Groznica: kontrolisana povišena telesna temperatura

Iako možda u nekim situacijama ne deluje tako, groznica je zapravo dobra za naš organizam. Ona je uglavnom bezopasna i predstavljaja znak da Vaš imuni sistem radi ispravno i da telo pokušava da se odbrani od neke infekcije.

Šta je groznica?

Groznica ili visoka temperatura su simptom nekog osnovnog stanja, obično infekcija. Iako su mnoge tegobe uzrokovane infekcijama, postoje i mnogi neinfektivni uzroci groznice. Groznica se generalno ne smatra opasnom, ali simptomi kao što je hipertermija mogu izazvati opasan porast telesne temperature).

Normalna telesna temperatura zavisi od uzrasta, opšteg zdravlja, nivoa aktivnosti, kao i periodu dana. Odojčadi najčešće imaju veću telesnu temperaturu nego starija deca. Što se tiče telesne temperature odraslih osoba, najviše vrednosti će biti između kasnog popodneva i rane večeri, a najniže između ponoći i noći. Na telesnu temperaturu takođe može uticati i spoljašnja sredina, kao i odeća koju nosimo.

Groznica predstavlja telesnu temperaturu tela koja je veća od fizioloških (referentnih) vrednosti. Fiziološke vrednosti telesne temperature iznose 37°C, a normalni temperaturni opseg je između 36,4°C do 37,5°C. Većina lekara smatra temperaturu iznad 38°C kao znak groznice. Kod dece telesne temperature koje predstavljaju groznicu su iznad: 38°C mereno rektalno; 37,5°C mereno u ustima (oralno); 37.2°C mereno ispod pazuha (aksilarno).

Neke od osnovnih simptoma osoba koje imaju groznicu, sem povišene temperature, su preznojavanje, malaksalost, iscrpljenost, glavobolje, povećan osećaj žeđi, može doći i do gubitka telesne mase, pojave osipa, a pored ovoga ponekad se može javiti i bol u određenim delovima tela (grlo, uši, stomak). Kod dece se pored ovih simptoma može javiti još i dijareja (proliv) i povraćanje.

Uzroci i posledice groznice

Postoje brojni uzroci groznice. U većini slučajeva, groznice nisu ozbiljne i potiču od kratkotrajne virusne infekcije. To ne znači da je treba ignorisati. Međutim, različita stanja mogu dovesti do porasta telesne temperature za jedan stepen ili više. To su: menstrualni ciklus, fizička aktivnost, snažne emocije, začinjena jela, teška odeća, lekovi, visoka temperatura spoljašnje sredine i visoka vlažnost.

Međutim, groznica je važan deo našeg odbrambenog sistema od infekcije, a to je velika prednost koju naše telo pruža. Većina bakterija i virusa koji uzrokuju infekcije kod ljudi imaju optimalnu temperaturu preživljavanja i razmnožavanja oko 37°C. Znači, visoka telesna temperatura zapravo predstavlja onemogućavanje preživljavanja i razmnožavanja mikroorganizama u našem telu. Ovo je prvi stepen odbrane našeg imunog sistema.

Iako je već rečeno da je groznica od izuzetnog značaja za naš organizam, ukoliko ona dugo traje može doći do ozbiljnih problema u organizmu. Jedan od izuzetno opasnih problema je oštećenje mozga, ali do njega dolazi tek kada je telesna temperatura iznad 42°C. Sve telesne temperature koje su preko 40°C predstavljaju izuzetno opterećenje organizma i potrebno je odmah se obratiti za svom lekaru!

Skoro svaka infekcija može izazvati groznicu, uključujući: infekcije kostiju; infekcije respiratornog trakta; infekcije ušiju; infekcije sinusa; virusna mononukleoza; bronhitis; pneumonija; tuberkuloza; infekcije urinarnog trakta; virusni i bakterijski gastroenteritis. Pored ovih infekcija, autoimune bolesti takođe mogu izazvati povišenje telesne temperature, kao npr: artritis (reumatoidni artritis), sistemski eritematozni lupus, ulcerozni kolitis, Kronova bolest i vaskulitisi.

Groznica: kontrolisana povišena telesna temperatura
Groznica: kontrolisana povišena telesna temperatura

Pored ovih infektivnih agenasa, postoje i drugi, relativno neobični uzročnici groznice. Tu spadaju alergijske reakcije na lekove ili vakcine, hronična zapaljenja zglobova, neki tumori (prvi simptom tumora može biti groznica- posebno kod Hodgkinove bolest, ne-Hodgkinovog limfoma i leukemije!), bolesti gastrointestinalnih organa i tromboflebitis.

