Hlamidijalna infekcija novorođenčadi

Glavni članak: Hlamidija – Chlamydia trachomatis

hlamidija u trudnoci

Inkluzioni konjuktivitis novorođenčadi nastaje prolaskom kroz inficiranu vaginu majke. Ovaj tip konjuktivitisa se beleži kod 2% – 5% neonatusa, i obično se javlja 2-30 dana nakon rođenja. Posle inkubacije od 5 do 12 dana javlja se otok očnih kapaka, hiperemija i purulentni eksudat. Nelečena infekcija može potrajati i 12 meseci ostavljajući za sobom ožiljke na konjuktivama i vaskularizaciju rožnjače. Bez terapije ili samo sa lokalnom terapijom novorođenčad su u opasnosti da obole od pneumonije izazvane Chlamydia trachomatis.

Hlamidijalna infekcija je u svetu, češća od Neisseria gonorrhoeae infekcije, i zbog toga bi u profilaksi neonatalnog konjuktivitisa trebalo koristiti sredstvo koje je efikasno prema obema bakterijama. Crede-ove kapi, koje se koriste u profilaksi Ophthalmiae neonatorum uzrokovane gonokokom, nemaju efekta na hlamidije.

Difuzna intersticijalna pneumonija se može javiti kod novorođenčadi izazvane C. trachomatis na rođenju.Inkubacioni period je krajnje varijabilan, ali se u većini slučajeva kreće u rasponu od 2 do 3 nedelje po rođenju. Inicijalno se javlja rinitis praćen kašljem. Dete je afebrilno. Radiografski znaci infekcije mogu perzistirati mesecima.

Један одговор на „Hlamidijalna infekcija novorođenčadi“

Затворено за коментаре.