Humani herpes simplex virus • (HSV tip 1 i 2)

Reč herpes prvi put je upotrebio Hipokrat, opisujući promene na koži. Ova reč potiče iz grčkog jezika,a na našem jeziku znači mileti, nečujno doći. Postoje dva antigenska tipa herpes virusa, 1 i 2. Ranije se smatralo da herpes simplex tip 1 virus uzrokuje samo infekciju sluzokože usta (usne) i oka, dok herpes simplex tip 2 uzrokuje genitalni herpes. Danas se zna da oba tipa mogu da izazovu i genitalne infekcije, ali i labijalni herpes.

Veličina, morfologija, struktura i osobine herpes virusa
Razmnožavanje i kultivisanje HSV
Kako se prenosi herpes?
Patogeneza humanog herpes virusa
Humani herpes simplex tip I simptomi
Humani herpes simplex tip II simptomi
Imunitet nakon infekcije herpes simplex virusa
Dijagnoza herpes simplex virusa
Profilaksa i lečenje herpes infekcije

Veličina, morfologija, struktura i osobine herpes virusa

Za razliku od većine virusa, virusna čestica herpesa je nešto veća, 110-120nm. Genomi humanog herpes simplex virusa tip I i tip II su identični u oko 40%, razlikuju se geni samo koji kodiraju proteine za antigenske osobine ova dva tipa. Što bi značilo da će rezultati seroloških reakcija za ova dva tipa biti različiti. Genom i jednog i drugog tipa je sadržan u DNA lancu. Lanac je zaštićen virusnim nukleokapsidom, koji je ikozaedarne simetrije sa 162 kapsomere koji ima izgled ljuske koja obavija jezgro virusa. Oko kapsida herpesni virus poseduje još jednu ovojnicu proteinske prirode nazvanu tegmentum. Nju sa spoljašnje strane pokriva dvoslojna ovojnica lipoproteinske građe, bogata fosfolipidima i izgrađena od podjedinica – peplomera, i na njoj se nalaze kratki izdanci.

Zahvaljujući najpovršnijoj ovojnici herpes je osetljv na etar, hloroform, fenol, alkohol, proteolitičke enzime, uv i gama zrake. Takođe HSV je izuzetno osetljiv na povišenu temperaturu, na 56ºC izgubi oko pola svoje infektivnosti.

Preostale osobine ovog virusa su identične kao i kod ostalih vrsta iz porodice herpesviridae, kojoj pripada i HSV.

Razmnožavanje i kultivisanje HSV

Razmnožavanje humanog herpes simplex virusa u domaćinskoj ćeliji je složen proces. U jedru domaćina se sintetiše virusna DNA, a virusni proteini se sintetišu u citoplazmi domaćinske ćelije uz katalizu enzimom timidin kinaze i DNK polimeraze. Sazrevanje i integracija virusne čestice se odigrava u jedru. Pri tome u jedru nastaju inkluzije tip A, tzv. lipschutzova telašca (zrnaste ili amorfne tvorevine koje zauzimaju veći deo jedra ćelije domaćina). Zrele virusne čestice se oslobađaju iz jedra pupljenjem i nakupljaju se u endoplazmatskom retikulumu iz kog dospevaju na površinu ćelije.

Humani herpes simplex se lako umnožava u različitim vrstama ćelijskih kultura (naročito u humanim ćelijama i ćelijama kunića) kao i na horioalantoisnoj membrani embrionisanog kokošijeg jajeta.

Herpes virus ispoljava selektivnu citopatogenost, odnosno stvara tipičan citopatogeni efekat samo u određenim ćelijama, naročito ima afinitet za ćelije embrionalnog ektoderma. Ova osobina virusa je veoma štetna za trudnice u slučaju infekcije u trudnoći. (ektoderm – tkivo embriona)

Opsirnije: Virusne citocidne infekcije

Kako se prenosi herpes?