Groznica kod dojenčadi i dece

Infekcije se daleko češće javljaju kod dece. Većina ovih infekcija su uzrokovane virusima, koji su odgovorni za prehladu i infekcije gornjeg respiratornog trakta. Bakterijske infekcije se javljaju malo drugačije i mogu napraviti više problema ako se ne leče na vreme. Tu spadaju infekcije uha i grla, infekcije urinarnog trakta, pneumonija, infekcije krvi i meningitis. Na primer, infekcije grla (crveno grlo sa belim naslagama i prisutnom groznicom) najčešće izaziva bakterija streptokokus. Ukoliko se ne zatraži lekarska pomoć na vreme, ova infekcija može dovesti do reumatske groznice ili oštećenja srca.

Normalno je da bilo koji roditelj brine za svoju decu kada imaju groznicu, pogotovo prvu groznicu kod novorođenčadi. Kao što je već rečeno, većina simptoma je bezopasna i uzrokovana blagim infekcijama. Jednostavno prevlačenje novorođenčadi može izazvati porast temperature. Međutim, važno je posvetiti veliku pažnju Vašem bolesnom detetu. Ukoliko Vaše novorođenče ima temperaturu veću od 38°C (mereno rektalno), obratite se lekaru.

Još jedna važna stvar koju treba napomenuti je da se kod nekih novorođenčadi i male dece mogu pojaviti febrilni napad, koji mogu biti izuzetno strašni za roditelje. Međutim, većina ovih febrilnih napada se brzo završi i ne znače da Vaše dete ima epilepsiju. Oni obično ne uzrokuju dugotrajna oštećenja, ali o ovome obavezno obavestite svog lekara.

Nikada nemojte davati deci mlađoj od 3 meseca lekove na svoju ruku! Ukoliko smatrate da Vaše dete (nije bitan uzrast) treba da pije neke lekove, obavezno se posavetujte sa lekarom.

Rizici: Kada zatražiti lekarsku pomoć?

Veoma je važno znati kada trebate pozvati svog lekara. Evo nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju i zatražiti lekarsku pomoć:

 • Osoba nije mokrila u proteklih osam sati;
 • Ukoliko je osobi i dalje neprijatno, čak i nakon što groznica prođe;
 • Simptomi groznice se vraćaju nakon što su prošli;
 • Ako dete mlađe od 3 meseca ima telesnu temperaturu (mereno rektalno) od 38°C ili više, ukoliko dete starosti 3-12 meseci ima telesnu temperaturu od 39°C ili više, ili je dete mlađe od 2 godine i ima groznicu koja traje duže od 48 sati;
 • Svako ko ima groznicu iznad 40,5°C;
 • Osoba ima groznicu povremeno tokom sedam dana ili više (groznica se pojavi, pa nestane), iako telesna temperatura nije visoka;
 • Ako uz groznicu postoje neki drugi simptomi koji mogu ukazivati na neku bolest, kao što je bol u grlu, bol u ušima, dijareja, mučnina, povraćanje ili kašalj;
 • Ako osoba ima ozbiljnu bolest, kao što su različiti srčani problemi, anemija srpskih ćelija, dijabetes ili cistična fibroza.

Obavezno potražite lekarsku pomoć ako kod dece, pored groznice, primetite da:

 • Dete ne može prestati da plače;
 • Dete ne lije suze dok plače;
 • Ne može se lako probuditi, ili se uopšte ne može probuditi;
 • Izgleda zbunjeno;
 • Ne može da hoda;
 • Dete ima otežano disanje, čak i nakon što izduva nos;
 • Ima plave usne, jezik ili nokte;
 • Ima jaku glavobolju;
 • Ima ukočen vrat;
 • Odbija da pomeri ruku ili nogu;
 • Ima napade;
 • Pojavljivanje osipa ili novih modrica.

Kako se osloboditi groznice?

Kao što je već rečeno, groznica je dobra za Vaš organizam. Naravno da je ovo stanje prilično neprijatno, ali cilj treba da Vam bude da smanjite, a ne da eliminišete groznicu, jer ona pomaže u borbi protiv infekcija, a to je ono što želite. Ako želite smanjiti groznicu, postoji alternativa koju možete da koristite, ali pratite svoje stanje (ili stanje svog deteta) i obratite se lekaru ako uočite nešto od gore navedenih simptoma. Ovde imate nekoliko saveta koji Vam mogu pomoći da smanjite groznicu.

