mamurluk ?!!

Simptomi

Svako doživljava mamurluk i njegove propratne simptome na drugačiji način. Ovo je uslovljeno prvenstveno ličnom hemijom organizma, količinom konzumiranog alkohola, količinom hrane u organizmu i velikom broju drugih faktora. Svaki organizam je drugačiji i ispoljavaju se različiti simptomi u različito vreme i sa različitim intenzitetom.

Najčešći simptomi mamurluka su sledeći:

Drugi uzroci i faktori rizika

Svakako, glavni uzrok pojave mamurluka je konzumiranje velikih količina alkohola, međutim, postoje i drugi faktori koji takođe utiču na pojavu mamurluka:

 • Prekomerna količina alkohola, kao prvi i osnovni faktor;
 • Konzumiranje alkohola na prazan stomak;
 • Konzumiranje tamno prebojenih pića – viski, burbon, vinjak, tamno pivo, crveno vino;
 • Alkohol podstiče organizam na produkciju veće količine urina, stoga dolazi do dehidratacije;
 • Alkohol utiče na moždanu aktivnost u toku sna, stoga se posledično javlja iscrpljenost;
 • Alkohol remeti hormone koji regulišu cirkadijalni ritam (dnevno-noćni ritam) i biološki sat;

Komplikacije

Prekomerno konzumiranje alkohola, pogotovo na dnevnoj bazi, dovodi do razvitka alkoholizma, bolesti jetre i velikog broja drugih medicinskih stanja. Međutim, opasnost postoji u situacijama kada se simptomi povežu sa pijanim stanjem, dok se zapravo dešava po život opasna situacija za pacijenta, koja se naziva trovanje alkoholom.

Znaci trovanja alkoholom:

Ukoliko postoji sumnja na trovanje alkoholom, obratiti se doktoru u što kraćem vremenskom roku.

Pored ove ozbiljne komplikacije, kao posledica konzumiranja alkohola dolazi i do nemogućnosti obavljanja svakodnevnih obaveza, između ostalog i usled pojave vrtoglavice i slabosti može doći do pada i drugih akcidentalnih povreda.

Saveti za terapiju mamurluka

DA:

 1. Rehidratacija (dehidracija>>)
 2. Zdrav obrok bogat proteinima i kompleksnim ugljenim hidratima (Osnovne vrste dijeta>>)
 3. Poboljšati elektrolitski status konzumiranjem kefira, kokosove vode i sveže lubenice
 4. Odspavajte
 5. Prošetajte ili posetite teretanu, ali oprezno, nemojte trenirati ako niste ispoštovali stavku pod rednim brojem 1!! Jer vrlo lako tokom intezivnih treninga može doći do pucanja tetiva ukoliko niste dovoljno hidrirani!
 6. Pozovite hitnu pomoć ukoliko primetite da je neko bez svesti nakon konzumiranja akohola…

NE:

 1. Ne uzimati paracetamol (acetaminofen), jer u kombinaciji sa alkoholom uzrokuje ozbiljne probleme sa jetrom
 2. Izbegavati vožnju i rukovođenje teškim mašinama s obzirom da je pažnja i koordinacija poremećena
 3. Ne vršiti rehidrataciju konvencionalnim sportskim pićima
 4. Ne konzumirati teške, masne obroke

Konvencionalna terapija

U najvećem broju slučajeva, doktori ne prepisuju terapiju za mamurluk. Međutim, u poslednje vreme, postoji sve veći broj prvenstveno na zapadu, klinika koji tretiraju mamurluk. U njima se terapija sastoji do infuzije koja pomaže sa dehidratacijom, bogata je vitaminima (Vitamin C), glukozom i reguliše elektrolitiski status. Međutim, iako zvuči vrlo primamljivo, ovaj vid terapije mamurluka u dužem vemenskom periodu može da dovede do komplikacija.

