Ishemijska optička neuropatija

Ishemijska optička neuropatija (ION) predstavlja stanje poremećenog protoka krvi ka optičkom nervu sa posledično nastalim trajnim oštećenjem nerva. Kod ION dolazi do iznenadnog gubitka vida na jednom ili na oba oka.

Optički nerv prenosi informacije od oka do mozga u kome dolazi onda do konverzije ovih informacija u sliku koju mi vidimo. Kada je protok krvi ka optičkom nervu oslabljen ili kompletno blokiran, nerv ostaje bez dovoljne količine kiseonika i hranljivih materija neophodnih za normalno funckionisanje. Njegova funkcija slabi a vremenom može doći i do odumiranja nerva u potpunosti.

ION može uticati na centralni i na periferni vid ili na oba. Oštećeni optički nerv nije moguće popraviti stoga su svi gubici vida nastali usled ishemijske optičke neuropatije često trajni. Uobičajeno je da osobe sa ION i dalje imaju bar malo sačuvan periferni vid.

Simptomi

Ukoliko je protok krvi ka optičkom nervu oslabljen, dolazi do zatamnjenja vida i nakon nekoliko sekundi ili minuta se on vraća u normalnu. Ovo stanje se zove tranzitorni ishemijski napad (TIA). Napadi se često dešavaju pre nastanka ION. Ukoliko imate TIA, obratite se doktoru na vreme, kako rana dijagnostika i terapija mogu sprečiti gubitak vida.

Faktori rizika

Iako se ION može javiti kod bilo koga, osobe koje se nalaze u grupama sa povišenim rizikom su:

  • Stariji od 50 godina
  • Osobe sa hipertenzijom (povišen krvni pritisak)
  • Osobe sa dijabetesom (šećerna bolest)
  • Osobe koje konzumiraju cigarete
  • Osobe sa začepljenim krvnim sudovima (tromboza)
  • Osobe sa glaukomom
  • Osobe koje pate od migrenoznih glavobolja
  • Osobe sa otokom arterija glave – temporalni arteritis

Dijagnoza

Za postavljanje dijagnoze neophodan je pregled specijaliste za oči – oftalmologa. Tokom pregleda, neophodno je prvo uraditi širenje zenica uz pomoć kapi i zatim se pregledaju krvni sudovi zadnjeg dela oka i sam optički nerv i traže se znaci otoka.

Dodatno doktor može uraditi test za određivanje stanja perifernog vida i merenje pritiska u oku.

Ishemijska optička neuropatija; FOTO: https://www.aao.org/editors-choice/are-steroids-effective-in-nonarteritic-anterior-is
Ishemijska optička neuropatija; FOTO: https://www.aao.org/editors-choice/are-steroids-effective-in-nonarteritic-anterior-is

Lečenje

Ukoliko je ION uzrokovan otokom arterija glave (temporalni arteritis) za terapiju se prepisuju tablete kortikosteroida – prednison. Ovaj lek može sprečiti razvoj ION u drugom oku.

Takođe, važno je tretirati sva druga stanja koja mogu dovesti do nastanka ION. Pod ovim se mislim na regulisanje krvnog pritiska, dijabetesa, migrena i ostalih oboljenja, prepisivanje odgovarajuće terapije i naravno poštovanjem iste.

Međutim, ne postoji terapija koja Vam može povratiti igubljeni vid nastao usled ION. Moguće je pokušati sa određenim tehnikama i dostići izuzetno slab vid.

Važno je redovno se kontrolisati i pri prvoj pojavi simptoma obratiti Vašem doktoru za dalju dijagnozu i eventualnu terapiju.