Hepatitis C simptomi i principi lečenja

Simptomi hepatitisa C vrlo često prođu nezapaženi, dugi vremenski period, pa čak i nekoliko decenija nakon same infekcije virusom, dok ne nastupi već ozbiljno oštećenje jetre. Razlog nedostatka detekcije infekcije ovim virusom jesu njegovi simptomi, koji su vrlo nespecifični, mogu se javiti u raznim oboljenjima i predstavljaju zapravo karakteristične simptome gripa. To je i najozbiljnija činjenica o hepatitisu C, oboljenje često postane hronično pre nego što se i postavi dijagnoza. Pored toga, predstavlja jedan od najčešćih uzroka kancera jetre.

Istraživanja pokazuju da prevalenca hepatitisa C raste. Broj slučajeva sa ovim virusom je sve veći, učestalost pojavljivanja se skoro udvostručila.

Šta je hepatitis C?
Simptomi i znaci virusnog hepatitisa C
Uzroci i faktori rizika za pojavu infekcije virusom hepatitisa C
Principi lečenja C hepatitisa
Top 8 načina za lečenje simptoma hepatitisa C prirodnim putem
Prevencija prenosa infekcije virusom hepatitisa C

Šta je hepatitis C?

Hepatitis A, hepatitis B i hepatitis C su zarazne bolesti jetre koje su izazvane virusima. Od svakog virusa postoji veliki broj različitih genotipova i podvrsta kao izazivača oboljenja.

Kada virus hepatitisa C napadne jetru, dolazi do ispoljavanja simptoma inflamacije (zapaljenja) jetre. Bitna osobina je da virus ne napada imunološki sistem organizma već izaziva zapaljensku reakciju lokalizovnu u jetrenom tkivu.

Neke osobe uspevaju da se izbore sa virusom u akutnoj fazi infekcije, međutim oko 85% infekcija prelazi u hronični oblik koji perzistira duže od 6 meseci. Hronični (dugotrajni) hepatitis C uzrokuje nastanak malih ožiljaka u tkivu jetre i remeti normalnu funkciju jetre.

Funkcije jetre u organizmu su brojne, od detoksikacije organizma, sinteze žuči koja je neophodna za digestiju hrane, sinteze proteina i faktora koagulacije, do razgradnje hormona i skladištenja rezervi energije. Disfunkcionalnost jetre stoga može imati uticaja na ceo organizam. Hronični hepatitis C koji u jetri izaziva inflamaciju, stvaranje ožiljnog tkiva i ispade funkcije, može dovesti i do sledećih stanja:

1 Ciroza jetre

Oboljenje jetre koje karakteriše stvaranje ožiljaka u tkivu jetre što dovodi do disfunkcije (gubitka funkcije) jetre u smeru njenog detoksikujećeg dejstva, regulacionog dejstva u krvi, uloge u varenju. Oko 25% pacijenata sa hroničnim oblikom hepatitisa C razvije cirozu jetre nakon 20-25 godina.

2 Insuficijencija jetre

Teško stanje u kome jetra u potpunosti progresivno gubi svoju funkciju. Zahteva transplantaciju. Međutim, 50% pacijenata sa transplantiranom jetrom nakon infekcije sa hepatitisom C i razvitkom insuficijencije, u jednom trenutku se ponovo zarazi ovim virusom.

3 Rak jetre

Hepatocelularni karcinom je najzastupljeniji oblik karcinoma jetre. Najčešći razlog karcinomu su upravo hronične virusne infekcije. Kako raste prevalenca infekcija od virusa hepatitisa C, očekuje se i porast prevalence javljanja hepatičnih karcinoma.

4 Smrt

Statistika smrti za ovo oboljenje kaže da na svakih 100 osoba zaraženih virusom, 1-5 osoba će iskusiti letalni ishod usled razvitka ciroze jetre ili karcinoma jetre.

Simptomi i znaci virusnog hepatitisa C

Kao što je već napomenuto, simptomi ovog oboljenja su vrlo suptilni i lako se mogu pripisati drugim oboljenjima, poput običnog gripa. Pored toga veliki broj obolelih zapravo i nema simptome dok ne nastane ozbiljno oštećenje jetre što znači dok infekcija ne pređe u hronični oblik. Čak 45-85% ljudi ne zna da su oboleli od ovog oboljenja. Čest je slučaj postojanja infekcije u organizmu i do 15 godina pre otkrivanja i dijagnostifikovanja. Popularan naziv za ovo oboljenje je i „tiha infekcija“.

