Hematokrit • HTC

Hematokrit (HTC) je odnos zapremine eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) i zapremine pune krvi. Eritrociti su od velikog značaja za naš organizam. Njihova glavna uloga je da prenose kiseonik i hranljive materije u sve delove tela.

Poremećaji ovog laboratorijskog parametra se mogu kretati u dva pravca, prvi kada su vrednosti povišene, a drugi kada su vrednosti snižene.

Uzroci sniženih vrednosti
Uzroci povišenih vrednosti
Faktori rizika
Simptomi
Dijagnostika

Normalne vrednosti HCT

Lečenje

Uzroci sniženih vrednosti

Niske vrednosti hematokrita se javljaju kod:

Uzroci povišenih vrednosti

Povišene vrednosti hematokrita:

Faktori rizika

Promenjene vrednosti HTC-a se mogu javiti kod:

Simptomi

Neki od simptoma i znakova anemija:

 • slabost ili umor,
 • manjak energije,
 • nesvestica,
 • bledilo kože,
 • kratak dah.

Simptomi i znakovi policitemije:

Dijagnostika

Nivo hematokrita se određuje uzorkom venske krvi, u sklopu kompletne krvne slike (KKS). Ukoliko lekar uoči promenu nivoa hematokrita I sumnja na neku bolest ili stanje,  može da zatraži neku od specifičnih metoda. Pomoću ovih metoda se tačno može odrediti koja bolest je u pitanju.

Normalne vrednosti HCT

Vrednosti hematokrita nisu iste kod muškaraca i žena. Referentne vrednosti kod:

 • muškaraca: 8 – 50 %
 • žena: 34.9 – 44.5 %

Kod dece (15 godina i ispod) vrednosti hematokrita variraju zbog rasta i razvoja. Laboratorije koje izvode analize krvi odrediće normalan nivo hematokrita za decu određenog uzrasta.

Lečenje

Lečenje poremećenih vrednosti hematokrita zavisi od uzročnika.

6 одговора на „Hematokrit • HTC“

 1. Pozz, dijete 4,5god nalaz slijedeci eritrociti 5,23 hematokrit 41,30 fibrinogen 1. Da li mozete nesto vise da mi kazete?

  1. Izvinite što kasno odgovaramo, na žalost, ne možemo, Morate nam napisati malo opširnije, zašto su rađene te analize krvi? Da li je dete ima neke tegobe? Šta je još rađeno od laboratorijskih analiza? Da li su rađene još neke dijagnostičke procedure?

  2. DOBAR DAN.MOJI REZULTATI KKS5:POVEČANE,HTC,MCV I eKLYM,A SMANJENJE:eKMCHC I eKNEU.MOLIM ZA VAŠ STRUCNI KOMENTAR I DAVET.HVALA

 2. Zdravo,hematokritmi je 36,2.Imam 38 god.i vec godinu dana je ispod granice i heferolom pokusavam da ga vratim u normalu-on se normalizuje pa opet padne.Eritrociti su 4.28.Sta bih trebala ja da proverim da bi videli uzrok njegovog stalnog pada?

 3. Imam policitemijo ruba vera,pijem tablete aspirin 100, litalir ,ter venepunkcijo.So še kakšna naravna zdravila ali dieta?

Затворено за коментаре.