Prirodni principi lečenja

Kada se sprovodi terapija mamurluka radi se na otklanjanju svakog od pojedinačnih simptoma, dakle dehidratacije, niskog šećera u krvi i uznemirenosti stomaka. Preporučujemo sledeće:

1 Magenzijum

Kod prisutne glavobolje, 400mg magnezijuma, umanjuje bolove i pritisak. Ukoliko često konzumirate alkohol ili bolujete od dijabetesa, postoji mogućnost postojanja deficijencije magnezijuma u organizmu, tada se preporučuje ova doza magnezijuma pre spavanja i odmah nakon ustajanja u cilju sprečavanja glavobolje.

2 Kokosova voda

Dehidratacija usled pojačanog mokrenja ili povraćanja, nastala prilikom konzumacije alkohola se mora regulisati. Neka istraživanja pokazuju da je u slučaju mamurluka preporučljivo konzumirati kokosovu vodu, koja je mnogo lakša za stomak, u odnosu na običnu vodu ili veliki broj rehidrirajućih sportskih pića, kao i činjenica da ne izaziva povraćanje. Razlog ovome su elektroliti koji su vrlo zastupljeni u vodi od kokosa, pogotovo kalijum, koji je u ovim situacijama prekomerno potreban organizmu.

3 Čaj od đumbira

U cilju smirivanja stomaka i prestanak povraćanja preporučuje se pijenje čaja od korena đumbira, sa vrlo malo meda. Čaj se treba unositi u malim gutljajima, duži vremenski period u toku dana. Drugi efekat je čaja je stabilizacija nivoa šećera u krvi.

4 Jaja

Jaja za doručak su možda najbolja opcija nakon noći bogate alkoholom. Naime, jaja sadrže L-cistein, aminokiselinu koja je zadužena za razlaganje toksina u našem organizmu. Pored toga, jaja su bogata proteinima i vratiće snagu telu, pa time i olakšati oporavak.

5 Složeni ugljeni hidrati

Kako alkohol ima tendenciju snižavanja vrednosti sećera u krvi, obrok sa zdravim, složenim ugljenim hidratima će telu doneti potrebnu energiju. Preporučuje se konzumiranje krompira koji su bogati kalijumom, vitaminom A, beta karotenom, vitaminom C i vitaminom B6, susptancama potrebnim za oporavak organizma.

6 Vitamin B6

Ublažava simptome mamurluka, međutim visoke doze vitamina, mogu ometati dejstvo drugih lekova poput antidepresiva, antibiotika, nekih lekova za terapiju astme, povišenog krvnog pritiska, tuberkuloze ili hemoterapije, stoga je najbolje konsultovati se sa lekarom pre upotrebe.

7 Čorba sa kostima

Čorba sa kostima je bogata elektrolitima tako da u velikoj meri učestvuje u rehidrataciji kao i uspostavljanju balansa u koncentraciji elektrolita, ima umirujuće dejstvo na stomak.

8 Mleko od čička

Vrši detoksikaciju, razgrađujući toksine i pritom održava zdravu funkciju jetre. Preporučena doza 50-100 mg, za pravilnu funkciju jetre. Ima umirujuće dejstvo na stomak.

Prevencija mamurluka

 • Ne konzumirajte cigarete i alkohol zajedno (pogoršavaju simptome mamurluka), znamo da je to teško,ali…
 • Popijte čašu vode, između dve čaše alkohola koji konzumirate
 • Popijte veliku čašu vode pre odlaska na spavanje (poželjno je i više od pola litre)
 • Jedite dok pijete – hrana u želucu će smanjiti koncentraciju alkohola u krvi i stabilizovati nivo šećera
 • Umerene količine alkohola su najbolja prevencija

3 одговора на „Kako preboleti mamurluk ?!“

 1. Posle dobrog druženja sa alkoholnim pićem poželjno je popiti par čaša (2-5) limunade (voda i ceđeni limun sa kašikom šećera) ili orosal sa vitaminom C. I na kraju brufen. :))

Затворено за коментаре.