Statistika novo obolelih pacijenta glasi, da svega njih 20-30% ima izražene simptome u periodu od 4 do 12 nedelja od infekcije. Ti simptomi su nespecifični, često se pomešaju sa običnim gripom i zato osobe nisu svesne da su obolele od ozbiljne virusne infekcije. Simptomi koji se mogu javiti:

 • Nesvestica
 • Sklonost krvarenju
 • Usporeno zaustavljanje krvarenja
 • Sklonost ka pojavljivanju modrica
 • Povišena telesna temperatura
 • Dijareja (proliv)
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Otoci nogu
 • Bol u zglobovima
 • Bolni mišići
 • Tamno prebojen urin
 • Oticanje stomaka
 • Bol u stomaku
 • Gubitak apetita
 • Gubitak težine
 • Žutica (žuta prebojenost kože i sluzokoža)
 • Svrab kože
 • Konfuzije

Dijagnoza infekcije hepatitisom C se lako postavlja, jednostavnom analizom krvi. Ukoliko se potvrdi prisustvo infekcije, započinje se terapija i obraća se pažnja na mere predostrožnosti i sprečavanja daljeg širenja infekcije.

Preporučuje se redovno testiranje sledećih grupa ljudi:

Uzroci i faktori rizika za pojavu infekcije virusom hepatitisa C

Hepatitis C uzrokuje virus koji se širi putem inficirane krvi. Na taj način dolazi i do prenošenja infekcije, kada inficirana krv dođe u dodir sa krvlju zdrave osobe. Najčešći načini zaraživanja su sledeći:

1 Upotreba intravenskih narkotika

Infekcija se razvija usled deljenja igle između zaražene i zdrave osobe. Istraživanja pokazuju da će se infekcija javiti kod 25% osoba ispod 30 godina. Prevalenca inficiranih raste zajedno sa porastom broja osoba koji konzumiraju ovu vrstu narkotika.

2 Seksualna aktivnost

Prenošenje infekcije hepatitisa C seksualnim putem i dalje ostaje na listi kontroverznih tema sadašnjice. Istraživanja pokazuju nizak procenat prenošenja infekcije između monogamnih heteroseksualnih parova, dok se visok procenat transmisije dobija kada se radi o muškim homoseksualnim parovima, pogotovo ukoliko je bar jedna osoba u vezi HIV pozitivna, ili ukoliko se radi o heteroseksualnim osobama sa više seksualnih partnera.

3 Porođaj

Prenos infekcije sa majke na dete je takođe moguć i dešava se tokom porođaja.

Svakodnevni kontakt poput grljenja, držanja za ruke, rukovanja, ljubljenja ne dovodi do transmisije virusa. Ukoliko krv zaražene osobe dođe u kontakt sa oštećenom kožom zdrave osobe može doći do transmisije virusa. Stoga osobe zaražene hepatitisom C, ne smeju deliti četkice za zube, brijače ili grickalice za nokte sa drugim osobama. Hepatitis C nije nasledna bolest i može se širiti samo u slučaju kontakta krvi zaražene i nezaražene osobe.

Principi lečenja C hepatitisa

Prvi korak nakon postavljanja dijagnoze infekcije je određivanje funkcionalnosti jetre. Od stepena oštećenja jetre i od genotipa virusa koji je izazvao infekciju zavisi terapija koju će Vam doktor prepisati.

Osobe obolele od akutnog hepatitisa C se mogu lečiti lekovima i tako se može sprečiti progresija i prelazak u hronični oblik infekcije. Međutim, infekcija se najčešće otrkiva kada je već prešla u hronični oblik. Terapija uključuje antivirusne lekove, kombinaciju njih, i ponekad pronalazak savršene kombinacije za Vaš organizam može potrajati. Lekovi koji se najčešće koriste spadaju u sledeće grupe:

 • Inhibitori proteaze – zustavljaju razmnožavanje virusa;
 • Inhibitori polimeraze – blokiraju specifični protein neohodan virusu za rast;
 • Direktno antivirusno delovanje – ometa enzime na koje se virus hepC (hepatitis C) oslanja za razmnožavanje;

Od juna 2016. godina na tržištu je novi lek Epclusa za lečenje infekcije hepatitisom C svih genotipova. Ovaj lek nije dostupan u Srbiji još uvek. Predstavlja kombinaciju antivirusnih lekova i najčešće se daje u kombinaciji sa ribavirinom kod pacijenta sa cirozom. Neželjeni efekti ovog leka obuhvataju bradikardiju (usporen srčani rad), plitko disanje, glavobolju, nesvesticu, mučninu, dijareju, insomniju i probleme sa koncentracijom.

