Intrauterini kontracepcijski ulošci

Spirala

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

spiralaU šupljini maternice iza menstruacije mogu se staviti ulošci u obliku osmice dvostrukog slova S ili spirale, koji su napravljeni od plastičnog materijala. Takav uložak može postaviti bez opasnosti samo ginekolog. Za postavljanje uloška nije potrebno širenje ušća materice. Žena s uloškom ne može da zatrudni jer uložak ubrzava putovanje jajašca kroz jajovod tako da ono stigne u maternicu kada još njegova sluznica nije pripremljena da ga prihvati. Ulozak moze da dobije samo potpuno ginekološki zdrava zena, a moze ga nositi dugo. Povoljna strana ove metode jeste da ne ometa odnos sa muškarcem, spirala je jeftina i ne zahteva nikakvu dalju brigu zene o kontracepciji. U nekih zena maternica spontano izbaci ulozak. Neke imaju jače menstruacije, bolove ili krvarenja, pa uložak treba ukloniti, a isto tako i ukoliko nastupi upala maternice. Nakon vadenja uloška žena može odmah da za trudni.

Vaginalna dijafragma

To je opna, kapica od tanke gume, izrađena u raznim velicinama, razapeta na elastični obruč tako da se može lakše uvući u rodnicu i da se bolje priljubi oko rodničkog dela maternice. Dobro postavljena dijafragma, prave veličine, s prodor muskih spermatozoida u maternicu i njihov susret sa zrelim jajašcem. Lekar treba da odredi veličinu dijafragme te da nauči ženu da ispravno postavi dijafragmu. Ukoliko postoji upala materice, ili grlića maternice, pre postavljanja potrebno je izlečiti upalu. Ima zena sa spuštenom maternicom, razdorima dna zdjelice u kojih se dijafragma ne može dobro postaviti, pa nije sigurno da će imati potrebno kontraceptivno delovanje. Tim ženama lekar neće ni preporučiti dijafragmu. Uz dijafragmu se uvek koristi kontraceptivna pasta, želatinozna masa koja umrtvljuje muške polne stanice ukoliko su ipak prodrle mimo dijafragme.
Dijafragma se uvede u rodnicu pre polnog odnosa, a ostaje u rodnici najmanje 8-10 sati. Ako se odnos ponavlja dok je dijafragma u rodnici, potrebno je da se u rodnicu ubaci jos kontraceptivne paste.
Ukoliko se vaginalna dijafragma čisti i održava po propisima, može se koristiti vise od godinu dana. Nakon odredjenog vremena se ide na kontrolu, da bi se ustanovilo da li je potrebno menjati veličinu dijafragme. Nakon porođaja dijafragmu treba zameniti većom.

Prezervativ (kondom)

Kondom, gumena je navlaka koju upotrebljava muškarac. Predstavljaju vrlo pogodnu i sigurnu metodu kontracepcije. Kondomi koji imaju rezervoar u kojima se nakuplja seme nakon izbacivanja, sigurniji su. Kod njih postoji manja mogucnost da dodje do pucanja tokom odnosa. Prezervativi imaju i tu posebnu prednost da dobro štite od polnih bolesti.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

4 • Pitanja i odgovori

  1. molim vas odgovorite mi sto pre, jer ako sam se zarazio da znam da idem da se obesim, Hvala na razumevanju.

  2. Hej, cao.

    Pre tačno godinu dana sam stavila spiralu, organizam ju je veoma dobro prihvatio. Međutim komplikacije su se javile tek nakon godinu dana kada sam počela da gubim puno krvi, postala sam anemična. Hemoglobin mi je bio oko 75, nikako nisam mogla da ga povećam. To sam uspela tek nakon što sam spiralu izvadila. Tako da bih vam preporučila da ne koristite ovo kontraceptivno sredstvo s obzirom da možete upasti u veoma tešku anemiju koja može uzrokovati čak i smrt. Mehanička zaštita, odnosno kondom je najbezbolnija i najsigurnija stvar koju možete koristiti da se zaštitite od trudnoće.

Napišite Vaš odgovor/pitanje