HSV tip 1 i 2 se mogu preneti kapljičnim putem. Rezervoar herpes virusa je čovek koji boluje od neke manifestne herpetične infekcije ili virusonoša. Izvor zaraze je pljuvačka i izmet, a virus se prenosi direktnim kontaktom i preko raznih predmeta. Ulazna vrata su obično respiratorni trakt, ali može biti i oko i preko oštećene kože. Zabeleženo je da se herpes prenosi polnim putem, a može da se prenese na bebu prilikom porođaja. I oboljenje koje ovaj virus uzrokuje ubraja se u kategoriju polnih bolesti. HSV je veoma rasprostranjen u svetu.

Patogeneza humanog herpes virusa

Kao što je gore pomenuto, i prvi i drugi tip mogu da izazovu genitalne infekcije, ali i labijalni herpes. U nastavku ćemo navesti kako se još infekcije ovim tipovima mogu manifestovati.

Humani herpes simplex tip I simptomi

Primarna infekcija tipom I nastaje rano u životu (najčešće kod dece). Prenosi se gore navedenim putevima. Posle primarne infekcije virus ne izčezava iz organizma nego ostaje u latentnoj formi u senzornim ganglijama nerava (najčešće u senzornim ćelijama spinalnih ganglja maksilarne i mendibularne grane nerva trigeminusa). Smatra se da virus izazove latentnu infekciju ganglijskih ćelija, a da se iz primarne lezije širi putem nervnih ovojnica do ganglija i obrnuto.

Ova primarna infekcija je često inaparentna (neprimećena), virus može ponovo da se aktivira i da dovede do pojave raznih simptoma. Ovo se dešava pod dejstvom raznih uticaja koji poremete ravnotežu između virusa i domaćina.

Najčešći uticaji koji mogu uzrokovati pojavu simptoma su:

Najčešći simptom rekurentne infekcije je herpes labialis (herpes febrilis). Manifestuje se pojavom grupe vezikula, obično na koži usta odnosno na prelazu kože u sluznicu. Počinje lokalnim bolom i svrabom na određenom mestu, a zatim se pojavljuju vezikule (balonirajuća degeneracija inficiranih ćelija i nakupljanje tečnosti). Vezikule – kruste kada otpadnu, ne ostaju ožiljci.

Ostali simptomi koje može prouzrokovati humani herpes simplex virus su:

 • Akutni herpetični gingivostomatitis – Najčešći je simptom primarne infekcije u kome se takođe javljaju ranice na usni.
 • Herpetični ekcem
 • Herpetični keratokonjuktivitis i keratitis – Manifestuje se jednostranim folikularnim konjuktivitisom sa otokom kapka.
 • Herpetični meningoencefalitis – Najteži je oblik primarne infekcije, javlja se kao generalizovana infekcija u toku primarne infekcije, ili primarni herpes koji zahvata CNS.
 • Traumatski herpes – oblik herpesa koji se javlja na traumatskim lezijama (opekotine i rane).

Humani herpes simplex tip II simptomi

HSV tip 2 primarno inficira genitalni trakt, pa je najčešći simptom koji ovaj tip uzrokuje je genitalni herpes. Može se javiti i u primarnoj i u rekurentnoj infekciji. Kod muškarca primarna infekcija protiče pod kliničkom slikom uretritisa sa pojavom vezikula na spoljnim organima uz ingvinalnu limfadenopatiju. Vezikule prelaze u eroziju (ulceraciju) i na kraju se stvara krusta. Recidivi su vrlo česti.

Kod žena primarna infekcija se manifestuje pojavom vezikula i erozija na spoljnim polnim organima i na grliću materice. Recidivi su česti. Infekcija herpes simplex virusa tip 2 kod ženaje povezana sa nastankom karcinoma grlića materice, jer ovaj virus ima onkogeni potencijal.

Infekcija u oba pola mogu biti praćene povišenom temperaturom, malaksalošću, glavoboljom, otežanim mokrenjem, zastojem u mokrenju, uvećanim regionalnim limfnim čvorovima i lokalnim bolom i svrabom na mestu promene. Kod homoseksualaca herpetične promene su lokalizovane na anusu.

Neonatalni herpes je relativno redak, ali je opasan po život novorođenčeta. Kao što je gore u tekstu rečeno, ovaj oblik se prenosi sa majke na bebu u toku porođaja, kada novorođenče dođe u kontakt sa herpetičnim lezijama sa polnim organima majke.