Top 8 načina za lečenje simptoma hepatitisa C prirodnim putem

1 Cink

Neophodan  za normalnu funkciju jetre i imunološkog sistema. Dokazano je da cink pomaže sa simptomima poput gubitka težine, gubitka kose i digestivnim distresom, pored toga deluje kao antioksidant pa dodatno ojačava imunološki sistem. Opširnije o hrani koja sadrži cink možete pročitati ovde.

2 Probiotik

Prisustvo zdravih bakterija u digestivnom traktu podržava jetru i omogućava joj da normalno funkcioniše. Pored toga jača imuni sistem i sprečava razmnožavanje patogena. Upotreba probiotika pomaže i sa simptomima infekcije. Opširnije o upotrebi probiotika možete pročitati ovde.

4 Ulje crnog kima

Pomaže funkciji jetre zbog svog antioksidantnog, antiinflamatornog i imunostimulišućeg dejstva. Štiti jetru od oštećenja, uklanja radikale i podiže nivoe glutationa. Više o upotrebi ulja od crnog kima i njegovim efektima možete pročitati ovde.

5 Vitamin D

Osobe sa hroničnom infekcijom hepC imaju snižen nivo vitamina D u organimzu usled njegovog odlaganja u jetri i masnom tkivu. Preporučuje se uzimanje suplemenata vitamina D zajedno sa prepisanom terapijom radi ublažavanja simptoma i jačanja imunog sistema.

6 Ishrana

Gubitak apetita i telesne mase su karakteristični simptomi za hepC stoga je važno povesti računa o ishrani i konzumirati dovoljne količine svih grupa namirnica, pogotovo minerala i vitamina. Preporuka je jesti manje obroke više puta na dan. Preporučene namirnice su sveže voće i povrće, zdrave masti (avokado, kokosovo ulje), namirnice bogate vlaknima i probiotske namirnice. Namirnice koje prečišćavaju jetru i doprinose njenom normalnom funkcionisanju su krompir, banane i đumbir. Izbegavajte prerađene ugljene hidrate, masti i zaslađena pića. Ukoliko smatrate da Vam je potrebna pomoć oko ishrane obratite se nutricionisti ili nekom dobrom fitnes treneru.

7 Izbegavajte konzumiranje alkohola i narkotika

Kod osoba sa oboljenjem jetre alkohol se ne razgrađuje dovoljno brzo što dovodi do nagomilavanja toksina u organizmu. Alkohol otežava jetri apsorpciju hranljivih materija i minerala pa dodatno pogoršava stanje. Potpuni prestanak konzumiranja alkohola je najbolja opcija za organizam. Ukoliko konzumirate intravenske narkotike i znate da imate infekciju sa virusom hepC deljenje igle dovodi do širenja infekcije, a upotreba narkotika otežava organizmu da se izbori sa postojećom virusnom infekcijom.

8 Fizička aktivnost

Predlaže se blaga fizička aktivnost radi ublažavanja simptoma poput umora i manjka energije. Preporučuje se joga i šetnja kao aktivnosti koje opuštaju i um i neguju psihičko i fizičko zdravlje osobe. Ukoliko niste u mogućnosti da sami formirate plan fizičke aktivnosti obratite se fitnes treneru za pomoć.

Prevencija prenosa infekcije virusom hepatitisa C

Ne deliti svoje lične predmete na kojima može biti prisutna krv sa drugim osobama (četkica za zube, brijač). Ukoliko imate otvorenu ranu na koži previjajte je i konstantno držite pokrivenu dok u potpunosti ne zaraste. Nemojte donirati krv, organe ili semenu tečnost. Ukoliko ste u monogamnoj heteroseksualnoj vezi šanse za transmisiju infekcije su minimalne, u suprotnom slučaju upotreba prezervativa je neophodna da bi se sprečio prenos infekcije.

Infekcija se ne prenosi poljupcem, zagrljajem, rukovanjem. Bitno je dogovoriti se sa Vašim doktorom o terapiji najboljoj za Vaš organizam. Bitno je napomenuti sve ostale lekove ili suplemente koje koristite zbog interakcija i odabira odgovarajućeg tretmana.

Један одговор на „Hepatitis C simptomi i principi lečenja“

Затворено за коментаре.