HPV (humani papiloma virus) i rak dojke

Do sada je otkriveno preko 100 vrsta Humanog papiloma virusa – HPVa. Infekcija HPV virusom je izuzetno česta i na godišnjem nivou se registruje oko 14 miliona novoobolelih.

HPV predstavlja najčešću seksualno prenosivu infekciju (STI). Neke vrste HPV-a dovode do nastanka cervikalnog karcinoma kod žena. Da li postoji korelacija između HPV-a i karcinoma dojke?

Karcinom dojke se nalazi pri vrhu lestvice po učestalosti javljanja, iako se češće javlja kod žena, može zahvatiti i muškarce.

Karcinom dojke se najčešće javlja u lobusima (deo dojke koji sintetiše mleko) i duktusima (izvodnim kanalima za mleko). Neinvazivni karcinom ili karcinom in situ ostaje na mestu nastanka, ne širi se dalje po dojci i ne ugrožava ostatak tkiva. Invazivni karcinom se širi po celom tkivu doke i dovodi do velikih promena. Većinom se radi o invazivnim karcinomima.

Da li HPV može da izazove rak dojke?

Istraživanja su dokazala korelaciju između HPV infekcije i karcinoma grlića materice, to je danas svetski prihvaćena teorija. Međutim, kada se govori o HPV infekciji i karcinomu dojke, još uvek smo na teritoriji kontroverzne tematike sa podeljenim mišljenjima.

Mnoga istraživanja su vršena kod karcinoma in situ i invazivnih karcinoma dojke na visokorizični HPV u tkivu karcinoma i dobijeni su potvrdni rezultati. Međutim, isti visokorizični HPV je pronađem i u ćelijama benignog tkiva.

Smatra se da postoji mogućnost razvijanja karcinoma dojke kod ovih ljudi kasnije u životu, ali za potvrdu ili isključivanje teorije potrebno je raditi još istraživanja i pratiti ove subjekte kroz godine.

Odgovor na ovo pitanje je i dalje nepoznat i zahteva još istraživanja.

Uzroci karcinoma dojke

Tačan uzrok nastanka karcinoma dojke se ne zna. Kombinacija genetike, okoline, hormona i stila života individue imaju akumulativnu ulogu u razvitku oboljenja.

Visokorizični HPV može dovesti do karcinoma kod osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom organizma, usled nedostatka eliminacije virusa iz zaraženih ćelija. U tim ćelijama može doći do mutacije iz koje se razvija karcinom. Iz ovog razloga se pretpostavlja korelacija ova dva oboljenja ali kao što je rečeno dalja istraživanja su neophodna.

Faktori rizika za karcinom dojke i HPV

HPV je trenutno u razmatranju i smatra se vrlo mogućim uzrokom karcinoma dojke. Ostali faktori rizika su:

  • Starije životno doba
  • Gojaznost
  • Izloženost radijaciji (zračenju)
  • Porođaj u kasnijoj životnoj dobi
  • Ne rađanje dece
  • Rani početak menstrualnog ciklusa
  • Kasnije nastupanje menopauze
  • Konzumiranje alkohola
  • Istorija karcinoma u porodici

Veći procenat 85% žena sa karcinomom dojke nisu u porodici imale iste slučajeve ali genetski faktori svakako igraju važnu ulogu.

Najveći faktor rizika za HPV infekciju je biti seksualno aktivna individua.

HPV (humani papiloma virus) i rak dojke
HPV (humani papiloma virus) i rak dojke

Prevencija karcinoma dojke

Konkretna prevencija karcinoma dojke ne postoji, ali ono što možete da uradite jesu samostalni redovni pregledi i skrining pregledi u cilju rane detekcije i počinjanja terapijskog tretmana. Što se karcinom ranije otkrije veće su šanse za izlečenje.

Skrining mamografija počinje da se radi od 40 godine po potrebi a kao deo obaveznog algoritma od 45 godine. Posavetovati se sa doktorom o početku skrininga.

Prevencija HPV infekcije

1 Prezervativi – kondomi

Obavezna upotreba kondoma tokom svakog seksualnog odnosa. Tazlika između HPV infekcije i ostalih seksualno transmisivnih infekija (STI) je u tome što se HPV može preneti u putem kontakta sa površinama koje prezervativ ne pokriva. Izuzetna opreznost je neophodna prilikom seksualnih odnosa.

2 Vakcinacija – na tržištu postoji par vrsta vakcina za HPV koje se primenjuju u 2 ili 3 doze od 11 do 26 godine.

Svakako kao vid prevencije se savetuje i poznavanje seksualnih partnera, otvoreni razgovori sa partnerima o njivom seksualnom ponašanju, zatim ne česta promena seksualnih partnera i skrining testovi. Posavetujte se sa Vašim doktorom oko svih nedoumica koje imate. Prevencija sama po sebi nije uvek moguća kada govorimo o karcinomima ali rano otkriće poboljšava šanse za potpuno izlečenje.

Budite proaktivni, brinite o svom zdravlju!