Imunitet nakon infekcije herpes simplex virusa

U toku primarne infekcije stvaraju se antitela, ali virus ne izčezava, nego se zadržava u ćelijama u latentnom stanju. I pored prisustva antitela virus može da se aktivira pod gore navedenim uticajima, i da dovede do lokalizovane infekcije šireći se duž senzitivnih nerava.

Dijagnoza herpes simplex virusa

Za izolaciju i identifikaciju virusa potrebno je uzorkovati tečnost iz vezikula, bris oka, genitalnih lezija i što ranije u toku kliničke manifestacije. Dijagnoza uzročnika gore navedenih simptoma se može uspostaviti za 30minuta do 1 čas direktnim dokazivanjem virusa pomoću elektronskog mikroskopa, imunoelektronske mikroskopije, tehnikama fluorescentne mikroskopije, elisa metodama…

Profilaksa i lečenje herpes infekcije

U terapiji herpetičnih promena na koži savetujemo upotrebu aciklovir mast, koje se nanosi na herpetične rane. U slučaju rezistencije preporučujemo ribavirin, fudaratin.

Izbaciti sve masti koje sadrže kortikosteroide (npr. dexametazon), jer deluju imunosupresivno, tj. smanjuju imuni odgovor i lučenje endogenog interferona koji ima ulogu u odrbrani virusne infekcije.

Za prevenciju genitalnog herpesa savetujemo redovnu upotrebu prezervativa (kondoma) tokom seksualnih odnosa. Za ostale oblike herpesa ne postoji specifična profilaksa.

Preporuceno: Antivirusni lekovi za genitalni herpes

6 одговора на „Humani herpes simplex virus • (HSV tip 1 i 2)“

 1. Da li moze cesto uriniranje biti znak ili simptom HSV tip 2? Moja devojka ima simptome koje su karakteristicne za grip, a pored toga sto smo jos primetili je da urinira svakih 30minuta. Pitamo jer sam ja HSV2 pozitivan vec duze vreme.

  1. Molim Vas posetite Vašeg odabranog lekara i saopštite mu detaljno Vaš slučaj, jedino ćete na taj način moći da dođete do pravog uzroka navedenih simptoma. Srdačan pozdrav.

  2. Radio sam relativno skoro,oko 5-6 meseci,testove na polno prenosive bolesti… Testovi su negativni, osim Herpes simplex virusa 1. Kod HSV1 rezultati su pokazali IgG 1.79 a referentna vrednost je >1.1(što bi značilo da sam nekad došao u kontakt sa HSV1),međutim ja nikad nisam imao nikakve simptome HSV1,ne samo akutne tipa lezija ili grozničavih pustulica na usnama, nego ni latentne gore opisane… Akutnu infekciju nemam, po rezultatima IgM na HSV1 a negativni su mi i rezultati IgG i IgM na genitalni HSV2… Možete li mi pojasniti malo pobliže o čemu se radi kod labijalnog herpesa i izgrađenog imunološkog odgovora i pretpostavljam da s’ obzirom na to da nikada nisam imao simptome da infenkcija nije bila jakog karaktera ili je možda moguće da su dijgnostifikovana neka druga virusna antitela, tipa preležanih boginja(mislim, pitam a dajem „plastičan“ primer-lakički upoređujući)… S’ poštovanjem, unapred zahvalan…

 2. Poštovanje Bojane,

  Sve je to okej, imali ste kontakt sa HSV u prošlosti, simptome ćete dobiti kada budete kompromitovali imunitet, stepen izrazavanja simptoma je direktno proporcionalan stepenu kompromitacije / disbalansa imunog odgovora.

  Saveti za dalje,
  Bez alkohola!
  Vežbanje!
  Voda / minimalno 4l dnevno.
  San – 7-9 sati.
  Povrće, pirinač, voće,
  Meso svaki drugi dan.
  Prvi jutarnji obrok posoliti.
  Pozdrav!

 3. Postovani ,
  Dali sam zasticen od Varicela zoster ili Herpeks zostera ukoliko imam antitela od HSV1 ?

  Hvala unapred

  1. Poštovanje,
   Niste zaštićeni ako imate samo antitela na HSV1.
   Pozdrav.

Затворено за коментаре.