Hronični pankreatitis

Glavni članak: Pankreatitis • Upala pankreasa (gušterače)

Hronični pankreatitis je dugotrajna upala pankreasa koja tokom vremena postaje sve teža i dovodi do trajnog oštećenja i poremećaja funkcije pankreasa. Bolest zbog koje organizam gubi mogućnost da vari hranu i produkuje hormone koji su odgovorni za normalnu regulaciju šećera u krvi. Hronični pankreatitis se obično razvija kod bolesnika starosne dobi između 30 i 40 godina, a češće obole muškarci nego žene.

Uzroci
Simptomi
Dijagnoza

Ultrazvuk abdomena

Lečenje

Lekovi
Operacija

Komplikacije
Prognoza bolesti

Uzroci

Kod mnogih bolesnika uzrok hroničnog pankreatitisa je veoma teško dokazati. Međutim u oko 70% slučajeva, hronični pankreatitis se može povezati sa konzumiranjem alkohola. Uobičajeno se kod bolesnika sa hroničnom insuficijencijom pankreasa prethodno javljaju napadi akutnog pankreatitisa. Začepljene pankreatičnih izvodnih kanala tumorima, žučnim kamencima, cistom ili fizičkim oštećenjem može doprineti razvoju ove bolesti. Kod mlađih osoba se hronični pankreatitis javlja kao posledica genske bolesti kao što je cistična fibroza pankreasa i hereditarni pankreatitis. Zapaljenje tkiva pankreasa može biti autoimunog porekla kada telo greškom prepoznaje, napada i uništava zdrave ćelije ovog organa.

Simptomi

Simptomi ove bolesti mogu biti veoma različiti i nespecifični. Bolesnik može osećati bol u gornjem delu stomaka koji se može širiti u leđa. Nakon obroka on može postati veoma bolan, perzistentan i nepodnošljiv.

Drugi simptomi koji se mogu povezati sa ovom bolešću su:

Osobe koje su obolele od hroničnog pankreatitisa često gube na težini, čak i u uslovima kada se normalno hrane. Ovo se događa zbog smanjene ili odsutne produkcije pankreatičnih enzima koji su odgovorni za normalno varenje hrane i resorpciju hranjivih materija iz creva u organizam. Razvoj edema koji je izazvan manjkom albumina mogu da upućuju na hroničnu insuficijenciju pankreasa. U slučajevima kada hronični pankreatitis uznapreduje kao komplikacija se često javlja i šećerna bolest odnosno diabetes mellitus.

Hronični pankreatitis pacijentu može ugroziti kvalitet života zbog prisustva bola i ovi pacijenti se obično primaju u bolnicu.

Dijagnoza

Savremena radiografija daje vema pouzdana saznanja o strukturi pankreasa na osnovu kojih lekar može najpreciznije postaviti dijagnozu. Generalno, krvna slika u ovom slučaju ne daje doktoru dovoljno informacija na osnovu kojih se može dokazati dotična bolest. Kao i kod akutnog pankreatitisa lekar će prikupiti od pacijenta anamnestičke podatke i sprovesti fizikalni pregled na osnovu čega će odabrati dalje dopunske dijagnostičke procedure.

Ultrazvuk abdomena

Vema pouzdana i pre svega bezopasna radiološka procedura je ultrazvuk koja može pružiti doktoru anatomske podatke o pankreasu, žučnoj kesi, jetri i drugim organima. Na osnovu ovih podataka lekar dalje može doneti zaključke koja bolest prouzrokuje tegobe kod pacijenta.

Radiološke dijagnostičke metode predstavljaju najpouzdaniji način da Vaš doktor postavi dijagnozu. Pored ultrazvuka se koriste i CT i magnetna rezonanca (MRI – MRCP).

U nekim slučajevima je potrebno sprovesti endoskopsku proceduru. Za razliku od prethodnih ova procedura može biti malo neprijatna za pacijenta. Lekar koristi fleksibilnu cev sa kamerom na vrhu pomoću koje pravi snimak unutrašnjih zidova želuca i tankog creva. Podaci koji se pribavljaju ovim putem su često odlučujući za postavljanje dijagnoze.

Lečenje

Najčešće se terapija prvo fokusira na otklanjanje bola i poboljšanje funkcije varenja hrane. Oštećeni delovi pankreasa se ne mogu povratiti, ali pomoću adekvatne nege, pacijent u najvećem broju slučajeva može da smanji tegobe i sebi olakša život. Lečenje se može sprovoditi lekovima i operacijom.

Lekovi

Doktor može prepisati sledeće navedene lekove osobama koje su obolele od hroničnog pankreatitisa.