1. Odmor je ključan

Kada se odmaramo, naš organizam će se lakše usresrediti na infekciju, odbranu i obnovu organizma. Spavanje omogućava mozgu da luči hormone koji podstiču rast novog tkiva. Dok odmarate ili spavate, organizam proizvodi veći broj belih krvnih zrnaca (leukocita) čija je uloga u odbrani organizma. Ukoliko ne odmarate dok imate groznicu, stanje može da se pogorša i da traje mnogo duže.

2. Povećajte unos tečnosti

Hidratacija je izuzetno važna, jer tečnost pomaže u otklanjanju toksina iz organizma, što zauzvrat ubrzava proces izlečenja. U ovom periodu je najbolje da unosite vodu i čajeve koji nisu zaslađeni. Decu je nekada teško nagovoriti da piju vodu ili čajeve pa kao zamenu im možete dati sok od jabuke, ali razređen u vodi (50% soka, 50% vode). Razlog za to je što bakterije žive na šećeru (tačnije na glukozi) i ako unosimo previše šećera u ovom periodu, možemo pogoršati stanje. Najbolje je držati nivo glukoze u referentnim vrednostima. Takođe se preporučuje da pijete kokosovu vodu koja je izuzetno hidratantna i obezbeđuje elektrolite koji su potrebni za oporavak.

3. Jedite laganu hranu

Normalno je da izgubite apetit kada imate groznicu. U ovom periodu se preporučuje konzumiranje blage, hranljive, nezačinjene, kašaste hrane. Možete konzumirati hranu poput ovsenih kaša bez glutena i gustih čorba. Pokušajte da koristite nerafinisanu hranu i hranu sa što manje šećera.

4. Koristite probiotike

Da li ste znali da se 80% vašeg ukupnog imunološkog sistema nalazi u vašem digestivnom traktu? Probiotici su izuzetno korisni prilikom lečenja creva, čak i tokom nekih bolesti, jer pomažu u održavanju imunološkog sistema. Kada imate groznicu, Vaš imuni sistem je kompromitovan. Probiotici mogu pomoći u smanjivanju rizika od određenih zaraznih bolesti i mogu poboljšati imunološku funkciju. Čaj od biljke kombucha vam može pomoći u zaštiti imunološkog sistema dok imate groznicu.

5. Češće se tuširajte mlakom vodom

Tuširanje mlakom vodom može pomoći da se “ohladi” groznica. Međutim, nemojte se tuširati hladnom vodom i nemojte koristiti led ili alkoholne gelove za tuširanje. Oni često pogoršavaju situaciju izazivajući drhtanje. Dodavanjem soli magnezijum-sulfata ili nekoliko kapljica esencijalnog ulja peperminta ili lavande može pomoći u opuštanju mišića i tela.

6. Ne oblačite se previše

Ne preterujte sa oblačenjem i pokrivanjem kada imate groznicu, jer to može sprečiti visoku telesnu temperaturu da se spusti ili čak može da poraste još više. Umesto toga, probajte jedan sloj lagane odeće i jedno lagano ćebe (pokrivač) za spavanje.

2 одговора на „Groznica: kontrolisana povišena telesna temperatura“

 1. Vec preko 2 meseca imam temperaturu oko 37, koju prate preznojavanja… To nije mnogo ali problem je sto sam mnogo malaksao, ne mogu nista da radim, jakobrzo se zamorim… Bas sam ocajan… Inace sumnjalo se na koronu, svi testovi negativni tri puta PCR testa ali i testovi u krvi koji kazu da nemam trenutno niti sam je ikad i imao, imao sam i upalu pluca, ali to je sve proslo… Osim velike malaksalosti i te male temperature. Krvna slika dobra, sve ukazuje da nije korona…
  NEUTROFILI MALO SNIZENI – 42,8
  LIMFOCITI MALO POVISENI – 4,1
  SEDIMENTACIJA MALO POVISENA – 14
  HOLESTEROL JE ISTO MALO POVISEN
  TRIGLECERIDI KATASTROFA 7,14
  OSTALO JE SVE U GRANICAMA…
  Iskreno ne znam sta da radim, toliko sam malaksao da nista ne mogu da radim, niti znam koje dodatne analize jos da uradim…?

Затворено за коментаре.