Gvožđe u krvi • (Fe)

Gvožđe u krvi kao parametar u laboratorijskoj dijagnostici omogućava praćenje metabolizma gvožđa u organizmu. Gvožđe (Fe) je mineral koji je potreban za sintezu hemoglobina, protein lokalizovan u crvenim krvnim zrncima za kojieg se vezuju molekule kiseonika i transportuju kroz organizam. Mineral je takođe neophodan za normalnu fukciju mišića i drugih vitalnih organa.

Oko 70% gvožđa u organizmu je vezano za hemoglobin u crvenim krvnim zrncima (eritrocitima). Ostatak se vezuje za druge proteine kao što su transferin i feritin ili se skladišti u drugim organima. Poluživot eritrocita traje oko 90 dana, nakon toga se eritrociti raspadaju, a gvožđe se oslobađa u krv. U krvi se slobodno gvožđe vezuje za transferin koji ga transportuje do jetre, slezine i koštane srži. U dotičnim organima gvožđe se skladišti u obliku feritina i hemosiderina, iz kojih se po potrebi gvožđe ponovo oslobađa i koristi za produkciju novih eritrocita.

Gvožđe u krvi; FOTO: https://wellnesspathcare.com/symptoms-of-iron-deficiency/
Gvožđe u krvi; FOTO: https://wellnesspathcare.com/symptoms-of-iron-deficiency/

Telo dobija gvožđe putem hrane, a najviše je prisutno u crvenom mesu i drugim mesnatim proizvodima, zatim jaja, riba i lisnato zeleno povrće takođe sadrže gvožđe. Potrebe za gvožđem se povećavaju u periodu rasta, trudnoće i za vreme dojenja. Takođe je potrebno konzumirati hranu koja sadrži gvožđe kada je njegov nivo u krvi snižen, npr. nakon obilnog krvarenja.

Zdrave odrasle osobe dobijaju sasvim dovoljne količine gvožđa putem hrane. Muškarci imaju dovoljno velike rezerve gvožđa u telu koje se ne mogu istrošiti tako lako, tek za par godina. Ali s obzirom na ovu informaciju najčešći uzrok nedostatak gvožđa kod njih je neizbalansirana ishrana. Kod žena je malo drugačija situacija, zašto? Zene gube velike količine gvožđa tokom menstrualnog krvarenja, trudnoće i za vreme dojenja. Dakle, deficit gvožđa se češće prepoznaje kod žena nego kod muškaraca. U teškim slučajevima, pored izmenjene ishrane potrebno je lečiti deficit gvožđa sa preparatima tzv. suplementi gvožđa. Kod starijih muškaraca i kod postmenopauzalnih žena najčešći uzrok nedostatka gvožđa je enormno krvarenje, često lokalizovano u digestivnom traktu zbog stomačnih čireva, polipa ili raka debelog creva.

Da bi se dobila potpuna slika gvožđa u krvi potrebno je odrediti sledeće laboratorijske parametre:

 • Količinu gvožđa vezanog za transferin
 • Količinu gvožđa koji može da se veže za potpuno zasićen transferin, odnosno TIBC (The total iron-binding capacity)
 • Odnos prve dve količine
 • Feritin

Један одговор на „Gvožđe u krvi • (Fe)“

 1. Dragi studenti,
  Imam 45 godina i zenskog sam pola.Poslednjih mesec dana osecam veliku iscrpljenost, umor, stalne vrtoglavice i ubrzan rad srca. Uradila sam sledece analize Gvozdje 8,50 (5,83~34,5), UIBC 49,5 (27,8~53,7), TIBC 58 (42~68), Feritin 10,91 (13,0~150). Hormoni stitne zlezde su u granicama normale.
  Interesuje me vase misljenje sto se tice dalje dijagnostike i lecenja!
  S postovanjem,
  Mirjana

Затворено за коментаре.