Hymenolepis nana • Mala dečija pantljičara • Himenolepidoza

Hymenolepis nana (Himenolepis nana) je pantljičara koja se sreće širom sveta, uglavnom kod dece. Izaziva oboljenje koje se zove himenolepidoza. To je patuljasta pantljičara koja živi u tankom crevu i nema prelaznog domaćina (monoksena), već se larva i odrasli parazit razvijaju crevu čoveka.

Morfologija
Razvoj i patogeneza
Simptomi himenolepioze
Dijagnoza

Morfologija

Himenolepis nana je mala pantljičara, poseduje skoleks sa četiri pijavke i rostelum sa vencem kukica. Zadnji člančići su gravidni i ispunjeni jajima. Oni se brzo razgrade u tankom crevu i iz njih se oslobađaju karakteristična jaja. Jaje je segmentirano sa dve opne. Unutrašnja opna je deblja i sa njenih polova polaze filamentozna vlakna, čineći treću filamentoznu opnu. U sredini jajeta nalazi se embrion sa šest kukica, heksakant.

Razvoj i patogeneza

Čovek se zarazi ako unese jaja ove pantljičare zagađenom hranom, vodom ili kontaminiranim rukama u gastrointestinalni trakt. Moguća je i autoinfekcija. Iz jaja se oslobađa embrion – heksakant i zavlači u crevne resice, gde u toku 4 dana naraste u larveni oblik czsticercoid (cisticerkoid), od koga se za 2-3 nedelje razvija odrasla pantljičara. Otkidanjem zrele proglotide jaja od odraslog parazita prelaze u fekalnu masu i defekacijom u spoljašnju sredinu, proces se ponavlja.

Simptomi himenolepioze

Bolest obično protiče bez kliničkih manifestacija. Ukoliko se u tankom crevu nalazi veliki broj parazita javlja se nadražaj creva sa prolivima i grčevima, gubitak apetita, enteritis i manja krvarenja. Toksični produkti metabolizma mogu izazvati nesanicu i konvulzije.

Dijagnoza

Parazitološka dijagnoza se postavlja nalazom jaja ili člančića u stolici.

2 одговора на „Hymenolepis nana • Mala dečija pantljičara • Himenolepidoza“

  1. Na koji način se još može utvrditi prisustvo pantljicare kod deteta? Da li postoji još neka analiza osim perianalnog otiska i pregleda stolice. Iz krvi, antitela ili sl.?! Dete već 3 godine ima istu kilazu, iz stolice su nalazi uvek uredni, a on sve češće ima glavobolje, povremeno užasne grčeve u stomaku… Molim Vas za odgovor. Hvala unapred!

    1. Mislim da ste nabrojali sve načine za dokazivanje pantljičare u organizmu. Uzroci iste kilaže kod bebe su mnogobrojni. Možete nam pisati opširnije o bebinom životu, načinu ishrane, istoriji bolesti i lekarskim izveštajima preko kontakt forme, na osnovu čega bih Vam mogao dati konkretan savet. Na osnovu do sad napisanih informacija Vam ne mogu ništa reći.

Затворено за коментаре.