  • Lekovi protiv bolova
  • Enzimi sintetisani u laboratorijskim uslovima mogu pomoći bolesniku da povrati funkciju varenja hrane.
  • Insulin ukoliko se pored hroničnog pankreatitisa javila i šećerna bolest.
  • Kortikosteroidi, ukoliko se radi o autoimunom pankreatitisu.

Operacija

Operacija nije neophodna za veći broj slučajeva. Međutim, ukoliko je nemoguće ublažiti bol lekovima operacija predstavlja jedini način sa kojim se to može učiniti. Hirurškim putem se takođe mogu ukloniti svi potencijalni blokatori pankreatičnih izvodnih kanala zbog kojih nastaje upala.

Veoma je važno da obolela od bilo kog oblika pankreatitisa ne konzumira alkohol, ćak i ako alkohol nije primarni uzročnik ove bolesti. Takođe se savetuje prestanak pušenja, jer se kod osoba koje puše znatno povećava rizik za razvoj raka pankreasa. Osobe sa ovom bolešću treba da izbegavaju masnu hranu i da unose vitamine.

Opsirnije: Dijetalna ishrana bolesnika

Komplikacije

Hronični pankreatitis predstavlja veoma dobru podlogu za dalji razvitak brojnih komplikacija. Osobe sa dijagnozom pankreatitisa koje nastave da konzumiraju alkohol imaju daleko veći rizik za razvoj komplikacija.

Nutritivna malapsorpcija je jedna od najčešćih komplikacija. Javlja se s obzirom na to da pankreas ne produkuje dovoljno digestivnih enzima koji su odgovorni za varenje i apsorpciju unete hrane. To sve može dovesti do pojave neuhranjenosti.

Dijabetes ili šećerna bolest je još jedna potencijalna komplikacija hroničnog pankreatitisa. Tokom inflamacije pankreasa se mogu oštetiti delovi ovog organa koji produkuju glukagon i insulin, dva najvažnija hormona odgovorna za normalnu regulaciju šećera u krvi.

U ponekim slučajevima pankreatitisa kod obolele osobe se mogu razviti pseudociste, izrasline ispunjene tečnošću lokalozovane unutar ili izvan tkiva pankreasa. Pseudociste mogu biti veoma opasne u nekim slučajevima jer zavisno od lokalizacije one mogu da pritiskaju važne krvne sudove i druge kanaliće. Retko, ali u nekim slučajevima u ovim izraslinama se može razviti i infekcija.

Prognoza bolesti

U zavisnosti od uzroka i težine bolesti zavisi i kakav će biti ishod ove bolesti. Pored toga postoje i mnogi drugi faktori koji mogu uticati na ishod ove bolesti, uključujući godine, konzumaciju alkohola i pušenje.

Pozovite odmah hitnu pomoć ukoliko osećate gore opisane simptome.

Preporučeno: Vežbanje kao lek za hronične bolesti i rak

3 одговора на „Hronični pankreatitis“

  1. Dijagnosticiran mi je kronicni pankreatitis,nakon napada san bio u bolnici 6 dana i prilikom otpustanja sam dobio djetu za kronicni pankreatitis i terapiju kreonom(20000 jedinica dorucak i 20000 vecera,a 40000 jedinica kreona za rucak).Vec je proslo 3 mj,svega se pridrzavam,ali stalno mrsavim.Kad sam dosao u bolnicu imao sam 73kg.a sada,nakon 3mj,68-69. Ljekar mi nije savjetovao nikakve vitamine ni suplemente,a gledajuci po internetu za moju bolest se savjetuju određeni vitamini i minerali.Molim savjet koje vitamine da uzmem,i kako da dobijem na tezini,jedem 4-6 puta dnevno ali pazim na masnoce drzim se djete.Imam 59godina.Nemam bolova,ali kad odstupim malo od djete,ili malo vise pojedem osjetim lagane tegobe.Stolicu imam svako dva dana.Hvala unaprijed.
    LP

  2. Pre godinu dana ustanovljena mi je upala pankreasa.Lekovi su mi u pocetku pomagali ,posle ne,pami je specijalista menjao lekove.Pre dva meseca poceli su bolovi u donjem delu stomaka posle velike nuzde i traju oko sat vremena.Otprilike sam u to vreme dobila i kandidu,pijem lekove i za nju.Stomak me boli i posle duzeg hodanja i kada nesto pojedem.Specijalista mi je dao upute za gastroskopiju i CT stomaka,ali zbog vanredne situacije snimanja u bolnici nisu obavljena.Imam i hemoroide i povisen holesterol.Da li imate ideju zasto me stomak boli svaki put posle velike nuzde?Inace,bolovi su svakodnevni.Natasa

Затворено за коментаре.